15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Olympia Dukakis: H “έξοδος” μιας πραγματικής grande dame

    Η Olympia Dukakis, που έφυγε από τη ζωή την 1η Μαίου 2021 σε ηλικία 89 ετών ήταν μια ηθοποιός με μοναδικό πρόσωπο. Με ένα αυστηρό, αλλά και ταυτόχρονα μονίμως περιπαικτικό ύφος, χαμόγελο που ακτινοβολούσε επι σκηνής, αλλά και στην οθόνη του κινηματογράφου ή της τηλεόρασης εξίσου, ήταν σαν να αποτελούσε μια ιδανική μίξη της αρχαιοελληνικής μάσκας της κωμωδίας με αυτήν της τραγωδίας.

    Με δεδομένη την ελληνική καταγωγή, αλλά και την απαρχή της καριέρας της, ο παραλληλισμός ταιριάζει απολυτα: η Olympia Dukakis ξεκίνησε την πορεία της επι της θεατρικής σκηνής, συμμετέχοντας σε παραγωγές κλασσικών έργων όπως “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή, “Τίτος Ανδρόνικος” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και “Ταξίδι μιας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα” του Ευγένιου Ο’ Νήλ. Ίσως ήταν αυτή η “βαριά θεατρική κληρονομιά”, η οποία οδήγησε τους σκηνοθέτες και παραγωγούς να βλέπουν στο πρόσωπό της την ιδανική απεικόνιση ενός κλασσικού character, αυτού της “πιο εξυπνης από όλους τους grand dame”. Ενδεικτικά να αναφέρουμε, οτι ένας από τους πρώτους της ρόλους, στην ταινία “John and Mary” του 1969, με τους Dustin Hoffman και Mia Farrow, ήταν επακριβώς αυτός ο τύπος χαρακτήρα και η Dukakis τον ενσάρκωσε ιδανικά, όντας η ίδια μετά βίας 38 ετών τότε.

    Το πρόσωπό της, που μπορούσε να είναι ταυτόχρονα αγγελικά ζεστό, αλλά και κρύο σαν μάρμαρο, της έδινε την δυνατότητα να “επικοινωνεί” μια αίσθηση ανωτερότητας και νοημοσύνης όπου επετρεπαν στον χαρακτήρα της να μπορεί να αναγνωριζει τόσο την παράνοια μιας κατάστασης, αλλά και την τραγικότητα που κρύβεται συχνά πίσω από μια τέτοια σκηνή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ρόλος της στην ταινία “Steel Magnolias,” μια εμβληματική ταινία της δεκαετίας 80, όπου δίπλα σε άλλα ιερα τέρατα του Hollywood όπως οι Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Julia Roberts, ο Tom Skerritt, Dylan McDermott και Sam Shepard, η Dukakis διέπρεψε υποδυόμενη την Clairee Belcher, σύζυγο του πρώην δημάρχου της πόλης, μια στερεοτυπική “κυρία με καλή καταγωγή από τον Νότο”. Η Dukakis στην ταινία δρούσε ταυτόχρονα ως πηγή σοφίας και μητρικής φροντίδας, ψυχολογικό στήριγμα για το υπόλοιπο cast αλλά και βαλβίδα “αποσυμπίεσης” της ταινίας, με τα πικάντικα αστεία της. Και το έκανε αβίαστα, χωρίς να φαίνεται καν να προσπαθεί. Αν δεν έχετε δει την ταινία, σας προτείνω να την δείτε ολόκληρη (spoiler alert: να έχετε πρόχειρα χαρτομάντηλα). Για όσους την έχουν δει, εδώ είναι ένα δείγμα του ταλέντου που περιγράφουμε στην παραπανω παράγραφο. Παρά το γεγονός οτι η πρωταγωνίστρια  Sally Field δίνει πραγματικά, κυριολεκτικό ρεσιτάλ, ως η ωρυόμενη μητέρα, όλοι θυμόμαστε τη σκηνή εξαιτίας της ερμηνείας της Dukakis.

    Η Dukakis άλλαζε εθνικότητες οπως εμείς αλλάζουμε πουκάμισα: στο “Moonstruck”, μαζί με την Cher ήταν Ιταλίδα, στο “The Cemetery Club” παραδοσιακή Εβραία χήρα και στο “Steel Magnolias”, , όπως αναφέραμε ήδη, αριστοκράτισσα από το Νότο. Αλλά το βασικό της ατού ήταν οτι μπορούσε να “μιλήσει” στο κοινό σε μια γλώσσα την οποία όλοι κατανοούν ανεξαρτήτως καταγωγής και προέλευσης, και την οποία η ίδια κατείχε 100%: τη γλώσσα της “μαμάς”. Η Dukakis μπορούσε να είναι ταυτόχρονα επιβλητική, εκνευριστική, απότομη, ευγενής και comme-il-faut, αλλά στο τέλος της ημέρας, πάντα ήταν ο χαρακτήρας που φρόντιζε για τους άλλους.

    Με μια καριέρα που εκτείνεται 60 χρόνια η Olympia Dukakis υπήρξε πολλά πράγματα: ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός, θιασάρχης αλλά και δασκάλα και ακτιβίστρια. Έλαβε μέρος σε πάνω από 130 θεατρικές παραγωγές, πανω από 60 ταινίες και 50 τηλεοπτικές σειρές και θα μας λείψει.

    Fun Fact: Ο τρόπος με τον οποίο υποδήθηκε την μητέρα της Cher στο “Moonstruck”  ήταν τόσο εμβληματικός που δεκαετίες μετά την ταινία, θαυμαστές της ζητούσαν ακόμα και στο δρόμο να τους πει την σεσημασμένη πλέον ατάκα (“What’s the matter with you? Your life’s going down the toilet!”) με τον μοναδικό της τρόπο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles