21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Τα OBD apps συνδέουν το αυτοκίνητο με το smartphone σας!

    s

    Τη σήμερον ημέρα δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που δεν μπορείς να κάνεις με τη βοήθεια ενός smartphone. Τα «λυμένα» χέρια των developers, επαγγελματιών ή μη, δημιουργούν μικρά «θαύματα» βασιζόμενα στις δυνατότητες που τους προσφέρονται από το υπάρχον hardware και software, παντού γύρω μας. Σε οικιακές συσκευές, σε φορητό εξοπλισμό, ακόμα και στα αυτοκίνητά μας. Και σε αυτό το τελευταίο θα σταθούμε λίγο παραπάνω.

    Παλαιότερα λίγοι ήταν οι κάτοχοι που γνώριζαν τεχνικές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του κινητήρα του αυτοκινήτου τους και εν γένει ήξεραν «πέντε πράγματα παραπάνω» ώστε να μπορούν να κάνουν μόνοι τους διαγνωστικούς ελέγχους και ακολούθως επισκευές. Ωστόσο, με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα που τοποθετούνται στα σύγχρονα οχήματα, ο καθένας μπορεί να δεί σε απλή και ευνόητη μορφή, οτιδήποτε μπορεί να μας πεί ο «εγκέφαλος» του αυτοκινήτου. Τα μηχανικά μέρη είναι πλέον άμεσα εξαρτώμενα από τα ηλεκτρονικά και αυτό μας δίνει την ευχέρεια να παρακολουθούμε στενά τη λειτουργία τους, σε πραγματικό χρόνο μάλιστα, όμως έχει και τα μειονεκτήματά του, καθώς οποιαδήποτε ηλεκτρική δυσλειτουργία σημαίνει πως ίσως κάτι πάνω στο αυτοκίνητο σταματήσει ξαφνικά να λειτουργεί, χωρίς να υπάρχει μηχανικό πρόβλημα. Έτερον, εκάτερον…

    Untitled-1

     

    Ευτυχώς, η ύπαρξη πρωτοκόλλων όπως το CAN bus μας δίνει πρόσβαση στα συστήματα του οχήματος μέσω της OBD II θύρας (βρίσκεται στα περισσότερα οχήματα της τελευταίας δεκαετίας). Έτσι, μπορούμε να ελέξχουμε γρήγορα, εύκολα και σχετικά ανέξοδα, πολλές ζωτικές και δευτερεύουσες παραμέτρους. Aπό την ταχύτητα του οχήματος, την κατανάλωση καυσίμου και τη θερμοκρασία του κινητήρα, μέχρι πιό προχωρημένες λειτουργίες για τους “petrolheads”, όπως τη θερμοκρασία και τη μάζα εισερχόμενου αέρα, την προπορεία της ανάφλεξης και πάνω απ΄όλα, τους κωδικούς βλαβών που εμφανίζονται όταν κάτι πάει στραβά (“check engine”, trouble codes). Φυσικά, υπάρχουν και πιό ακριβά, εξειδικευμένα συστήματα με τα οποία μπορείτε και να πειράξετε οι ίδιοι κάποιες παραμέτρους, όμως προς το παρόν θα αρκεστούμε στα απλά monitoring apps που μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε smartphone και να μας «ανοίξουν τα μάτια»! Ιδού μερικά από τα πιό δημοφιλή εξ’αυτών, σε δωρεάν ή επί πληρωμή έκδοση.

     *Να σημειωθεί πως για τη χρήση αυτών των εφαρμογών χρειάζεστε κάποιον αντάπτορα που συνδέεται στην OBD θύρα του αυτοκινήτου σας και επικοινωνεί ασύρματα με το smartphone, μέσω Bluetooth συνήθως. Μια τυπική επιλογή που υποστηρίζεται ευρέως είναι το ELM327 adapter, με κόστος κοντά στα 20 ευρώ.

    OBD Car Doctor

     Ένα από τα καλά Android και iOS apps για OBD scan είναι και το OBD Car Doctor. Στην lite έκδοση προσφέρονται αρκετές λειτουργίες, όμως με την Pro (2,31 €) μπορείτε και να κάνετε καταγραφή των ενδείξεων των αισθητήρων, να παρακολουθείτε πολλές ενδείξεις ταυτόχρονα, ενώ υποστηρίζεται και χρήση του GPS για διάφορες λειτουργίες.

    Untitled-2

    Torque

     Από τα πλέον δημοφιλή, το τελευταίο διάστημα, OBD II apps, το Torque διαθέτει ένα ελκυστικό interface, είναι γρήγορο στην απόκριση και αρκετά εύχρηστο. Ιδιαίτερη μνεία απαιτείται για το HUD του, καθώς προβάλλει τις πληροφορίες με τον τρόπο που τις θέλει ακριβώς ο οδηγός, αλλά και με ευκρίνεια. Εκτός από την free έκδοση υπάρχει και το Torque Pro, με επιπλέον δυνατότητες, όπως τη μέτρηση επιδόσεων αλλά και μεγαλύτερη υποστήριξη για συγκεκριμένα μοντέλα οχημάτων, ατμοσφαιρικά και turbo. Από τα πρώτα που θα πρέπει να βρίσκονται στη λίστα σας! Μη ξεχάσετε και το plugin της Pro έκδοσης, ονόματι TorqueScan (https://play.google.com/store/apps/details?id=org.prowl.torquescan).

    screenshot-1341263014888_610x366

     DashCommand

     Το DashCommand είναι διαθέσιμο τόσο για Android όσο και για iOS συσκευές και παρέχει κάθε είδους πληροφορία, με καλοσχεδιασμένα γραφικά και υποστήριξη πολλαπλής προβολής αισθητήρων. Μπορεί να αποθηκεύσει logs έως και των 5 τελευταίων διαδρομών που κάνατε, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δωθεί στον τομέα της κατανάλωσης καυσίμων, με πολλές λεπτομέρειες που είναι χρήσιμες στον οδηγό σε καθημερινή βάση. Καλή εναλλακτική επιλογή αποτελεί το Rev σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή.

    DashCommand-FuelEconomy

     aLapRecorder HD

    Ακόμη ένα Android-only app (δυστυχώς), το aLapRecorder αφορά τους παθιασμένους με τη μηχανοκίνηση που επισκέπτονται ανά διαστήματα και κάποια από τις ελληνικές (ή όχι) πίστες αγώνων. Η εφαρμογή καταγράφει, χάρη στο GPS φυσικά, τους χρόνους που επιτυγχάνετε, ενώ προβάλλει πληροφορίες όπως η ταχύτητα, η θερμοκρασία, οι δυνάμεις G, η (εκτιμώμενη) ισχύς και ροπή του κινητήρα ανά πάσα χρονική στιγμή και πολλά ακόμη. Highlight είναι όμως η δυνατότητα καταγραφής video, αν την προσαρμόσετε σε κάποιο σημείο του αυτοκινήτου, ιδανικά στο μέσα μέρος του παρ-πριζ, σε 720p ανάλυση, ώστε να δείτε τους γύρους σας αργότερα, μαζί με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τους αισθητήρες του οχήματος!

    1998407-1307917779225

     Engine Link

    Λίγες οι σχετικές επιλογές για το iOS λειτουργικό και ειδικά αν ψάχνετε κάτι το οικονομικό, για το λόγο αυτό προσθέτουμε και το Engine Link στη λίστα. Έναντι 5.99 δολλαρίων παίρνετε μια καλοφτιαγμένη εφαρμογή που παρέχει πολλές διαθέσιμες πληροφορίες για το όχημά σας, διαθέτει HUD, διαθέτει widget κατανάλωσης και είναι αρκούντως παραμετροποιήσιμη.

    IMG_0965

     Racechrono

     Το Racechrono ήταν από τις πρώτες lap timing εφαρμογές που κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού, αρκετό καιρό πριν, όχι άδικα αφού παρείχε πολλές δυνατότητες μέτρησης επιδόσεων σε ευθεία γραμμή, διαδρομές sprint αλλά και σιρκουί, με εύκολη χρήση, όμορφο HUD και δυνατότητα εξαγωγής logs/γραφημάτων σε υπολογιστή. Παραμένει και σήμερα κορυφαίο και χρησιμοποιείται από πολλούς λάτρεις του αθλήματος, όντας στην έκδοση 2.30. Και το καλύτερο όλων, είναι δωρέαν, αλλά μπορείτε να συνδράμετε στην προσπάθεια αποκτώντας ένα VIP membership που ξεκινά από τα 10 ευρώ.

    rc

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles