18.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Οι αρσενικές μύγες που δεν κάνουν σεξ… πίνουν για να ξεχάσουν

    Όταν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε στο digitallife.gr με την επιστήμη, είχαμε μία αμυδρή ιδέα για τα θαυμαστά πράγματα που θα μαθαίναμε. Και σίγουρα δεν πιστεύαμε πως γελούσαμε τόσο πολύ με αυτά.

     

    Πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ στη Βιρτζίνια, που μελετά την διαδικασία της κοινωνικής επιβεβαίωσης στους οργανισμούς, έδειξε, έπειτα από τα πειράματα πως οι αρσενικές μύγες που δεν έχουν εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα με θηλυκές μύγες, καταφεύγουν στο αλκοόλ, σε αντίθεση με τις αρσενικές μύγες που μόλις έχουν κάνει σεξ.

    Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και συνοδεύεται από έκθεση του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, συνδέει την συμπεριφορά των αντιπαθών εντόμων με μία ουσία που υπάρχει στον εγκέφαλό τους και ονομάζεται νευροπεπτίδιο F (NPF). Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου, δοκίμασαν να βάλουν αρσενικές μύγες σε ένα κουτί με 5 παρθένες θηλυκές μύγες. Οι τελευταίες ανταποκρίθηκαν στο “μυγο-φλερτ”. Αμέσως μετά, τοποθέτησαν στο ίδιο κουτί, με τις “χορτασμένες” θηλυκές, άλλες αρσενικές μύγες. Φυσικά οι θηλυκές δεν ανταποκρίθηκαν.

    Όταν και στις δύο περιπτώσεις των αρσενικών μυγών, οι επιστήμονες προσέφεραν, τόσο σκέτη τροφή, όσο και τροφή που είχε αλκοόλ, παρατήρησαν πως οι αρσενικές μύγες που είχαν κάνει σεξ προτίμησαν τη σκέτη τροφή, ενώ εκείνες που δεν είχαν κάνει σεξ, προτίμησαν την τροφή με αλκοόλ. Προσπαθώντας να εξηγήσουν την συμπεριφορά των μυγών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μετά από μία σειρά εξετάσεων πως οι αρσενικές μύγες που είχαν εμπλακεί σε σεξουαλική δραστηριότητα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ουσίας νευροπεπτίδιο F στον εγκέφαλό τους, σε αντίθεση με τις μύγες που κατέφυγαν στο φαγητό με αλκοόλ.

    Θέλοντας οι επιστήμονες να επιβεβαιώσουν πως η ουσία αυτή ευθύνεται για την συμπεριφορά των μυγών, προχώρησαν σε ένα αντίστροφο πείραμα. Ρύθμισαν την ποσότητα NFP που διοχετεύτηκε στους εγκεφάλους των αρσενικών μυγών και παρατήρησαν πως οι μύγες που που είχαν χαμηλά επίπεδα NFP είχαν την ίδια συμπεριφορά που είχαν τα έντομα που είχαν προτιμήσει οι θηλυκές.

    Όσο κι αν οι ερευνητές τονίζουν στην έκθεσή τους πως το συγκεκριμένο πείραμα δεν έχει με κανένα τρόπο συνδεθεί με την ανθρώπινη συμπεριφορά, αναφέρουν επίσης πως μία ανάλογη ουσία υπάρχει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, οπότε είναι εύλογο το ερώτημα (για τους επιστήμονες) αν και στους ανθρώπους ισχύει η ίδια σχέση της χημικής ουσίας με τη συμπεριφορά τους.

    Για μας, σχεδόν δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Εσείς… πόσο “μύγα” αισθάνεστε;

    Πηγή: naftemporiki.gr

    Φώτο

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles