24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Οίτυλο. Πανέμορφη απόδραση στη Λακωνική Μάνη

    Είναι δυνατόν μια διαδρομή που δεν ξεπερνά ούτε καν τα 10 χλμ να αποτελεί αυτοτελή πρόταση απόδρασης; Αν μιλάμε για την πανέμορφη Μάνη τίποτε δεν είναι περίεργο.

    itylo

    Η διαδρομή από την πρωτεύουσα της Μάνης την Αρεόπολη ως το Οίτυλο είναι μια θαυμάσια εμπειρία γεμάτη εικόνες, στροφές, θέα προς την Κορώνη και ένα συνεχές παιχνίδισμα ανάμεσα στα πετρόσπαρτα εδάφη της Μάνης, τη θάλασσα, τον ολογάλανο ουρανό και τα απίστευτης αρχιτεκτονικής αξίας μανιάτικων οικισμών.

    Το Οίτυλο είναι ένα πολύ όμορφο χωριό που απέχει 7 χιλιόμετρα (βορειότερα) από την πρωτεύουσα του Δήμου, Αρεόπολη. Το Οίτυλο πήρε το όνομά του από το μυθικό ήρωα Οίτυλο που καταγόταν από το Άργος και ήταν γιος του Αμφιάνακτα.

    Το Οίτυλο, από το οποίο πήρε την ονομασία του ο νέος Δήμος Οιτύλου, είναι κατοικημένο συνεχώς από την αρχαιότητα και την εποχή του Ομήρου έως σήμερα. Συγκεκριμένα από την εποχή του Ομήρου αναφέρεται το Οίτυλο ως τμήμα του βασιλείου του Μενελάου. Από το Στράβωνα αργότερα αναφέρεται με το όνομα Βοίτυλο και ο Παυσανίας αναφέρει πως ήταν μια από τις κυριότερες πόλεις του «Κοινού των Ελευθερολακώνων». Διασώζονται ερείπια αρχαίων μνημείων και επιγραφές ιδιαίτερα γύρω από την παραλία όπου θεωρείται πως υπήρχε ναός του Σεράπιδος.

    Τη περίοδο της Τουρκοκρατίας, στο Οίτυλο, εγκαταστάθηκαν επιφανείς οικογένειες, όπως των Βυζαντινών πριγκίπων Κομνηνών (Στεφανόπουλων) και των Μεδίκων ή Γιατριάνων. Μεταξύ του 1672 και 1674, δημιουργήθηκαν κύματα προσφύγων. Οι Γιατριάνοι μετανάστευσαν στη Τοσκάνη και οι Κομνηνοί-Στεφανόπουλοι στη Γένοβα, ενώ μέλη και των δύο οικογενειών εγκαταστάθηκαν στη Κορσική. Στην πλατεία βρίσκεται η ανάγλυφη πλάκα της αδελφοποίησης του Καργκέζε με το Οίτυλο (1990).

    Πρόταση διαμονής

    Μάνες Γαία

    manes-gaia

    Δωμάτια στη θέση “Σουκίδια” στο Καραβοστάσι Οιτύλου, στη Λακωνική Μάνη με θέα τον κόλπο του Οιτύλου είναι το τοπίο που φαντάζονταν οι ζωγράφοι της ρομαντικής περιόδου. Τα δωμάτια έχουν εύκολη πρόσβαση και ανεμπόδιστη πανοραμική θέα προς τον κόλπο του Οιτύλου. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Λιμένι και την Αρεόπολη μερικά μόλις χιλιόμετρα μακριά για να κάνει τη βόλτα του μέσα στα γραφικά λιθόστρωτα σοκάκια και να βρει πολλά καφέ και παραδοσιακές ταβέρνες. Τα δωμάτια είναι κτισμένα με την παραδοσιακή Μανιάτικη αρχιτεκτονική όπου κυριαρχεί η πετρόκτιστη τοιχοποιία, αλλά ταυτόχρονα προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Kάθε δωμάτιο μπορεί να φιλοξενήσει από 2 εως 4 άτομα, με μπάνιο, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τραπεζαρία, πλακόστρωτη βεράντα και μεγάλο χωρο αναψυχής για μικροτερες και μεγαλύτερες ηλικίες και το σημαντικότερο την εκπληκτική μας θέα στον κόλπο του Οιτύλου.

    manes-gaia.gr

    Τι να πάρετε μαζί σας

    Samsung NB 270

    Samsung NP270

    Ένα laptop με οθόνη 15,6 ιντσών LED, HD, ανάλυσης 1366×768 pixels, επεξεργαστή Intel Dual Core Celeron 847M, στο 1.1GHz, 4GB DD3 RAM και σκληρό δίσκο 500GB SATA στα 5400RPM. Διαθέτει στερεοφωνικά ηχεία 2×1.5W και ενσωματωμένη HD κάμερα ανάλυσης 720p. Το βάρος του φτάνει τα 2,2 κιλά με την μπαταρία, ενώ διατίθεται με δύο χρόνια εγγύηση Collect & Return.

    www.e-oms.gr

    Dell XPS 10

    xps-10

    Ένα tablet 10 ιντσών με αποσπώμενο πληκτρολόγιο. Διαθέτει οθόνη multi-touch HD με ανάλυση 1366×768 pixels, επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon S4 στο 1.5GHz, 2GB RAM, 64GB αποθηκευτικό χώρο, γραφικά Adreno 224 GPU. Με υποστήριξη Wi-Fi και Bluetooth 4.0, web cam 2MP και μπαταρία 2-cel Lithium-ion. Το βάρος του φτάνει τα 635 γραμμάρια και διατίθεται με εγγύηση 2 ετών.

    www.e-oms.gr

    Calzedonia Swimwear

    calzedonia-polka-dot

    Ένας τόσο αρχοντικός και γραφικός προορισμός όσο το Οίτυλο είναι το κατάλληλο μέρος για να φορέσετε ένα μαγιό σε ρετρό στυλ και άψογη αισθητική. Σας προτείνουμε το πουά μπικίνι με δέσιμο στο λαιμό από τη φετινή συλλογή swimwear της Calzedonia.

    Bioderma Photoderm Max Compact SPF50+

    Image 1483
    Εξασφαλίστε φυσική όψη μαυρίσματος, ματ αποτέλεσμα και ταυτόχρονα ενυδάτωση και θρέψη για την επιδερμίδα του προσώπου με το Photoderm Max Compact SPF50+, το compact make up της Bioderma, που έχει και υψηλό δείκτη προστασίας για να το φοράτε άφοβα από το πρωί ως το βράδυ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles