11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Ο Steve Jobs ως Σύρος πρόσφυγας στο νέο graffiti του Banksy

    Η νέα δημιουργία του σημαντικότερου street artist της εποχής μας, Banksy, έχει ως πρωταγωνιστή τον Steve Jobs, με αναφορές στην καταγωγή του, καθώς ήταν γιος Σύρου μετανάστη που πήγε στην Αμερική μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Δημιουργήθηκε σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στο Καλαί της Γαλλίας και ονομάζεται “The Jungle”. Απεικονίζει τον ιδρυτή της Apple με ένα μαύρο σάκο στον ώμο του και έναν υπολογιστή Apple στο χέρι του.

    jobs banksy

    Σε μία σπάνια δήλωση, μάλιστα, η οποία συνοδεύει το έργο, ο Banksy σημειώνει: “Συχνά οδηγούμαστε να πιστέψουμε ότι η μετανάστευση ισοδυναμεί με εξάντληση των πόρων μίας χώρας αλλά… ο Steve Jobs ήταν ο γιος ενός Σύρου μετανάστη. Η Apple είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο. Πληρώνει πάνω από 7 δισ. δολάρια κάθε χρόνο σε φόρους – και υπάρχει μόνο επειδή εκείνοι το επέτρεψαν σε έναν νέο άνδρα από τη Χομς”.

    Ο βιολογικός πατέρας του Steve Jobs, Abdul Fattah Jandali, μετακόμισε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’50 έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη Χομς της Συρίας και αφού είχε πρώτα σπουδάσει στην Βυρητό. Στις ΗΠΑ συνάντησε τη γυναίκα με την οποία έφεραν στον κόσμο τον ιδρυτή της Apple, ωστόσο δε μεγάλωσε μαζί τους καθώς τον έδωσαν για υιοθεσία.

    Steve Jobs BANKSY - The Jungle refugee camp Calais

    Το graffiti ανήκει στη σειρά των έργων που ο Banksy δημιούργησε με αφορμή την προσφυγική κρίση. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Καλαί έχει κάνει πολλά σχετικά graffiti, ενώ έχει μεταφέρει στο γαλλικό λιμάνι και έργα από το προσωρινό θεματικό πάρκο που είχε δημιουργήσει το καλοκαίρι, την Dismaland.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles