BREAKING

4

Η Βρετανία απαγορεύει το πορνό στο διαδίκτυο

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας προχωρά σε μία ριζοσπαστική κίνηση: μετά από συνεννόηση με τους παρόχους ίντερνετ της χώρας του, εκ προοιμίου, όλες οι συνδέσεις της χώρας θα φιλτράρονται από φίλτρα γονεϊκού ελέγχου που θα μπλοκάρουν το πορνό. Από το τέλος της επόμενης χρονιάς. Αυτό σημαίνει πως κάθε νέα σύνδεση ίντερνετ στη Βρετανία, by default, δεν θα δίνει πρόσβαση στο χρήστη της σε πορνογραφικό περιεχόμενο. Εκτός κι αν ο χρήστης της το ζητήσει από τον πάροχό του επί τούτου.

Οι ήδη υπάρχοντες χρήστες του ίντερνετ θα ειδοποιηθούν από τους παρόχους τους για να ερωτηθούν αν θέλουν να έχουν πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο ή όχι. Αν δεν απαντήσουν στο ερώτημα που θα τους θέσει ο πάροχός τους μέχρι το τέλος του 2014, τότε το φιλτράρισμα θα εφαρμοστεί και σ’ αυτούς.

David

Η Βρετανική κυβέρνηση λέει πως δεν απαγορεύει σε όσους θέλουν να δουν πορνό στο ίντερνετ, να το κάνουν. Όποιος θέλει, θα το λέει στον πάροχό του. Απλά δεν θα το κάνει διαθέσιμο σε όλους, εύκολα.

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, το ελεύθερο πορνό στο διαδίκτυο «διαφθείρει» τα σημερινά παιδιά και δίνει βήμα στην έξαρση της παιδικής πορνογραφίας. Και σε συνέχεια των δηλώσεών του, έχει ζητήσει από όλες τις μηχανές αναζήτησης να «μπλοκάρουν» αναζητήσεις που σχετίζονται με παιδική πορνογραφία ή εξεζητημένο πορνογραφικό υλικό για την παραγωγή του οποίου κάποιοι υποφέρουν, όπως οι βιασμοί. Κι αν δεν το πράξουν, τις απειλεί με κυρώσεις.

Η απόφαση του David Cameron χαιρετίζεται από συλλόγους που υποστηρίζουν παιδιά που έχουν κακοποιηθεί ή κοπέλες που έχουν πέσει θύματα βιασμού.Και επικροτούμε όλοι την οποιαδήποτε κίνηση θα προστατεύσει παιδιά και άλλες ευπαθείς ομάδες από τις ορέξεις κάποιων άρρωστων που περιμένουν στη γωνία να τα εκμεταλλευτούν.

Θα σκεφτούμε όμως και τρία πράγματα:

Α. Η Βρετανία είναι η χώρα που, μέχρι την δεκαετία του 1960 φυλάκιζε τους ομοφυλόφιλους ή τους υπέβαλλε σε χημικό ευνουχισμό, χωρίς αυτό να έχει κανένα αποτέλεσμα στους αριθμούς ομοφυλοφίλων στην χώρα, αντιθέτως είχε τεράστια αύξηση στον αριθμό των δυστυχισμένων ανθρώπων με απωθημένα. Και το αναφέρουμε αυτό ως τρανό παράδειγμα για το ουσιαστικό αποτέλεσμα των απαγορεύσεων.

Β. Ότι ο υπολογιστής, όπως και η τηλεόραση, δεν είναι οι συσκευές μπροστά από τις οποίες θα πρέπει να παρκάρουν οι γονείς τα παιδιά τους. Μια οποιαδήποτε απαγόρευση για να καλύψει την ανεπάρκεια των γονιών στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους για την σεξουαλικότητά τους αλλά και την ασφάλειά τους, μόνο σαν αποτυχία των γονιών θα μπορούσε να ειδωθεί. Ενώ κάλλιστα ο κάθε γονιός θα μπορούσε να προμηθευτεί το software που φιλτράρει το περιεχόμενο στο οποίο έχει πρόσβαση το παιδί του.

Γ. Ότι η κάθε προσπάθεια, κάθε κυβέρνησης να «φιλτράρει» το περιεχόμενο στο διαδίκτυο, όποιο κι αν είναι αυτό, ακόμα κι αν κι εμείς πιστεύουμε πως οι παιδόφιλοι ή οι βιαστές είναι από τα χειρότερα αποβράσματα της κάθε κοινωνίας εφόσον ικανοποιούνται σεξουαλικά με άτομα που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να δώσουν την συγκατάθεσή τους, μπορεί πάρα πολύ εύκολα να επεκταθεί και σε άλλου είδους φίλτρα.

Πείτε μας τη γνώμη σας; Προστατεύουν τα παιδιά τέτοιες απαγορεύσεις; Ή απλά καλύπτουν την ανεπάρκεια της αστυνομίας και της ίδιας της κοινωνίας να εντοπίσει και να σωφρονίσει ή να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τις «αρρωστημένες» ορέξεις κάποιων μελών της;

SOURCE

3 Comments

 • Γ. Κωνσταντινίδης
  23 Ιουλίου 2013 at 19:10

  To Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι η πρώτη χώρα που επιχειρεί τη φίμωση του internet με άλλοθι την πορνεία και την πορνογραφία σ” όλες τους τις μορφές.

  Παρόμοια νομοθεσία υπάρχει στις ΗΠΑ με τον αναθεωρημένο «πατριωτικό» νόμο 18 § 2257 του 1988 που εισήγαγε η κυβέρνηση του George Bush Jr. το 2002.

  Άν τελικά περάσει η γραμμή της βρετανικής κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να την υιοθετήσουν στο μέλλον ανοίγοντας έτσι την κερκόπορτα στην αυθαιρεσία των διωκτικών αρχών με πρόσχημα την καταπολέμηση του φαινομένου.

  Οι επικριτές της εν λόγω απόφασης κατηγορούν τον πρωθυπουργό Cameron για ταλιμπανικές πρακτικές (και όχι άδικα).

 • Γ. Κωνσταντινίδης
  23 Ιουλίου 2013 at 05:05

  Η καπιταλιστική νεοταξική παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση συμβάλλουν σημαντικά στη διόγκωση του φαινομένου.

  Η κρατική καταστολή και ο αυταρχισμός δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.

  Αντίθετα το επιτείνουν δίνοντας έτσι το άλλοθι στις διωκτικές αρχές να συλλάβουν αθώους χρήστες χρησιμοποιώντας ψευδείς κατηγορίες για πορνεία και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.

  Η έλλειψη σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών για την ορθή χρήση των Η/Υ και του Διαδικτύου, η ασυδοσία των αγορών και η βίαιη υποβάθμιση της παιδείας εξαιτίας της ύφεσης είναι οι βασικοί παράγοντες για την έξαρση αυτού του προβλήματος.

 • George
  23 Ιουλίου 2013 at 01:24

  Συμφωνώ μαζί σας. Το Internet θα έπρεπε να είναι ελεύθερο, ανεξάρτητα των απαίσιων πραγμάτων που μπορεί να βρει κανείς σε αυτό (όπως η πραγματική ζωή). Το να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ουτοπικές φουσκάλες που δεν περιέχουν αυτά τα προβλήματα, ούτε τα λύνουν, ούτε μας κάνουν πιο έτοιμους γι” αυτά.
  Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να επενδύουν σε μεθόδους διαπαιδαγώγησης τόσο σχετικά με την σεξουαλική ζωή των νέων όσο και σχετικά με το ιντερνετ. Μόνο τα σωστά ενημερωμένα άτομα μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερες κοινωνικές συνήθειες, όχι τα αποκλεισμένα – με απαγορεύσεις.