13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    O θανατηφόρος “ιός” του σινεμά

    Μας τελείωσαν τα πυρομαχικά, οι λυκάνθρωποι, οι μανιακοί με τα πριόνια, οι παρανοϊκοί τρομοκράτες; Το Hollywood μπορούσε πάντα να βασίζεται και σε μία άλλη σίγουρη λύση, βλέπε θανατηφόρος ιός. Που μπορεί να εξαφανίσει πολλούς περισσότερους -καμία φορά το παρακάνει- και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνει παράπονα για το paycheck του. Με την εμφάνιση του DVD/Blu-ray του Contagion, που δεν αστειεύεται και απειλεί ολόκληρο πλανήτη, βρίσκουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε ταινίες όπου πρωταγωνιστεί ο χειρότερος «κακός» του σινεμά. Από τον οποίο δεν σε σώζει κανένα κελάρι, κανένα αυτοκίνητο να τρέξεις μακριά του, κανένα παλούκι για να του καρφώσεις στην καρδιά.

    Contagion
    Μία πανδημία, αμέτρητοι φόβοι… Μην αγγίζετε τίποτα, μην χαιρετάτε κανέναν, γιατί το φιλμ του Steven Soderbergh έβαλε όλο τον πλανήτη επάνω στο διόλου διασκεδαστικό τρενάκι του ιατρικού θρίλερ. Περισσότερο μία εντυπωσιακή μελέτη πάνω σε μία παγκόσμια κρίση υγείας παρά ένα τρομακτικό θέαμα, το φιλμ του «μάλλον εγκαταλείπω τον κινηματογράφο –άσε καλύτερα, θα κάνω απλά ένα break για να ζωγραφίσω» Soderbergh, δεν το καταλαμβάνει ποτέ υστερία, σαν τον κόσμο που ορμάει σε άδεια φορτηγά για να πάρει φαγητό ή σε φαρμακεία για να βρει το υποτιθέμενο αντίδοτο. Δουλεύοντας μεθοδικά και σοβαρά, σαν τις εξετάσεις που γίνονται στα εργαστήρια για να βρεθεί η σωτηρία και να σταματήσει να εξοντώνεται ο πληθυσμός της γης, ο Soderbergh αναλύει τις αντιδράσεις των κυβερνητικών και την φοβισμένη, δίχως ψυχραιμία ψυχολογία του κόσμου. H τρομακτική ακινησία που χαρακτηρίζει όλους, κρύβει την ανατριχίλα της πανδημίας. Μοιάζουν να σκέφτονται με χιλιάδες στροφές το δευτερόλεπτο, αλλά μοιάζουν με το ελάφι που βλέπει ακίνητο και με τα μάτια γουρλωμένα το μοιραίο να πλησιάζει…

    Zombieland
    «Τρελές αγελάδες, τρελοί άνθρωποι, τρελά ζόμπι»… Η μοίρα της ανθρωπότητας άλλαξε από το πουθενά και ο… soft νεαρός, Jesse Eisenberg, προσπαθεί να επιβιώσει εξοντώνοντας ζόμπι, παρέα με τον ψυχάκια Woody Harrelson και το θανατηφόρο του, μπαστούνι του baseball.

    Quarantine
    Το αμερικάνικο remake που εκπληκτικού ισπανικού [REC], άφησε τα ρατσιστικά και την παράνοια στην άκρη, για να δώσει χώρο αποκλειστικά στον επικίνδυνο ιό που μετατρέπει όλους σε πολύ πρόθυμα πλάσματα που στοχεύουν το λαιμό σου. Η πολυκατοικία του τρόμου από την Μαδρίτη, μεταφέρθηκε στο Λος Άντζελες, με τα σκοτάδια και την “τυφλή”, τρεμάμενη κάμερα να σου κόβουν το αίμα.

    Twelve Monkeys
    Έξυπνη και μπερδεμένη μαζί, η ταινία είναι ένα κομφούζιο τρέλας και σκότους. Ο Bruce Willis στέλνεται στο παρελθόν για να ανακαλύψει από πού ξεκίνησε ο θανατηφόρος ιός που σκότωσε εκατομμύρια και ανάγκασε τον κόσμο να μεταφερθεί κάτω από την επιφάνεια της γης. Όλα είναι ένα κουβάρι, ειδικά το μυαλό του.

    Cabin Fever
    Το σαββατοκύριακο στο δάσος για 5 κολεγιόπαιδα που κατέληξε ένας εφιάλτης. Στο ντεμπούτο του ο Eli Roth ποντάρισε σ’ έναν ιό που κατατρώει τη σάρκα και δικαιώθηκε.

    Outbreak
    Ο Wolfgang Petersen έστησε αυτό το θρίλερ μοιράζοντας το βάρος επάνω στο σενάριο και στους εκλεκτούς ηθοποιούς, βλέπε Dustin Hoffman, Morgan Freeman και Kevin Spacey. Και για καλή του τύχη κανένας από τους δύο δεν κατέρρευσε. Ο θανατηφόρος ιός ξεκινά από τα βάθη της ζούγκλας καβάλα επάνω σε ένα πίθηκο και μετά από λίγο διάστημα σπέρνει τον πανικό στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις.

    The Grapes of Death
    Ταινία του 1978 και του Γάλλου Jean Rollins που αφηγείται την ιστορία ενός μικρού γαλλικού χωριού, όπου οι κάτοικοι μετατρέπονται σε μανιακοί δολοφόνοι λόγω του εντομοκτόνου με το οποίο ψέκασαν τα αμπέλια τους!

    Carriers
    Μία πανδημία φέρνει την ανθρωπότητα σε απόγνωση, σ’ ένα σκοτεινό φιλμ του 2009, που δεν ήθελε να έχει σχέση με Χολιγουντιανές ωραιοποιήσεις ή happy endings.

    The Cassandra Crossing
    1976 και οι Richard Harris, Sophia Loren, Burt Lancaster και Ava Gardner, παλεύουν να τα βάλουν με ένα ιό που ταξιδεύει μέσα σ’ ένα τρένο στην Ευρώπη.

    I Am Legend
    Μα να έχει αφανιστεί ολόκληρος ο πλανήτης; Ολόκληρος;! Το φιλμ του Francis Lawrence που θα μπορούσε να ονομάζεται Ο Μονόλογος του Will Smith, μεταφέρει τo δέος της μοναξιάς, για να μετατραπεί στη συνέχεια σε action movie. Aλλά χαλάλι στα πλάνα της ερημωμένης, χορταριασμένης Νέας Υόρκης

    28 Days Later
    28 μέρες μετά από την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, αναρωτιέσαι ένα μόνο πράγμα… Μήπως ήταν καλύτερα να ήμουν ένα από τα τρομακτικά και αιμοβόρα zombie και όχι ένας από τους ταλαίπωρους που προσπαθούν να κρυφτούν; O Danny Boyle μας έκανε να σπάσουμε την καρέκλα από την τρομάρα μας.

    The Andromeda Strain
    Το original του 1971 είναι σαφώς καλύτερο από το remake του 2009, αλλά και στα δύο ο θανατηφόρος ιός είναι εκεί για να μας ξεπαστρέψει όλους. Από τις λίγες φορές που δεν έφταιγαν οι πίθηκοι, αλλά όλοι οι άλλοι. Επιστήμονες, εξωγήινοι, θεωρίες συνωμοσίας, μαύρες τρύπες κλπ.

    Pontypool
    Ψυχολογικό θρίλερ στο οποίο ένας θανάσιμος ιός εξαπλώνεται σε μία πόλη του Οντάριο και όλων το μάτι γυαλίζει πολύ άσχημα. Που όπως είχε πει ο σκηνοθέτης Bruce McDonald, αυτός ο ιός μοιάζει πιο πολύ με μία ψυχολογική κατάσταση. Στο πρώτο στάδιο, αρχίζεις να επαναλαμβάνεις λέξεις. Στο δεύτερο, η γλώσσα σου δένεται και δεν μπορείς να εκφραστείς. Στο τρίτο από την φρίκη σου από την κατάσταση σου, σε κάνει να θέλεις να φας το στόμα του άλλου

    The Thaw
    Προϊστορικά παράσιτα; Έχουμε κι απ’ αυτά στο φιλμ του 2009, όπου μία ερευνητική ομάδα ανακαλύπτει στον Αρκτικό κύκλο πως το σοβαρό πρόβλημα δεν είναι οι πάγοι που λιώνουν.

    The Ruins
    Δύο ζευγάρια ταξιδεύουν σε μία πυραμίδα των Μάγια και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα επικίνδυνα φύλλα σταφυλιών (!) που μπαίνουν στο δέρμα και άντε μετά να τα βγάλεις…

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles