21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Oδικός χάρτης του Ευρυζωνικού Πλάνου 2021-2025: ισχυρό θεμέλιο για το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου

    Με τη φιλοδοξία ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό θεμέλιο για το ψηφιακό μέλλον της χώρας μας, παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, ο οδικός  χάρτης του Ευρυζωνικού Πλάνου της Κύπρου 2021-2025, που σχεδιάστηκε με τη συνεργασία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΦΕΚΨΠ), του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΤΗΕ) και του Γραφείου Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ).

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο Επικοινωνιών κ. Γιώργο Μιχαηλίδη, οι στόχοι του Ευρυζωνικού Πλάνου έχουν διαμορφωθεί ώστε να προωθηθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι ιδιωτικές επενδύσεις, να αρθούν οι διοικητικοί φραγμοί και να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών. Όπως υποστηρίζει, προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναληφθούν διάφορες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της επαναξιολόγησης και της μεταρρύθμισης ορισμένων διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας και των διοικητικών διαδικασιών.

    Το ΓΕΡΗΕΤ και το ΤΗΕ, σημειώνει ο κ Μιχαηλίδης, θα αναλάβουν την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων ενδιαφερόμενων μερών (όπως παροχείς δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αδειοδοτικές αρχές, υπουργεία και άλλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας) προκειμένου να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για την υλοποίηση κάθε αντίστοιχης δράσης. Επιπλέον, προσωπικό από το ΓΕΡΗΕΤ θα παρέχει τεχνική βοήθεια και διασύνδεση με το ΓΕΡΗΕΤ σε τομείς πολιτικής που απαιτούν κοινή δράση.

    Όσον αφορά θέματα ασφάλειας, στο συγκεκριμένο σχέδιο αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος διαθέτει ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο σχετικά με την εθνική εφαρμογή της εργαλειοθήκης EU 5G, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων για την αξιολόγηση του προφίλ κινδύνου των προμηθευτών εξοπλισμού 5G, σχετικούς περιορισμούς για προμηθευτές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου (συμπεριλαμβανομένων προβλέψεων για βασικά στοιχεία υποδομών που έχουν χαρακτηριστεί ως κρίσιμα και ευαίσθητα, αυστηρές πρόσθετες απαιτήσεις ασφάλειας για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας και υποχρεώσεις των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας να αναπτύξουν κατάλληλες στρατηγικές πολλαπλών προμηθευτών (Διάταγμα 408/2020). Το παραπάνω πλαίσιο εφαρμόζεται σε όλες τις δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη 5G. Ένα πιο εξειδικευμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα δίκτυα και τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και θα εφαρμοστεί για τις άλλες δράσεις που περιλαμβάνονται στο Ευρυζωνικό Σχέδιο (π.χ. το υποβρύχιο καλώδιο), σε στενή συνεργασία με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles