22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Office 2013: H δημοφιλής σουίτα εντελώς ανανεωμένη και… στο σύννεφο

    Μπορεί να αποτελεί το απαραίτητο εργαλείο αλλά και το εφιάλτη των περισσότερων από εμάς, αλλά το Office της Microsoft δεν παύει να είναι ένα σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητάς μας. Η εταιρεία, παρουσίασε εχθές τη νέα έκδοση της σουίτας Office 2013, με το κωδικό όνομα Office 15 και έδειξε τα βασικά χαρακτηριστικά της.

    Το νέο Office συνδέεται στο σύννεφο για να έχετε πρόσβαση σε κάποια από τα πιο cool χαρακτηριστικά του, έχει σχεδιαστεί για να είναι εύχρηστο σε tablets με το λειτουργικό Windows 8 και εισάγει την δυνατότητα να δουλεύετε πάνω σε ένα έγγραφο από διαφορετικές συσκευές. Όπως όλα τα νέα προϊόντα της Microsoft, «απαιτεί» να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας Windows Live για να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δυνατότητα και να έχετε πρόσβαση στα έγγραφά σας, ακόμα και μέσω ενός υπολογιστή κάποιου φίλου σας.

    Ανάμεσα στις διάφορες εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν για τη νέα σουίτα, Office 2013, τόσο για ιδιώτες, όσο και για επιχειρήσεις, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στον λογαριασμό τους, να έχουν πρόσβαση στα έγγραφά τους με τις προσωπικές τους ρυθμίσεις, όντας συνδεδεμένοι στο SkyDrive ή σε κάποιο Share Point. Θα πείτε, εύλογα, «χρειάζεται να είμαι μονίμως συνδεδεμένος για να δουλέψω σε ένα έγγραφο;» Φυσικά και όχι. Θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη σουίτα με όποιον online ή offline τρόπο εσείς επιθυμείτε, με την διαφορά, ότι αν θέλετε να έχετε πρόσβαση στα έγγραφά σας από οποιονδήποτε υπολογιστή, τότε ναι, θα πρέπει να είστε συνδεδεμένοι, φυσικά.

    Ας δούμε ένα ένα τα προγράμματα της σουίτας και τα νέα χαρακτηριστικά τους.

    Microsoft Office Word: η χαρά της πλήρους υποστήριξης PDF

    Το ζητούμενο για το νέο Word φαίνεται να είναι η δυνατότητα να διαβάσετε τα κείμενα που θέλετε σε οποιαδήποτε οθόνη. Έτσι, το πρώτο που θα παρατηρήσετε είναι ότι το viewing προσαρμόζεται αυτόματα σε στήλες, ανάλογα την οθόνη που χρησιμοποιείτε, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πολύ ευκολότερη η ανάγνωση κειμένων εν κινήσει Πέρα από την αυτόματη μορφοποίηση, λειτουργεί πλήρως και η δυνατότητα pinch to zoom.

    Η εμφάνιση είναι πιο «Metro» από τις προηγούμενες εκδόσεις και το βλέπετε στο screen shot παραπάνω, με την μπλε μπάρα στο κάτω μέρος και τις αλλαγές στις γραμματοσειρές στο μενού στο πάνω μέρος του περιβάλλοντος εργασίας. Αλλά ας πάμε στα πολύ σοβαρά. Η υποστήριξη PDF είναι καλύτερη από ποτέ. Που σημαίνει ότι μπορείτε να ανοίξετε ένα PDF έγγραφο στο νέο Word, αρχικά σε Protected mode, και μετά να το επεξεργαστείτε πλήρως.

    Επίσης, κάτι που δεν μπορούσατε να κάνετε πριν, ήταν να προσθέσετε Video στα έγραφα Word. Μαντέψτε, τώρα μπορείτε.

    Excel 2013

    Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε ούτε τα μισά από τα χαρακτηριστικά που διαθέτει το Excel , κι όμως η Microsoft προσθέτει περισσότερα, με την αυτόματη συμπλήρωση στοιχείων να είναι το σημαντικότερο από αυτά. Το “Flash Fill” λοιπόν, θα το βρείτε στο tab των δεδομένων και είναι ο τρόπος του Excel να σας πει ότι, «πες μου τι κάνεις, κι εγώ θα κάνω το υπόλοιπο» , χωρίς να χρειάζεται να κάνετε paste τις φόρμουλες που χρησιμοποιείτε. Αρκετά ανανεωμένη, επίσης, θα δείτε την οπτικοποίηση των δεδομένων με νέες προτάσεις χρήσης διαγραμμάτων, οι οποίες δημιουργούνται αυτόματα από το είδος των στοιχείων που έχετε εισάγει στο φύλλο εργασίας σας.

    Όπως και στην περίπτωση του Word, έχετε την δυνατότητα να βλέπετε τα αρχεία σας, εφόσον έχετε συνδεθεί στον λογαριασμό σας, από οποιαδήποτε συσκευή, δική σας ή άλλη. Και δεν σας είπαμε… ακόμα κι αν ο υπολογιστής που χρησιμοποιείτε δεν έχει εγκατεστημένο το Office, το εγκαθιστάτε μέσα από τον λογαριασμό σας και μετά, εξαφανίζετε την εφαρμογή από τον «δανεικό» υπολογιστή ή tablet σας.

    PowerPoint 2013


    Presenters rejoice. Το PowerPoint δεν είναι το πιο «αλλαγμένο» πράγμα που θα δείτε στο καινούριο office, αλλά διαθέτει δύο χαρακτηριστικά που θα σας κάνουν χαρούμενους. Το πρώτο είναι ότι μπορείτε να εισάγετε φωτογραφίες από το Facebook, το Bing, ή το Flickr, χωρίς να χρειάζεται να τις σώσετε πριν. Έτσι, θα γλιτώσετε μία σειρά από «σκουπίδια» στον υπολογιστή σας.

    Προσοχή προσοχή! Αυτό δεν θα μπορείτε να το κάνετε κάνοντας απλά ένα copy paste του url της φωτογραφίας, αλλά κάνοντας αναζήτηση μέσα από το PowerPoint. Μην θέλουμε και θαύματα!

    Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο του νέου PowerPoint είναι ότι σας λύνει το πρόβλημα με την διαχείριση δύο οθονών. Και εξηγούμε. Με το PresenterView, μπορείτε να βλέπετε την παρουσίασή σας στην οθόνη μπρoστά σας, με τις σημειώσεις τόσο στο slide που παρουσιάζετε εκείνη τη στιγμή, όσο και από το επόμενο, ενώ επιλέγετε τι θα βλέπουν στον projector οι ακροατές σας. Αν το σύστημα αντιληφθεί και τρίτη οθόνη, θα σας δώσει τη δυνατότητα να επιλέξετε τι θα φαίνεται σε αυτή. Μπορείτε, επίσης , πολύ εύκολα να κάνετε μετάβαση από τον ένα τρόπο θέασης στον άλλο.

    Outlook 2013


    To Outlook είναι το πιο «αλλαγμένο» προϊόν του Office 2013. Και αυτό γιατί ο χρήστης έχει πια την δυνατότητα να μπορεί να «σπρώξει» τους λογαριασμούς του από όλες τις γνωστές web πλατφόρμες στο νέο Outlook, με τη νέα υποστήριξη λογαριασμών Exchange ActiveSync. Πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να συγχρονίσετε τις επαφές, το ημερολόγιο και την αλληλογραφία από διάφορους λογαριασμούς που χρησιμοποιείτε, ουσιαστικά. Εμείς το δοκιμάσαμε σε Yahoo! Και Gmail, προσωπικούς μας λογαριασμούς και «δούλεψε» μία χαρά, με κάποια μικρά ελαττώματα στο Gmail, τα οποία υποθέτουμε πως θα λυθούν μέχρι το τελικό release.

    Επίσης, το Outlook δίνει την δυνατότητα για πιο χρηστικές αναζητήσεις και απάντηση inline στα mails για περισσότερη ταχύτητα, ενώ το ‘conversation mode” που λάτρεψαν κάποιοι στο Gmail, υπάρχει, όπως υπήρχε και στο Outlook 2010, με την διαφορά ότι θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε. Μία πολύ ενδιαφέρουσα προσθήκη στο Outlook είναι αυτή του «Καιρού» στο ημερολόγιο. Πριν λοιπόν εισάγετε ένα ραντεβού στο ημερολόγιό σας, μπορείτε να εισάγετε 3 διαφορετικές περιοχές, για τις οποίες να πάρετε τις τριήμερες προβλέψεις, άρα να αποφασίστε την τοποθεσία του ραντεβού σας.

    OneNote 2013

    Το ηλεκτρονικό σας σημειωματάριο είναι αρκετά ανανεωμένο και αν και ανήκει στην «σουίτα» του Office 2013, θα «κυκλοφορήσει» σε ξεχωριστή εφαρμογή για τις Windows Phone, iOS και Android συσκευές. Γιατί; Γιατί, κακά τα ψέματα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και πραγματικά λειτουργεί ως ένα σημειωματάριο στη ψηφιακή συσκευή. Από τη δοκιμή της desktop εκδοχής του, καταλαβαίνουμε τα νέα χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν την αφή, αν και καταλαβαίνουμε πως θα είναι διαφορετική η αίσθηση και οι εντυπώσεις σε μία Windows 8 συσκευή με touch οθόνη. Έτσι, πιστεύουμε πως και η εφαρμογή σε full screen θα είναι και περισσότερο χρηστική.

    Συμπέρασμα

    Η εμπειρία του Office 2013 είναι εξαιρετική, στο βαθμό που τη δοκιμάσαμε. Είναι ένα καλό βήματα για την Microsoft λιγότερο «δυσκοίλια» και περισσότερο συγχρονισμένη με νέες «όψεις» των εγγράφων και των εργασιών μας, όπως τα Google Docs. Πλέον, βρίσκει και ένα λόγο ύπαρξης το SkyDrive στις οθόνες των υπολογιστών των Microsoft Fans, μία cloud υπηρεσία που ήταν από τις πιο «πρώιμες» στην αγορά (παρουσιάστηκε πριν το iCloud ή το Google Drive), αλλά βρισκόταν σαν μία αυτόνομη υπηρεσία που έπρεπε να «εφεύρεις» τρόπους να την χρησιμοποιήσεις.

    Το «εργαλείο» που λέγεται Office, γίνεται ομορφότερο, εκτός από πιο χρηστικό και μπορείτε να πάρετε κι εσείς μία γεύση κατεβάζοντας το Consumer Preview από εδώ (εφόσον σας αρέσουν οι δοκιμές)

    Σημειώστε πως αν θέλετε να επανέλθετε στην προηγούμενη έκδοση του Office, σε περίπτωση που κατεβάσετε το Consumer Preview, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα είναι ενεργή μέχρι και 60 ημέρες μετά την κυκλοφορία του προϊόντος και μετέπειτα, θα χάσετε όλα τα στοιχεία σας στο SkyDrive που αφορούν την δοκιμή αυτή. Μετά την απεγκατάσταση, θα πρέπει να επανεγκαταστήσετε την εκδοχή του Office που έχετε αγοράσει.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles