20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Οι ελληνικές επιχειρήσεις καινοτομούν – Πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα

    Μια σημαντική επιτυχία κατάφερε η χώρα μας, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, διαθέτει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων που επένδυσαν στην καινοτομία μέσα στην τριετία 2018 – 2020. Το συγκεκριμένο ποσοστό φτάνει στο 73%!

    Όπως αναφέρει ο ευρωπαϊκός οργανισμός, «η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης. Η επιχειρηματική καινοτομία σχετίζεται με το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις για να εφαρμόσουν διαδικασίες καινοτομίας, να αναπτύξουν νέα αγαθά ή υπηρεσίες και να τα διαθέσουν στην αγορά».

    Σύμφωνα με την ανάλυση, η Community Innovation Survey (CIS) αναφέρεται σε δύο είδη καινοτομίας: την καινοτομία προϊόντων και την καινοτομία επιχειρηματικών διαδικασιών. Τα νεότερα αποτελέσματα της CIS δείχνουν ότι περισσότερες από τις μισές (53%) επιχειρήσεις της ΕΕ ανέφεραν κάποιας μορφής καινοτόμου δραστηριότητας την περίοδο 2018-2020.

    Το υψηλότερο ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων αναφέρθηκε στην Ελλάδα (73% του συνόλου των επιχειρήσεων), ακολουθούμενο από το Βέλγιο (71%), τη Γερμανία και τη Φινλανδία (και οι δύο με 69%) και την Κύπρο (66%). Αντίθετα, η χαμηλότερη δραστηριότητα καινοτομίας παρατηρήθηκε στη Ρουμανία (11%), τη Λετονία (32%), την Ουγγαρία και την Ισπανία (με 33%) και την Πολωνία (35%).

    Η κατανομή των επιχειρήσεων ανά μέγεθος ως προς την καινοτομία προϊόντος ή/και επιχειρηματικής διαδικασίας το 2018-2020 έδειξε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις (250+ εργαζόμενοι) ήταν πιο πιθανό να έχουν εισαγάγει καινοτομίες (74%) από τις μεσαίες (50-249 εργαζόμενοι – 60%).

    Τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν επτά στις δέκα μεγάλες εταιρείες εισήγαγαν μια καινοτομία σε σχέση με επιχειρηματικές διαδικασίες (69%) και περισσότερες από τις μισές εισήγαγαν μια καινοτομία προϊόντος (55%). Στη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως μικρές (10-49 εργαζόμενοι), μόλις τέσσερις στις δέκα ήταν καινοτόμες στις διαδικασίες και περίπου το ένα τέταρτο ήτ,αν καινοτόμες στα προϊόντα.

    Χρήστος Κοτσακάς
    Χρήστος Κοτσακάς
    Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles