19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Ο βαθμός υιοθέτησης των 5G smartphones στην Ευρώπη διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Counterpoint Research, το 4ο τρίμηνο του 2021, τα 5G smartphones αντιπροσωπεύουν το 73% των συνολικών πωλήσεων νέων “έξυπνων” κινητών στη Βόρεια Αμερική και το 79% στην Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο βαθμός υιοθέτησης των 5G smartphones εντός της Ευρώπης διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα.

    Για παράδειγμα, στη βρετανική αγορά οι πωλήσεις 5G smartphones αντιπροσώπευαν το 83% των συνολικών πωλήσεων smartphones, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως. Αντίθετα, σε ορισμένες αγορές της Ανατολικής Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ χαμηλό και βρίσκεται κάτω από το 40%.

    Η υιοθέτηση των 5G smartphones προφανώς συνδέεται και με τον ρυθμό ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς. Αυτή η ανάπτυξη στην Ευρώπη γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση έγινε Release το 15 3GPP πιο γνωστό ως 5G NSA (μη αυτόνομο), ενώ στη δεύτερη φάση θα γίνει Release η Έκδοση 16 ή η πλήρης 5G SA). Σήμερα, στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα ευρωπαϊκά δίκτυα 5G είναι Non Standalone (NSA), που σημαίνει ότι εξακολουθούν να βασίζονται στο βασικό δίκτυο 4G LTE και επομένως δεν προσφέρουν τα πλήρη πλεονεκτήματα του 5G. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο τέσσερις πάροχοι σε τρεις χώρες έχουν αναπτύξει μέχρι στιγμής αυτόνομο 5G (SA).

    Εξακολουθεί να υστερεί η διείσδυση του 5G στην Ευρώπη

    Από τα στοιχεία του GSMA Intelligence προκύπτει ότι η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα οι 34 στις 50, έχουν ήδη αναπτύξει δίκτυα 5G. Ταυτόχρονα, λίγο περισσότεροι από τους μισούς φορείς εκμετάλλευσης στην περιοχή, οι 92 από τους 173, έχουν ξεκινήσει την ανάπτυξη δίκτυα 5ης γενιάς.

    Ωστόσο, εξετάζοντας την απορρόφηση 5G (σ.σ. μετριέται ως το ποσοστό των συνδέσεων 5G επί των συνολικών συνδέσεων), η Ευρώπη έχει κακή απόδοση, με μόλις 2,5% (το 4ο τρίμηνο του 2021). Αυτό τοποθετεί την Ευρώπη πολύ πίσω από τη Βόρεια Αμερική, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσοστό της απορρόφησης στην Ευρώπη θα αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο, η Ευρώπη θα εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις περιοχές του κόσμου που προαναφέρθηκαν.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας Ookla, η υστέρηση της Ευρώπης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το επενδυτικό περιβάλλον, δεδομένου ότι το σταθμισμένο μέσο κόστος κεφαλαίου παραμένει υψηλότερο από την απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου στην περιοχή. Όπως εκτιμούν, τα τεράστια κονδύλια που διατίθενται μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας, μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση της ανάπτυξης 5G στην Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης

    > Οι συσκευές 5G οδηγούν την κούρσα στην αγορά των smartphones: ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις πωλήσεις των 4G συσκευών

    > Το 85% των επενδύσεων των παρόχων κινητής αφορά τα δίκτυα 5G: στα 620 δισ. δολάρια οι επενδύσεις σε υποδομές την περίοδο 2022-2025

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles