16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ο ηλεκτρονικός “αμφιβληστροειδής” επιστρέφει τη χαμένη όραση σε δύο Βρετανούς άνδρες

    Δύο Βρετανοί άνδρες, που αντιμετώπιζαν ολική απώλεια όρασης για κάποια χρόνια, έχουν πλέον αποκαταστήσει μέρος αυτής, μετά από χειρουργική επέμβαση με πρωτοποριακά εμφυτεύματα. Τώρα μπορούν να αντιλαμβάνονται το φως, ακόμη και κάποια σχήματα, με τη βοήθεια ειδικών “συσκευών” που έχουν τοποθετηθεί πίσω από τον αμφιβληστροειδή τους.

    Οι δύο άνδρες έχουν ενταχθεί σε κλινικές δοκιμές που διεξάγονται στο Οφθαλμολογικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και το King’s College Hospital στο Λονδίνο. Είχαν χάσει την όρασή τους, λόγω μίας κατάστασης γνωστής ως μελαγχρωστική αμφιβληστροπάθεια, όπου τα κύτταρα που υποδέχονται το φως στο πίσω μέρος του ματιού σταδιακά παύουν να λειτουργούν.

    Κατά την “επαναστατική” αυτή επέμβαση, ένα υπέρλεπτο chip 3 χιλιοστών, το οποίο περιέχει 1.500 φωτοευαίσθητα pixels, τοποθετείται πίσω από τον αμφιβληστροειδή, ενώ συνδέεται μέσω ενός καλωδίου με μία μονάδα ελέγχου που τοποθετείται κάτω από το δέρμα πίσω από το αυτί.

    Όταν το φως εισέρχεται στο μάτι και φτάνει στο chip, “ενεργοποιεί” τα pixels, τα οποία στέλνουν ηλεκτρονικά σήματα στο οπτικό νεύρo και μετέπειτα στον εγκέφαλο. Η “ευαισθησία” του τσιπ μπορεί να μεταβληθεί με τη βοήθεια μίας εξωτερικής μονάδας ισχύος που συνδέεται με αυτό μέσω ενός μαγνητικού δίσκου στο τριχωτό της κεφαλής.

    Για τον Chris James, έναν από τους ασθενείς στους οποίους έχουν τοποθετηθεί τα εμφυτεύματα, ήταν μία “μαγική στιγμή” όταν είδε για πρώτη φορά μετά από καιρό φώτα να αναβοσβήνουν. “Είμαι σε θέση να αντιληφθώ μία καμπύλη ή μία ευθεία γραμμή σε κοντινή απόσταση, αλλά πιο δύσκολα κάτι που βρίσκεται πιο μακριά. Είναι ακόμη νωρίς και πρέπει να μάθω να ερμηνεύω τα σήματα που αποστέλλονται στον εγκέφαλό μου από το chip.” Ο ίδιος, που είναι φανατικός οπαδός των αγωνιστικών αυτοκινήτων, λέει πως φιλοδοξία του είναι να μπορεί να ξεχωρίζει “σιλουέτες” διαφορετικών αυτοκινήτων σε μία πίστα…

    Σε μία απροσδόκητη εξέλιξη, όμως ο δεύτερος Βρετανός που έχει το εμφύτευμα αναφέρει ότι είναι πλέον σε θέση να ονειρεύεται με… χρώματα, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια. Μπορεί επίσης για πρώτη φορά να εντοπίσει μέσα σε ένα δωμάτιο το φως που έρχεται μέσα από το παράθυρο.

    Οι χειρουργοί, πάντως, διευκρινίζουν ότι το τσιπ δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά μέρος μίας κλινικής δοκιμής, ενώ υπολογίζεται ότι σύντομα πάνω από 12 Βρετανοί θα έχουν τα εμφυτεύματα.

    Πηγή: BBC

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles