21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ο νέος κβαντικός υπολογιστής της Google είναι έως 100 εκατομμύρια φορές πιο γρήγορος από ένα συμβατικό PC

    Γνωρίζουμε πως τα δύο τελευταία χρόνια η Google συνεργάζεται με τη NASA δουλεύοντας πάνω σ’ έναν κβαντικό υπολογιστή (D-Wave X2 quantum computer) και, μετά από μία μακρά περίοδο αμφισβήτησης, τώρα οι ανακοινώσεις σχετικά μ’ αυτόν είναι αρκετά ενθαρρυντικές.

    d wave
    Mονάδα πληροφορίας των κβαντικών υπολογιστών είναι τα κβαντικά bits ή αλλιώς qubits που έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι μπορούν να παίρνουν τις τιμές 0 και 1 ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τα απλά bits, επιτρέποντας στα συστήματα να εκτελούν πολλαπλούς υπολογισμούς ταυτόχρονα.

    Θεωρητικά, ο νέος αυτός κβαντικός υπολογιστής είναι 100 εκατομμύρια φορές πιο γρήγορος απ’ ό,τι ένα συμβατικό τσιπ υπολογιστή και 3.600 φορές πιο γρήγορος από ό,τι ένας υπερυπολογιστής στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Αν και πολλοί έχουν αμφισβητήσει αυτά τα νούμερα, το τμήμα τεχνητής νοημοσύνης της Google ισχυρίζεται ότι, πλέον, έχει αποδείξεις για την ισχύ του quantum computer της.

    “Βρήκαμε πως για τα είδη προβλημάτων που περιλαμβάνουν σχεδόν 1.000 δυαδικές μεταβλητές η διαδικασία κβαντικής ανόπτησης (quantum annealing) ξεπερνά σε απόδοση την κλασική αντίστοιχή της, της εξομοιωμένης ανόπτησης, για περισσότερο από 10 εις την ογδόη (δηλαδή 100 εκατομμύρια) φορές, όταν αυτή τρέχει σε έναν υπολογιστή με έναν πυρήνα” σημειώνουν από την Google. “Συγκρίναμε επίσης τη μέθοδο που χρησιμοποιεί το hardware ενός quantum computer με μία άλλη που ονομάζεται Quantum Monte Carlo και σχεδιάστηκε ώστε να μιμείται τη συμπεριφορά των κβαντικών συστημάτων αλλά τρέχει σε συμβατικούς υπολογιστές, με τα ίδια αποτελέσματα σε μεγάλους συντελεστές”.

    Ο Matthias Troyer του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη συνεχίζει πάντως να αμφισβητεί τις ανακοινώσεις. “Θα πρέπει να διαβάσετε τα ψιλά γράμματα”, δήλωσε στο New Scientist. “Είναι 10 εις την 8η φορές πιο γρήγορος από κάποιους συγκεκριμένους αλγορίθμους, μόνο σε συγκεκριμένα προβλήματα που είναι σχεδιασμένα ώστε να είναι πολύ δύσκολα για αυτόν τον αλγόριθμο αλλά πολύ εύκολα για τον D-Wave.”

    “Είναι μία τεχνολογία που προκαλεί αίσθηση και θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε τα πάντα” σημειώνει σε κάθε περίπτωση ο Deepak Biswas, διευθυντής exploration technology στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA στην Καλιφόρνια και, παρόλο που δεν έχουν πειστεί όλοι για τον D-Wave, φαίνεται πως οι κβαντικοί υπολογιστές μάς δίνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles