18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ημερίδας του CYS: καταλυτικός ο ρόλος της Τυποποίησης για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

    Ολοκληρώθηκαν την Τρίτη, 17 Μαρτίου 2023 οι εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε ο  Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) μαζί με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας (AΨΑ) με θέμα «Standards supporting conformity assessment in Cyber security and Data protection».

    Η Γενική Διευθύντρια Τυποποίησης του CYS κα. Αθηνά Παναγιώτου όσο και ο κος Πέτρος Γαλίδης Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών, σε δικούς τους χαιρετισμούς στην ημερίδα,   αναφέρθηκαν και επεσήμαναν την σημασία της Τυποποίησης στο μείζων ζήτημα  της ηλεκτρονικής ασφάλειας.

    Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση από τον Λειτουργό Τυποποίησης Στέφανο Γκιούρωφ σχετικά με τις εθνικές δραστηριότητες  του CYS στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών καθώς επίσης και τους τρόπους εμπλοκής των ενδιαφερόμενων μερών στην Διεθνή και Ευρωπαϊκή τυποποίηση.

    Σε δίκες τους παρεμβάσεις, ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Πιστοποίησης Κυβερνοασφάλειας (AΨΑ),  Δρ Γιώργος Χατζηχριστοφή παρουσίασε το εθνικό συστήματα πιστοποίησης, ενώ ο εθνικός αντιπρόσωπος  του CYS στην Ευρωπαϊκή Τεχνική Επιτροπή Τυποποίησης CEN/CLC/JTC 13, κ. Κωνσταντίνος Τσιούρτος, παρουσίασε τις πολιτικές και τους κανονισμούς της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

    Ακολούθησαν παρουσιάσεις από ξένους εμπειρογνώμονες στον χώρο της κυβερνοασφάλειας, μεταξύ των οποίων ήταν ο Walter Fumy Προέδρος της Ευρωπαϊκής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης CEN/CLC/JTC 13, και ο Alessandro Guarino, Convenor της CEN/CLC JTC13 / WG 5, ο οποίος έκανε μια γενική επισκόπηση των προτύπων για συστήματα πιστοποίησης και αξιολόγησης συμμόρφωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

    Η σκυτάλη δόθηκε στην συνέχεια στον Δρ Samim Ahmadi – μέλος της CEN/CLC JTC13 ο οποίος επικεντρώθηκε στην παρουσία του στα Ευρωπαϊκά Εναρμονισμένα πρότυπα για την πιστοποίηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σύμφωνα με την οδηγία για τον ράδιο εξοπλισμό – Radio Equipment Directive (RED), ενώ ο Dr Eric Vetillard – Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας Πιστοποίησης στον Οργανισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) αναφέρθηκε στα σχέδια πιστοποίησης και τυποποίησης στον χώρο της κυβερνοασφάλεια.

    Τέλος ο Δρ. Αλέξης Μιχαήλ – Επικεφαλής Τεχνολογικού Κινδύνου της BDO Cyprus μίλησε για κίνδυνους και απειλές στον χώρο της κυβερνοασφάλειας.

    Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση αναφορικά με την τυποποίηση και πιστοποίηση. Στην ημερίδα συμμετείχαν 100 περίπου άτομα από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα προερχόμενοι κυρίως από τον κλάδο της Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών.

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles