BREAKING

Οι υψηλότεροι ουρανοξύστες που ολοκληρώθηκαν το 2012

Η χρονιά που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες είχε αρκετά να δώσει και στον τομέα της αρχιτεκτονικής ανά τον κόσμο, γράφοντας τη δική της ιστορία και στο -συνεχώς μεταβαλλόμενο- χάρτη των ψηλότερων κτιρίων στον πλανήτη. Μπορεί, σύμφωνα με τα στατιστικά, να ήταν η πρώτη χρονιά, στα τελευταία έξι χρόνια, που ο αριθμός των έργων που ολοκληρώθηκαν μειώθηκαν, αυτό όμως φαίνεται ότι οφειλόταν σε έργα που είχαν καθυστερήσει να ολοκληρωθούν ένα με δύο χρόνια, με τις προβλέψεις να είναι ακόμη πιο αισιόδοξες για το 2013.

Όσο για το πού κατασκευάστηκαν τα ψηλότερα κτίρια του 2012; Λένε κάποιοι πως στην αρχιτεκτονική φαίνεται η "εξουσία" και ένα πολύ ψηλό κτίριο καταγράφει την ακμή μίας οικονομίας. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να μας κάνει εντύπωση το ότι τα υψηλότερα νέα κτίρια του έτους που μας πέρασε κατασκευάστηκαν μεταξύ Κίνας και Μέσης Ανατολής, σε περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί τόσο από την παγκόσμια κρίση. Ας δούμε τα 10 κορυφαία, αναλυτικά...

1. The Abraj Al-Bail Towers (Makkah Royal Clock Tower), Mecca - 601 μέτρα


Υψώνεται πάνω από την ιερή περιοχή "Masjid al-Haram" με το περίφημο τζαμί στη Μέκκα και αποτελεί ένα κτίριο προς μελέτη. Είναι το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στον κόσμο αλλά και ο πιο ψηλός πύργος ρολογιού, έχοντας, παράλληλα και τη μεγαλύτερη πρόσοψη ρολογιού στον κόσμο με διάμετρο 42,9 μέτρα. Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο και η κατασκευή του αποτέλεσε μέρος ενός project για τον εκμοντερνισμό της πόλης της Μέκκα, ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τα εκατομμύρια των προσκυνητών που έρχονται για το "Hajj", το ετήσιο προσκύνημα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην περιοχή.

Το Hajj αποτελεί έναν από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, ένα ιερό προσκύνημα που κάθε αρτιμελής μουσουλμάνος οφείλει να κάνει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Οι άνδρες φοράνε το "ihram" ένα ειδικό λευκό ύφασμα για την περίσταση, ενώ οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να έχουν στο κεφάλι την ειδική "hijab" μαντίλα.

Όπως διαβάζουμε στη σελίδα του, "πέρα από την άνεση των δωματίων και των σουιτών που διατίθενται σ' αυτό το πεντάστερο ξενοδοχείο, 76 state-of-the-art ανελκυστήρες επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση στο ιερό "Masjid al-Haram" για τους προσκυνητές".

2. Princess Tower, Dubai - 413 μέτρα


Πρόκειται για τον υψηλότερο πύργο κατοικιών στον κόσμο, που πραγματικά εντυπωσιάζει. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων, ενδεικτικά, έχει ενοίκιο που φτάνει περίπου τα 2.170 ευρώ το μήνα.

3. 23 Marina, Dubai - 393 μέτρα


Πρόκειται για ένα κτίριο που έχασε την θέση του ως ο υψηλότερος κατοικήσιμος πύργος στον κόσμο, μετά την κατασκευή του Princess Tower. Το ρετιρέ είναι διαθέσιμο προς πώληση στο Facebook. Όσοι πιστοί προσέλθετε...

4. Elite Residence, Dubai - 380 μέτρα


Κατασκευάστηκε από την Tameer, την ίδια εταιρεία που δημιούργησε τον Princess Tower του Dubai. Η εταιρεία υπόσχεται ένα "δείγμα πολυτελούς διαβίωσης σε μία πόλη που τα έχει όλα", το Dubai, μία πόλη που αξίζει να θυμήσουμε ότι κατοικήθηκε για πρώτη φορά μόλις το... 1799.

5. The Pinnacle, Guangzhou - 360 μέτρα


Το πιο ψηλό από τα νέα κτίρια του 2012 το οποίο δε βρίσκεται στη Μέση Ανατολή, καθώς και ο πρώτος πύργος ο οποίος περιλαμβάνει γραφεία. Η Guangzhou είναι ένας από τους βασικούς κόμβους μεταφορών στην Κίνα, μία πόλη στην οποία τα τελευταία χρόνια οι κατασκευές είναι πραγματικά εντυπωσιακές και συνεχίζουν να επεκτείνονται.

6. JW Marriott Marquis Hotel, Dubai - 355 μέτρα


Ο σημερινός ρόλος του Dubai ως ένα κέντρο ελεύθερου εμπορίου και τουρισμού είναι κάτι που δόθηκε στην περιοχή σχετικά πρόσφατα. Το 1947, το Dubai έφτασε σχεδόν σε πόλεμο με το γειτονικό Abu Dhabi, ενώ, μετά την ανακάλυψη του πετρελαίου στη δεκαετία του 1960, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ιδρύθηκαν το 1971. Το μεγάλο "μπαμ" για το Dubai όμως έγινε μετά τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου. Φόβοι για περαιτέρω αναταραχές σε μέρη όπως το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, έφεραν τους εμπόρους στο Dubai όπου υπήρχε μία σχετική σταθερότητα, πυροδοτώντας απίστευτα γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης κατά την τελευταία δεκαετία, όπου η περιοχή είδε εκπληκτικά αρχιτεκτονικά δείγματα.

7. Keangnam Hanoi Landmark Tower, Hanoi - 336 μέτρα


Ναι... ναι... το έβδομο ψηλότερο κτίριο για τη χρονιά που μας πέρασε κατασκευάστηκε στο Βιετνάμ. Αποτελεί μέρος ενός συγκροτήματος που χρησιμοποιείται από μεγάλες εταιρείες, όπως ο τηλεπικοινωνιακός κολοσσός VNPT, καθώς και η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Η ανάπτυξη του Βιετνάμ τα τελευταία χρόνια οφείλεται στο ότι αποτελεί ένα πραγματικό "εργοστάσιο" παραγωγής αγροκαλλιεργειών. Παράγει το 1/3 του κάσιους στον κόσμο, καθώς και το 1/3 του μαύρου πιπεριού, ενώ, όσον αφορά τις εξαγωγές ρυζιού, το ξεπερνάει μόνο η Ταϊλάνδη. Είναι, επίσης, αυτή την περίοδο, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου στη Νοτιοανατολική Ασία.

8. Pearl River Tower, Guangzhou - 309 μέτρα


Έχει θεωρηθεί ως ένα πρότυπο για το μέλλον της Κίνας, όσον αφορά τους "πράσινους" ουρανοξύστες. Έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Gordon Gill από το Σικάγο και η κυρτή μορφή του κατευθύνει τον άνεμο σε γεννήτριες, συντελώντας στη δημιουργία ενέργειας για την τροφοδοσία των φώτων του κτιρίου.

9. Leatop Plaza, Guangzhou - 302 μέτρα


Κι ενώ η κατασκευαστική "έκρηξη" του Dubai έχει οδηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον πλούτο του πετρελαίου, η αντίστοιχη "έκρηξη" της Guangzhou οδηγείται από τις μεγάλες δημογραφικές πιέσεις στην Κίνα που οδηγούν τους ανθρώπους σε πόλεις όσο ο πληθυσμός αστικοποιείται. Η Guangzhou είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Κίνα και, ως εκ τούτου, αισθάνεται μεγάλη πίεση από αυτό για την κατασκευή μεγάλων κτιρίων όπως το Leatop Plaza με το ύψος που ξεπερνάει τα 300 μέτρα.

10. Yingli International Finance Centre, Chongqing - 288 μέτρα


Είναι ο μεγαλύτερος δήμος στην Κίνα και βρίσκεται στο κέντρο της χώρας. Ιστορικά, λόγω της απομακρυσμένης θέσης της, ήταν ένα μέρος για την παραγωγή όπλων τύπου RnD. Τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανική παραγωγή της πόλης έχει διαφοροποιηθεί, ωστόσο αυτό δεν την καθιστά ούτε σε αυτή τη φάση ιδανική για εξαγωγές, πολύ λογικά βέβαια, καθώς βρίσκεται πολύ μακριά από τις παράκτιες οδούς. Αντ' αυτού, 158,9 δισ. δολάρια από το ΑΕΠ πηγαίνουν για την κατασκευή προϊόντων για εγχώρια κατανάλωση. Και κάπως έτσι δημιουργούνται αρχιτεκτονικά επιτεύγματα, όπως αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία.

Πηγή: Wired

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment