21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Ολοένα και περισσότερα sites κατεβάζουν ρολά σε αντίδραση για το αμερικανικό νομοσχέδιο για το internet

    To internet αποφάσισε να αντιδράσει στο SOPA, το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να περάσει στο Αμερικανικό Κονγκρέσο και θα επιτρέψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας να θεωρεί το streaming περιεχομένου χωρίς την έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του πνευματικού έργου, ως έγκλημα.

    Πολλά websites έχουν αντιδράσει σε αυτό το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως είναι το επόμενο βήμα στη λογοκρισία του διαδικτύου. Πρώτο και καλύτερο το Reddit που εξήγγειλε την αντίδρασή του, “κατεβάζοντας” το site για 12 ώρες την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου.

    Την κίνηση αυτή φέρεται να υποστηρίζει και το Wikipedia και αναμένεται να μην είναι προσβάσιμο την ίδια μέρα. Το ίδιο σκέφτεται να κάνει και το WordPress, το μεγαλύτερο blogging community.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη δεύτερη συζήτηση του νομοσχεδίου στο κονγκρέσο, 8 ιντερνετικοί γίγαντες (Google, eBAy, AOL, Facebook, Yahoo, Zynga, LinkedIn, Mozilla και Twitter) είχαν τοποθετήσει καταχώρηση σε μεγάλες αμερικανικές εφημερίδας, εξηγώντας την αντίρρηση τους.

    Οι εταιρείες προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, μετά από πολυετές lobying κατόρθωσαν να περάσουν αυτό το νομοσχέδιο μέσω αντιπροσώπων στο Κονγκρέσο ώστε να εκφοβίσουν όσους κάνουν streaming υλικού που υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς, 10 παραβάσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τιμωρούνται με μέχρι και 5 έτη φυλάκιση. Πέρα από την αποζημίωση που θα κληθούν να πληρώσουν στις εταιρείες.

    Με γνωστή την φρενίτιδα των Αμερικανικών εταιρειών στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας και των “πατεντών”, μπορούμε όλοι να καταλάβουμε πώς θα εξελιχθεί το διαδίκτυο, η έκφραση, αλλά και το sharing.

    Links, φωτογραφίες, λέξεις αλλά και βίντεο, ή θα “διαγράφονται”, ή θα υπονοούνται στα κείμενα των websites, ή πολύ απλά, το κάθε website και blog, θα πρέπει να πληρώνει σε αυτές τις εταιρείες ένα σκασμό λεφτά…. Οπότε, αυτό που γνωρίζαμε ως ελεύθερη έκφραση στο internet, ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε το internet άλλωστε, θα αλλάξει δραματικά.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles