24.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Οι hackers ανεβαίνουν στο διάστημα. Στόχος; Ένα άλλο internet

    Ένα άλλο internet. Ένα internet που δεν θα εμπίπτει στην εκάστοτε “νομοθετική διάθεση” κάθε κράτους και δεν θα έχει δικαίωμα για περιορισμούς ή λογοκρισία. Αυτός είναι ο στόχος της κίνησης Hackerspace Global Grid και το σκεπτικό είναι πολύ απλό. Με σταθμούς που θα χρησιμοποιούν το GPS “στην ανάποδή του”, ο κάθε χρήστης θα έχει πρόσβαση σε ένα άλλο διαδίκτυο, μέσω δορυφόρου.

    Κάπως έτσι το φαντάζονται οι hackers που αυτή τη στιγμή βρίσκονται και εργάζονται πάνω στο project, στη Γερμανία, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσουν να στείλουν έναν δικό τους άνθρωπο στο διάστημα και… γιατί όχι, ένα δικό τους δορυφόρο.

    Ο Armin Bauer, ο 26χρονος που έδωσε συνέντευξη στο BBC για το θέμα, εξήγησε πως η ομάδα εργάζεται πάνω στην κατασκευή ενός δικτύου από σταθερούς σταθμούς στη γη, που θα ανταλλάσσουν data μέσω δορυφόρων που θα είναι σε χαμηλή τροχιά πάνω από τη γη. “Φανταστείτε ένα αντίστροφο GPS. Το GPS χρησιμοποιεί τους δορυφόρους για να προσδιορίσει την τοποθεσία μας και ταυτόχρονα μας δείχνει την θέση των δορυφόρων. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τις συντεταγμένες του GPS, αλλά θα τις βελτιώσουμε χρησιμοποιώντας γνωστούς, σταθερούς, τοποθετημένους σταθμούς στη γη”.

    Τρία πρωτότυπα αυτών των “σταθερών” σταθμών έχουν ήδη φτιαχτεί και η ομάδα των hackers υπολογίζει να τα βγάλει “στην αγορά” μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012, σε τιμή περί τα 100 ευρώ. Οι hackers δεν αποκλείουν να χρησιμοποιήσουν κι άλλα συστήματα εκτός του GPS, όπως το Galileo, αλλά προς το παρόν έχουν καταλήξει στο πρώτο γιατί φαίνεται ευκολότερο να λειτουργήσει.

    Ο δρόμος βέβαια εξακολουθεί να είναι μακρύς, μέχρι να δούμε τους πρώτους “σταθμούς” εγκατεστημένους και ακόμα περισσότερο, να μπορούμε να πάρουμε έναν στο σπίτι μας. Οι hackers – επιστήμονες αντιμετωπίζουν τα ζητήματα όπως αυτά προκύπτουν, οπότε δεν μπορούν να είναι περισσότερο συγκεκριμένοι για το πότε θα φτάσει στην τελική του μορφή το project.

    Η πεποίθησή τους πάντως, ότι το internet πρέπει να είναι ελεύθερο, διαθέσιμο σε όλους και το περιεχόμενο το ίδιο, παραμένει ισχυρή και σταθερή. Και η αναγκαιότητα να φτιάξουν ένα άλλο, παράλληλο διαδίκτυο, στο οποίο δεν θα χωράει λογοκρισία ή νομοθετήματα όπως το περίφημο SOPA στις ΗΠΑ, ή το HADOPI στη Γαλλία και την Ισπανία.

     

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles