20 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Μία αναζήτηση στη Google χρειάζεται τόση υπολογιστική ενέργεια, όση και το διαστημικό πρόγραμμα Apollo!

    Είναι αλήθεια πως η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια και ο ρυθμός αυτός, κάθε άλλο παρά έχει ανασταλεί. Η εξέλιξη είναι τόσο γρήγορη που πολλές φορές δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε παρελθόν με παρόν. H Google φροντίζει να μας υπενθυμίσει:

    «Ο υπολογιστής καθοδήγησης της επιχείρησης Apollo που ήταν εγκατεστημένος στο σεληνιακό όχημα, εκτελούσε εντολές με μία ταχύτητα που έφτανε τα 40 KHz ( ή 0,0004 GHz), περίπου 100,000 φορές μικρότερη από την ταχύτητα ενός καλού laptop. Ένας παρόμοιος υπολογιστής είχε εγκατασταθεί και στον πύραυλο Saturn V. Στο έδαφος, η NASA χρησιμοποιούσε μερικούς από τους πιο ισχυρούς υπολογιστές της εποχής: 5 IBM 360/75, ο καθένας από τους οποίους ήταν 250 φορές ταχύτερος από εκείνον στο σεληνιακό όχημα. Λειτουργούσαν 24 ώρες το 24ωρο, υπολογίζοντας δεδομένα απογείωσης και τροχιές, κατέγραφαν βιοιατρικά δεδομένα κατά τη διάρκεια της αποστολής, αλλά και διάφορους άλλους υπολογισμούς.

    Συγκρίναμε όλο αυτό το σύστημα με ό,τι κάνει η Google σήμερα και βρήκαμε το εξής:

    Μία αναζήτηση στο Google, χρειάζεται την ίδια υπολογιστική ενέργεια που χρειαζόταν όλο το πρόγραμμα Apollo, τόσο στο διάστημα, όσο και στο έδαφος!

    Και συνεχίζουν…

    Όταν κάνετε μία αναζήτηση στη σελίδα της Google, ή εκφωνείτε αυτή τη μία αναζήτηση στο smartphone σας, κινητοποιείται μία υπολογιστική διαδικασία που είναι ανάλογη εκείνης που χρειάστηκε για να ταξιδέψει ο Neil Armstrong και άλλοι 11 αστροναύτες στο φεγγάρι. Και δεν μιλάμε μόνο για τις πτήσεις αυτές καθαυτές, αλλά για την υπολογιστική ενέργεια που χρειάστηκε καθ’ όλη την διάρκεια των 11 ετών που σχεδιαζόταν και εκτελέστηκε το διαστημικό πρόγραμμα Apollo.

    Κάθε φορά λοιπόν που κάνετε μία αναζήτηση, σκεφτείτε ότι είναι σαν να πηγαίνετε, εσείς και οι φίλοι σας στο φεγγάρι. Και τώρα μπορείτε να ονειρευτείτε

    Πηγή: The Next Web

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles