19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ο Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Παραβίαση της Εθνικής Κυριαρχίας και οι Οικονομικές Κυρώσεις

    Διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση της Νομικής Σχολής του Παν. Λευκωσίας, με τους Ε. Βενιζέλο, Α.Μ. Συρίγο, Δρ Κ. Χρυσοστομίδη, Α. Μανιτάκη

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο  πόλεμος που επακολούθησε μας αναγκάζει  να ξανασκεφτούμε τις θεμελιώδεις έννοιες και αρχές που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και την οργάνωση των κρατών, όπως είναι η κρατική-εθνική κυριαρχία και η  εδαφική ακεραιότητα των χωρών.  Το καινοφανές του πολέμου είναι ότι η παραβίαση των συνόρων προκάλεσε ως αντίποινα την επιβολή πρωτοφανών οικονομικών κυρώσεων. Οι οικονομικές κυρώσεις είχαν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Η «εδαφική επικράτεια» βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την «οικονομική» και «ψηφιακή επικράτεια», που δεν γνωρίζουν σύνορα,  διότι είναι «παγκοσμιοποιημένες ή πλανητικές». Υπερβαίνουν τις «εδαφικές επικράτειες». Πόσο επικαθορίζουν τα όρια και την ισχύ της εθνικής κυριαρχίας; Αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα πολλά διακυβεύματα του πολέμου αυτού.

    Με βάση τα ως άνω δεδομένα, την Παρασκευή, 6 Μαΐου 2022 μεταξύ 19.00 – 20.30, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ο Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Παραβίαση της Εθνικής Κυριαρχίας και οι Οικονομικές Κυρώσεις». Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς webinars «Σύγχρονα Θέματα Δικαιοσύνης» (Επεισόδιο 21) και πρόκειται  να μεταδοθεί ζωντανά μέσω της Σελίδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Facebook.

    Συζητούν:

    Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ΑΠΘ

    Άγγελος Μ. Συρίγος, Αν. Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου & Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων

    Δρ Κύπρος Χρυσοστομίδης, Δικηγόρος, πρώην Υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας

    Συντονίζει:

    Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής, Επικεφαλής Επιστημονικού Συμβουλίου, Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles