19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ο πόλεμος της προπαγάνδας συνεχίζεται! Το Facebook κατέβασε video με την παράδοση της Ουκρανίας

    Η εξέλιξη της τεχνολογίας σίγουρα δίνει αυξημένες δυνατότητες, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί επικίνδυνη. Κατά καιρούς έχουμε δει να κυκλοφορούν deepfake videos με πρωταγωνιστές γνωστές προσωπικότητες, με σκοπό να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη. Σε ένα από αυτά, τις τελευταίες ώρες εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, καλώντας μάλιστα τα ουκρανικά στρατεύματα να παραδοθούν.

    Η ύπαρξη του ψεύτικου video επιβεβαιώθηκε από το Facebook, το οποίο βέβαια κατέβασε το υλικό από την πλατφόρμα αναφέροντας τα εξής:

    “Νωρίτερα σήμερα, οι ομάδες μας εντόπισαν και αφαίρεσαν ένα deepfake βίντεο στο οποίο εμφανιζόταν ο Πρόεδρος Zelensky να κάνει μία δήλωση την οποία δεν έκανε ποτέ. Εμφανίστηκε αρχικά σε ένα παραβιασμένο website και μετά κυκλοφόρησε σε ολόκληρο το internet”.

    Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας έσπευσε να διαψεύσει την αυθεντικότητα του video, αν και ήταν αρκετά εύκολο να αναγνωρίσει κάποιος ότι επρόκειτο για deepfake. Η ποιότητα ήταν αρκετά κακή, το κεφάλι του Zelensky ήταν αισθητά μικρότερο και η προφορά είχε σημαντικές διαφοροποιήσεις. Παρόλα αυτά αποτελεί επικίνδυνο υλικό, αφού η χώρα βρίσκεται σε δύνη πολέμου και διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές.

    Διαβάστε επίσης: Rossgram: Χρυσώνει το…χάπι ο Πούτιν στη νεολαία με πλατφόρμα-υποκατάστατο του Instagram (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles