15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    «Oculus» ή αλλιώς ο σταθμός μετρό όπως τον ονειρευόμαστε!

    Όταν ο Σαντιάγκο Καλατράβα έχει κέφια φαίνεται, από την πρώτη… φωτογραφία του δημιουργήματός του, δε νομίζετε; Γνωρίστε τον Oculus λοιπόν, έναν ολόλευκο σταθμό του μετρό της Νέας Υόρκης που έχει – αναμφίβολα- τον τίτλο του ακριβότερου στον κόσμο.

    962612_jke54

    Έχει κόστος άλλωστε που ξεπερνά τα 4 δις δολάρια – ποσό που έχει ήδη διχάσει κοινό και εκπροσώπους Τύπου, ειδικά για την οικονομική περίοδο που διανύουμε παγκοσμίως, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να υποσκελίσει την αναμφίβολη σχεδιαστική αξία του, την «επιτομή καινοτομίας» όπως το αποκάλεσαν οι δημοσιογράφοι από την πρώτη κιόλας στιγμή.

    Σχεδιαστής του -προφανώς- ο γνωστός Ισπανός μαιτρ του είδους Σαντιάγκο Καλατράβα, ο οποίος είχε την έμπνευση να σχεδιάσει αρκετά τον σταθμό σε σχήμα πουλιού, έτοιμο να πετάξει με «φτερά» που θα ανοιγόκλειναν! Ευτυχώς (ή δυστυχώς) για οικονομικούς λόγους κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό και η ιδέα εγκαταλήφθηκε.

    962726_160224_15-23-57_5dsr6309-0

    Οι «έξυπνες» λύσεις όμως δεν λείπουν από τον πιο όμορφο σταθμό των ΗΠΑ, αφού στην κορυφή του διαθέτει γυάλινο φεγγίτη που αναδιπλώνεται και τις ημέρες που έχει καλό καιρό θα είναι ανοικτός για να ρίχνει φως στο εσωτερικό που αναμένεται να εξυπηρετεί πάνω από 100.000 επιβάτες την ημέρα. Ο σταθμός θα προσφέρει πρόσβαση σε 11 γραμμές του New York Metro αλλά και τον υπόγειο σιδηρόδρομο PATH που συνδέει την πόλη με το New Jersey.

    Κάποια τμήματά του δεν είναι ακόμα έτοιμα βέβαια (όπως το τεράστιο εμπορικό κέντρο που αναμένεται μέχρι τον Αύγουστο να σφίζει από ζωή, με δεκάδες διάσημα brands να βρίσκουν χώρο εκεί όπως των Apple, H&M, Michael Kors και Victoria’s Secret.

    962618_16346153

    Απολαύστε μερικές ακόμα φωτογραφίες του σταθμού και… ονειρευτείτε ελεύθερα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles