16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Όμιλος Vodafone: Πως οι επερχόμενες αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την Κύπρο

    Η νέα CEO του ομίλου Vodafone, Della Valle, ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της και σκοπεύει να «βάλει σκούπα» στον βρετανικό όμιλο, ξεκινώντας ένα εκ βάθρων σχέδιο ανάκαμψης, που σκοπό έχει να επαναφέρει την εταιρεία στο δρόμο της ισχυρής κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.

    Η Della Valle, κάθε άλλο παρά νέα είναι στην εταιρεία, αφού την υπηρετεί επί σχεδόν 30 χρόνια (έχει διατελέσει παλαιότερα CFO και μεταβατική CEO πριν αναλάβει και επισήμως τον ρόλο τον Απρίλιο του 2023), έχοντας έτσι από πρώτο χέρι την εμπειρία της πορείας της, και σίγουρα μπορεί να εκτιμήσει πολύ περισσότερο τη θέση της εταιρείας στην αγορά.

    Σε ομιλία που έδωσε με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν μάσησε τα λόγια της και έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων, εντοπίζοντας ότι η απόδοση της Vodafone σε σχέση με τους ανταγωνιστές, έχει επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, κυρίως στο κομμάτι της εμπειρίας των πελατών.

    Δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι η απόδοσή της εταιρείας έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών στις μεγαλύτερες αγορές δεν ήταν αρκετά καλή, και η διοίκηση σκοπεύει ήδη να αναλάβει δράση, βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών της. Βέβαια όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν φτάνει μόνο η βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες, αλλά απαιτούνται και ισχυρές παρεμβάσεις στα οικονομικά.

    Ο εύσχημος τρόπος να ειπωθεί κάτι τέτοιο είναι η «εξυγίανση», όμως με απλά λόγια τα σχέδια προβλέπουν περικοπές, κυρίως στις μεγάλες αγορές. Οι περικοπές θα αφορούν τόσο λειτουργικά κόστη σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε προσωπικό. Αν κάποιος λάβει υπ’ όψη του μάλιστα ότι ο όμιλος απασχολεί 104.000 άτομα, μάλλον τα κατά τόπους HR θα λάβουν σύντομα τις οδηγίες τους. Οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα κατευθυνθούν προς το Vodafone Business, ώστε να ανακτήσει το μερίδιο της σε έναν ιδιαίτερα κρίσιμο χώρο, υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

    Τι ισχύει για την Κύπρο 

    Η Della Valle δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να αλλάξει το επίπεδο της φιλοδοξίας, της ταχύτητας, και της αποφασιστικότητας στην εκτέλεση, προϊδεάζοντας για κινήσεις-έκπληξη. Μία από αυτές ίσως θα είναι η ενδεχόμενη συγχώνευση της Vodafone με την Three UK, μία κίνηση που θα αλλάξει τη βρετανική τηλεπικοινωνιακή αγορά, αν τελικά βέβαια ευοδωθεί, καθώς και οι Συμφωνίες Συνεργασίας που διατηρεί, αλλά και τα  μετοχικά συμφέροντα σε αρκετές επιπλέον χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Κουβέιτ, Κροατία, Κύπρος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μπαχρέιν, Σλοβενία, Σιγκαπούρη και Φινλανδία.

    Δεδομένου ότι από τον Φεβρουάριο του 2004 ο Όμιλος Vodafone (με την συμβολή της Vodafone Ελλάδας) υπέγραψε και διατηρεί μέχρι σήμερα Συμφωνία Συνεργασίας με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), η οποία αποτελεί από τότε μέλος του Ομίλου της Vodafone, δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές, αν η Κύπρος θα είναι μια από αυτές τις αγορές που θα επηρεαστούν από το νέο πλάνο του Ομίλου Vodafone.

    Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους όρους της εν λόγω συμφωνίας που υπογράφηκε επί εποχής Νίκου Τιμοθέου, (ήταν εκείνη την περίοδο Γενικός Διευθυντής της ΑΤΗΚ), η τότε Cytamobile μετονομάστηκε σε Cytamobile-Vodafone, προωθώντας τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της Vodafone στην κυπριακή αγορά. Παράλληλα, οι δύο εταιρίες συνεργάζονται στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών τόσο για τη διεθνή όσο και για την κυπριακή αγορά.

    Όλα δείχνουν, πως οι εξελίξεις στον Ομίλο Vodafone δεν ήταν για τη διοίκηση της Cyta «κεραυνός εν αιθρία», καθώς φαίνεται να είναι καλά προετοιμασμένη και να επεξεργάζεται ακόμη και το σενάριο να επιστρέψει, αν χρειαστεί, στο δικό της brand το Cytamobile σε ότι αφορά τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles