23 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
More

    Open AI Q-Star: Τo super πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που κρύβεται πίσω από την απόλυση του Sam Altman

    Μετά τα “παιχνίδια” εξουσίας που παρακολουθήσαμε πρόσφατα στο εσωτερικό της OpenAI, σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες, μετά από δημοσίευμα του Reuters που αποκάλυψε μια υποτιθέμενη εκπληκτική ανακάλυψη της εταιρείας. Αυτή η ανακάλυψη φέρεται να σχετίζεται με ένα ελάχιστα γνωστό πρόγραμμα που ονομάζεται “Q-Star” ή “Q*”.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτορείο, ένας από τους βασικούς λόγους της σύγκρουσης μεταξύ διοικητικού συμβουλίου και Sam Altman ήταν αυτή η «ανακάλυψη». Πριν από την αποπομπή του Altman, αρκετοί υπάλληλοι της OpenAI φέρεται να ανέφεραν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για μια «ισχυρή ανακάλυψη τεχνητής νοημοσύνης που είπαν ότι θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα». Αυτή η επιστολή ήταν «ένα μέρος από μια μεγαλύτερη λίστα παραπόνων από το διοικητικό συμβούλιο που οδήγησαν στην απόλυση του Altman.

    Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, τα μέλη του ΔΣ δεν γνώριζαν ούτε την ύπαρξη του προγράμματος ούτε την επικινδυνότητα του για αυτό και αποφάσισαν να εκδιώξουν άμεσα τον CEO, κατηγορώντας τον στην ουσία για απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών για την εταιρεία και διαρρέοντας ότι προχωρούσε σε ανάπτυξη τεχνολογιών που δεν ήταν σύμφωνες με το καταστατικό αλλά και την φιλοσοφία της. Βέβαια, ο Altman επέστρεψε λίγο αργότερα στη θέση του.

    Σύμφωνα πάντα με το Reuters, το πρόγραμμα Q * κατάφερε να επιτρέψει σε έναν AI agent να κάνει «μαθηματικά σε επίπεδο δημοτικού», μια εκπληκτική τεχνολογική ανακάλυψη, αν αληθεύει, που θα μπορούσε να επισπεύσει την επιτυχή δημιουργία artificial general intelligence ή AGI, ανέφεραν πηγές. Μια άλλη έκθεση από το The Information επανέλαβε πολλά από τα σημεία που υπογραμμίστηκαν από το άρθρο του Reuters.

    Ωστόσο, οι λεπτομέρειες γύρω από αυτό το υποτιθέμενο πρόγραμμα Q δεν έχουν κοινοποιηθεί από την εταιρεία, αφήνοντας μόνο τις ανώνυμες αναφορές και τις αχαλίνωτες εικασίες στο διαδίκτυο. Κάποιοι έχουν υποθέσει ότι το πρόγραμμα μπορεί (λόγω του ονόματός του) να έχει κάποια σχέση με το Q-learning, μια μορφή μηχανικής μάθησης.

    Διαβάστε επίσης:

    Το Redmi K70 Pro απέκτησε Special Lamborghini Edition

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles