21 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Ο οικολογικός και υπέροχος κύριος Lorax

    «Οικολογική συνείδηση», «δράσεις ανακύκλωσης», «εξοικονόμηση ενέργειας», «ηλεκτρικό αυτοκίνητο»… Όλα αυτά δεν υπήρχαν καν σαν σκέψη όταν το 1971 έγραψε ο πολύς Dr. Seuss (λέγε με πιο σωστά Theodor Seuss Geisel και βλέπε ακόμα The Cat In The Hat, Horton Hears A Who!, How The Grinch Stole Christmas) το “The Lorax”, το βιβλίο που παγίωσε τη φήμη του καινοτόμου δημιουργού που έφερε στο mainstream παιδικό βιβλίο μπόλικες πινελιές από δίχως προηγούμενο, ωστόσο καλοδεχούμενη «αναρχική» σκέψη και λεκτική ελευθερία. Ήταν ακόμα μία ιστορία που βασίζονταν στο τόσο εύστοχο συμπέρασμά του πως «τα παιδιά μπορούν να διακρίνουν κάτι το ηθικό από μίλια μακριά»…

    Ένα δέντρο, ένα παιδί, ένα τέλειο story
    Εξέλιξη και δάσος… Μία ιστορία πόνου, μία σχέση που δεν συμβάδισε ποτέ, μία κατάσταση όπου ο ένας επιτίθεται διαρκώς, και ο άλλος παίζει απεγνωσμένα άμυνα. Και τελευταία γραπώνεται δυνατά από ηθικά μαθήματα σε παγκόσμια κλίμακα που δίνουν animation όπως το The Lorax, που πλέον κυκλοφορεί σε DVD και Blu-ray. Οι δημιουργοί του απολαυστικότατου πέρα ως πέρα Despicable Me, εκμεταλλεύτηκαν την «τρέλα» που επιτρέπει ο έτσι κι αλλιώς προχωρημένος κόσμος του Dr. Seuss (εντάξει, ας σημειωθούν και οι ενστάσεις ότι το παράκαναν λιγάκι…) και έστησαν ένα μοντέρνο πανηγύρι χρωμάτων, αισθήσεων και φυσικά… «κουφής» εκτέλεσης, με animation gags που σε κάνουν να χαζεύεις με γουρλωμένα μάτια.

    Ζωηρά χρώματα, οικολογικό μήνυμα, υπογραφή Dr. Seuss και σφραγίδα από την ομάδα του Despicable Me. Καλύτερα δεν γίνεται! Και τι χρειάζεται για να στηθεί μία όμορφη animation ιστορία; Μα η αμόλυντη καρδιά ενός μικρού παιδιού και το πάθος του να κάνει πάντα το σωστό. Α, και η κάψα του να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του. Στην περιχαρακωμένη πόλη, α λα Truman Show που ζει ο μικρός Τεντ, δεν υπάρχει φυσικό δέντρο. Όλα είναι ψεύτικα και «κανονισμένα» από τον σούπερ κακό, κοντοστούπη μεγιστάνα Mr. O’Hare που πουλάει πλαστική ζωή και αέρα στους κατοίκους. Όταν το κορίτσι που αγαπάει κρυφά ο Τεντ θα εκφράσει πόσο πολύ θα ήθελε να δει ένα κανονικό δέντρο, εκείνος θα βγει έξω από τα όρια της πόλης, εκεί όπου όλα είναι ισοπεδωμένα, για να συναντήσει εκείνον που ξέρει καλύτερα απ’ όλους για τα δέντρα…

    … Που δεν είναι άλλος από τον Ουάνσλερ, αυτόν που κάποτε η νεανική του απληστία τον οδήγησε να κόψει μέχρι και το τελευταίο δέντρο για να κάνει πράξη τα ματαιόδοξα πλάνα του. Ήταν τόσο «τυφλωμένος» που δεν κατάλαβε την οικολογική καταστροφή που προκαλούσε, ενώ καταπάτησε τον όρκο που είχε δώσει στον Λόραξ, τον προστάτη του δάσους και των ζώων του, πως δεν θα έκανε ποτέ κακό στα δέντρα. Εκείνος λοιπόν που είχε φέρει κάποτε την καταστροφή, πλέον είχε μπροστά του ένα μικρό παιδί που του ζητούσε να τον βοηθήσει να φυτέψει ξανά τον σπόρο της ελπίδας.

    Μαθαίνουμε διασκεδάζοντας…
    Με ένα εξαιρετικό καστ να αναλαμβάνει τις φωνές (Danny DeVito-Lorax, Zac Efron-Τεντ, Taylor Swift-Όντρεϊ) και καταπληκτικά σκηνικά να ξεπηδούν από την animation φαντασία, το οικολογικό μήνυμα της ταινίας, με τις κατά της απληστίας προεκτάσεις, τυλίγεται σ’ ένα φανταχτερό πακέτο από λαμπερά χρώματα και… φάτσες (τα ζωάκια είναι όλα τα λεφτά), που ξεπηδούν από την οθόνη. Αυτός ο δωδεκάχρονος ιδεαλιστής είναι έτοιμος να φέρει οικολογική συνείδηση μέσα στο σπίτι σας και να κάνει μικρούς και μεγάλους να ξανασκεφτούν για μία ακόμα φορά τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι πρέπει να γίνει άμεσα.
    Ο σκηνοθέτης Chris Renaud (Despicable Me) ταιριάζει τα απίθανα σχέδια και αποχρώσεις με κάθε «εξυπνάδα» που κάνει ή παθαίνει κάποιος (ίσως στο λεκτικό να υπάρχει μία μικρή έλλειψη), προσθέτοντας μπόλικα τραγούδια, και το κυριότερο γυρνώντας τον καθρέφτη προς το μέρος μας για να κάνουμε μία «φανταχτερή» animation αυτοκριτική.
    Δείτε αυτό το animation και φυτέψτε ένα δέντρο. Δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός…

    Trivia

    *To κόστος της ταινίας ήταν 70 εκατομμύρια με τις συνολικές εισπράξεις να  ξεπερνούν τα 335 εκατομμύρια παγκοσμίως.

    *Το βιβλίο είναι ένα από τα πλέον εμπορικά παιδικά μυθιστορήματα όλων των εποχών και το πλέον αγαπημένο του ίδιου του συγγραφέα. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1971 και έχει εκδοθεί σε 95 χώρες και σε 17 διαφορετικές γλώσσες.

    *Η ταινία αυτή συνιστά τη δεύτερη συνεργασία του Μίδα των animation Chris Meledandri με τη σύζυγο του αποθανόντα συγγραφέα μετά το Horton Hears a Who!.

    * Τη μουσική υπογράφει ο συνθέτης John Powell (How To Train Your Dragon, Kung Fu Panda, Shrek, Hancock, The Bourne Ultimatum, Mr. & Mrs. Smith).

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles