18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στη Σύνοδο του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ

    Στη Σύνοδο του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνίων της ΕΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, συμμετείχε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππος Χατζηζαχαρίας. Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, διεξήχθη συζήτηση προσανατολισμού με θέμα το μέλλον του τομέα της συνδεσιμότητας και την ανάγκη λήψης μέτρων για τόνωση των επενδύσεων σε υποδομές, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. H πρόσβαση σε ασφαλείς και αξιόπιστες υποδομές συνδεσιμότητας είναι ολοένα και πιο σημαντική προκειμένου να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική ενιαία αγορά.

    Σε παρέμβασή του ο κ. Χατζηζαχαρίας υποστήριξε ότι οι στόχοι της συνδεσιμότητας της ΕΕ και οι εθνικοί στόχοι της Κύπρου θα επιτευχθούν μόνο με κρατική παρέμβαση, η οποία είναι αναγκαία για την επέκταση της ευρυζωνικής κάλυψης στις «λευκές περιοχές», όπου η αγορά δεν είναι διατεθειμένη να επενδύσει, όπως ημιαστικές, αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές.  Όπως είπε «η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και εφαρμόζει πρόγραμμα επιδότησής τους».

    Υποστήριξε επίσης ότι ο Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, από κοινού με τον προτεινόμενο κανονισμό και σύσταση για την υποδομή Gigabit, παρέχουν ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο μέσα στο οποίο οι επενδυτές, οι φορείς εκμετάλλευσης και οι καταναλωτές μπορούν να λαμβάνουν μακροπρόθεσμες αποφάσεις με σιγουριά.

    Επιπλέον, ο κ. Χατζηζαχαρίας σημείωσε ότι ο τομέας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών αντιμετωπίζει σήμερα σειρά προκλήσεων, μεταξύ των οποίων οι αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο, δεδομένης και της μεγάλης εξάρτησης των κρίσιμων φορέων και υποδομών σε άλλους τομείς από τα δίκτυα και τις υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη για επέκταση της διεθνούς συνδεσιμότητας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, ένα θέμα κρίσιμης σημασίας για την Κύπρο, ως νησιώτικο κράτος μέλος.

    Στο πλαίσιο του Συμβουλίου έγινε ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών για αντιμετώπιση των προκλήσεων που εγείρονται από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηζαχαρίας αναφέρθηκε στην Εθνική στρατηγική της Κύπρου για την ΤΝ, η οποία, όπως είπε, «στοχεύει στη δημιουργία ενός ασφαλούς, αποτελεσματικού και χωρίς αποκλεισμούς οικοσυστήματος» Ως βασικό πυλώνα προβλέπει τη σύσταση εθνικής επιτροπής για την αξιόπιστη και ηθική χρήση της εν λόγω τεχνολογίας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles