21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Οι κυβερνήσεις συζητούν για το Internet χωρίς εμάς

    Το παγκόσμιο διαδίκτυο κινδυνεύει να γίνει «περιφερειακό» διαδίκτυο κι ο λόγος είναι ότι πραγματοποιείται από εχθές το συνέδριο της ITU στο Dubai, της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων συζητούν για μέλλον του Internet.

    Ο στόχος του συνεδρίου της ITU είναι διττός. Ο πρώτος είναι να ορίσουν την «τιμολόγηση» του περιεχομένου που ταξιδεύει στο διαδίκτυο το οποίο αυτή τη στιγμή είναι δωρεάν. Ένας από τους λόγους που μπορούμε να διαβάσουμε οτιδήποτε στο διαδίκτυο και να έχουμε πρόσβαση σε σχεδόν οτιδήποτε είναι ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να «σηκώσει» ένα blog ή μία ιστοσελίδα και ο οποιοσδήποτε από τα 2 δισεκατομμύρια κόσμου που είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, μπορεί να το δει και να το διαβάσει. Κανείς από εμάς που σηκώνουμε μία σελίδα ή ένα blog δεν πληρώνει για να μπορείτε να μας διαβάζετε. Πληρώνουμε (στην περίπτωση των websites) την χρήση υποδομής που επιτρέπει να φιλοξενούμε το περιεχόμενό μας, όχι την δυνατότητά σας να το διαβάζετε. Αυτό, θέλουν να αλλάξει και είναι ένα από τα ζητήματα που συζητιόνται αυτές τις μέρες στο Dubai.

    Ο δεύτερος στόχος της ITU και των εκπροσώπων των κρατών που συμμετέχουν στη σύνοδο είναι να τεθούν νέοι κανόνες στη διαχείριση του Internet. Η κάθε χώρα εισηγείται τα μέτρα και τα σταθμά που θέλει να θέσει στην χρήση του διαδικτύου από τους πολίτες της. Αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την Πρωτοβουλία του Ανοιχτού Ιντερνετ, 42 από τις 72 χώρες που έχει μελετήσει, φιλτράρουν και λογοκρίνουν  ό, τι δημοσιεύεται στο διαδίκτυο, η συγκεκριμένη σύνοδος με τους συγκεκριμένους εκπροσώπους, είναι ο πλέον ακατάλληλος χώρος και άνθρωποι να συζητήσουν για το μέλλον του Internet.

    Το Internet δεν ανήκει σε κανέναν. Φρόντισε γι αυτό ο «δημιουργός του» Tim Berners Lee και το CERN στο οποίο και το παρέδωσε. Ο τρόπος που μορφοποιήθηκε το Internet ήταν αποτέλεσμα ανοιχτών συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ μηχανικών και επιστημόνων, όχι μεταξύ εκπροσώπων κρατών σε κάποια σύνοδο. Η ITU, μία από τις οργανώσεις που ανήκει στον κόλπο των Ηνωμένων Εθνών αλλά αντιπροσωπεύει το παλιό και το παρωχημένο, συζητά αυτή τη στιγμή για το μέλλον ενός πράγματος που ποτέ δεν της ανήκε. Κι αυτό είναι επικίνδυνο.

    Πηγή: Open Net Innitiative, CNN, Ars Technica, The Pirate Bay

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles