15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Οποιεσδήποτε δύο ιστοσελίδες συνδέονται μεταξύ τους με έως 19 κλικ του ποντικιού

    Opte Project

    Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από 14 δις ιστοσελίδες στο ίντερνετ, οι οποίες καλύπτουν κάθε θέμα, σε κάθε γωνιά της γης. Η κάθε μία ιστοσελίδα από αυτές περιέχει συνδέσμους που οδηγούν σε άλλες ιστοσελίδες, όπως π.χ. τα Social Media, το Google κλπ.

    Ο Ούγγρος Φυσικός Albert-László Barabási ανακάλυψε κάτι αρκετά περίεργο για τις ιστοσελίδες. Πιο συγκεκριμένα, οποιαδήποτε ιστοσελίδα του ίντερνετ μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε άλλη ιστοσελίδα, κάνοντας έως και 19 κλικ με το ποντίκι μας. Σε αυτό βοηθούν κατά πολύ οι μηχανές αναζήτησης, τα διάφορα ευρετήρια και οι διάφοροι aggregators. Έτσι λοιπόν, το 1 τρις περίπου των εγγράφων στο ίντερνετ (εικόνες, βίντεο κλπ) συνδέονται έμμεσα μεταξύ τους.

    Το φαινόμενο αυτό, ο Albert-László Barabási εξηγεί πως συμβαίνει χάρη στην ανθρώπινη φύση. Όπως ο άνθρωπος έχει την τάση να δημιουργεί κοινότητες στην πραγματική ή εικονική ζωή, έτσι και οι ιστοσελίδες δεν είναι τυχαία συνδεδεμένες μεταξύ τους, αλλά ακολουθούν μία διασυνδεδεμένη ιεραρχία, περιέχοντας περιοχή, χώρα και θέμα. Όσο κι αν μεγαλώσει ο παγκόσμιος ιστός, το φαινόμενο θα εξακολουθεί να υπάρχει.

    Στην παραπάνω εικόνα μπορείτε να δείτε το Opte Project, μία προσπάθεια του Barrett Lyon η οποία ξεκίνησε από το 2003 και η οποία δείχνει πώς είναι συνδεδεμένες οι ιστοσελίδες μεταξύ τους. Οι κόκκινες γραμμές αναφέρονται σε ιστοσελίδες στην Ασία, οι πράσινες σε ιστοσελίδες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι μπλε γραμμές σε ιστοσελίδες στη Βόρεια Αμερική, οι κίτρινες γραμμές σε ιστοσελίδες στη Λατινική Αμερική και οι λευκές γραμμές σε ιστοσελίδες με άγνωστη IP. Η απεικόνιση αυτή είναι λίγο παλιά, αλλά ο Barrett Lyon ανέφερε πως ετοιμάζει μία νέα έκδοση του Opte Project σύντομα.

    Πηγή: Smithsonian Magazine

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles