13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικρίνει τη συμφωνία ACTA

    Φαίνεται πως οι αντιδράσεις εναντίον της συμφωνίας ACTA δεν πηγαίνουν χαμένες… Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Martin Schulzδεν είναι ικανοποιημένος από τη συμφωνία στην “τρέχουσα μορφή” της.

    Ο κ Schutz επέκρινε την αμφιλεγόμενη συμφωνία σε δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, αναφέροντας: “Δεν την βρίσκω καλή στην τρέχουσα μορφή της.” Σημείωσε επίσης ότι η ισορροπία μεταξύ της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και των ατομικών δικαιωμάτων των χρηστών του Διαδικτύου δε φαίνεται να επιτυγχάνεται με αυτή τη συμφωνία, διαφοροποιώντας τη θέση του από υποστηρικτές του ACTA που επιμένουν ότι δε θα δημιουργήσει νέους νόμους και η συμφωνία είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί η τυποποίηση των μέτρων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Τα σχόλιά του έρχονται μετά τις εκατοντάδες διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην Ευρώπη (μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας) εναντίον της συμφωνίας.

    Να υπενθυμίσουμε ότι η συμφωνία ACΤΑ θα συζητηθεί συνολικά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, ενώ θα πρέπει να επικυρωθεί και ξεχωριστά από τα Κοινοβούλια των χωρών που την έχουν υπογράψει. Μολονότι κάθε χώρα μπορεί να επιβάλλει ξεχωριστά τη συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ελέγχοντας αν η συνθήκη θα είναι αποτελεσματική για την επιβολή της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας σε διάφορες χώρες.

    Μέχρι στιγμής, έχει υπογραφεί από 22 κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Η Γερμανία, ωστόσο, πριν λίγες ημέρες, αποφάσισε να βάλει στον “πάγο” τη συμφωνία, καθυστερώντας την υπογραφή της επικαλούμενη ανάγκη για “περαιτέρω” συζητήσεις. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η χώρα του θα περιμένει για “επαρκείς” διαβουλεύσεις πριν την επικύρωση, μετά από τεράστιες διαμαρτυρίες και αναστάτωση σε κυβερνητικές ιστοσελίδες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η πρέσβειρα της Σλοβενίας στην Ιαπωνία, Helena Drnovsek Zorko, ζήτησε συγγνώμη για την “απροσεξία” της να υπογράψει τη συνθήκη εκ μέρους της χώρας της.

    Τα σχόλια του κ Schulz αποτελούν, πάντως, σημάδι αισιοδοξίας ότι η ACTA δε θα ψηφιστεί έτσι απλά, παρά τις βιαστικές υπογραφές πολλών χωρών της ΕΕ, αλλά και δείγμα ότι η συμφωνία αποτελεί “πονοκέφαλο” για τους πολιτικούς της Ευρώπης. Εμείς απλά ελπίζουμε ότι, αργά ή γρήγορα, θα μπει στο συρτάρι

    Πηγή: BBC

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles