17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Oppo A98 5G Hands-On Review: «Υψηλό performance, αυτονομία & 5G σε έναν ακαταμάχητο συνδυασμό»!

    Η Oppo όσο περνάει ο καιρός ισχυροποιεί όλο και περισσότερο την παρουσία της στον κόσμο των smartphones, προτείνοντας λύσεις που επιχειρούν να καλύψουν όλους τους users. Ήδη το προϊοντικό range της στη χώρα μας έχει αρχίσει και μεγαλώνει αισθητά, με την προσθήκη ακόμη και foldables. Οι άκρως ποιοτικές συσκευές της, φανερώνουν την πρόθεση της κινεζικής εταιρείας να αναρριχηθεί στην κορυφή και φυσικά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να δηλώσει το στίγμα της και στην λαοφιλή κατηγορία των Budget-friendly και mid-range συσκευών. Το Oppo A98 5G λοιπόν εξυπηρετεί αυτόν τον στόχο, καθώς το focus του συγκεκριμένου smartphone είναι να πείσει και να δελεάσει τους users, οι οποίοι αναζητούν ένα οικονομικό προσιτό smartphone, το οποίο θα τους ανοίγει διάπλατα τις πύλες στον θαυμαστό κόσμο του 5G, χωρίς να κάνει ιδιαίτερες «υποχωρήσεις» στο κομμάτι του performance. Πάμε λοιπόν να το γνωρίσουμε και πιο αναλυτικά στο hands-on review που ακολουθεί…

    Durable and… beautiful! 

    Το Oppo A98 5G είναι ιδιαίτερα προσεγμένο σε σχεδιαστικό επίπεδο, με το κομμάτι που ξεχωρίζει περισσότερο να είναι το camera module που είναι τοποθετημένο στο πίσω τμήμα της συσκευής. Οι διαστάσεις του (165.6 x 76.1 x 8.2 mm) είναι ιδανικές για τον χειρισμό με το ένα χέρι, ενώ «ζυγίζει» μόλις 192 γραμμάρια. Κάνοντας χρήση των πιο ποιοτικών υλικών κατασκευής, το πλαστικό μπορεί να είναι αυτό που κυριαρχεί, παρόλα αυτά η πρόταση της Oppo είναι αρκετά στιβαρή (με αρκετά συμπαγές πλαστικό που δεν “τρίζει”).

    To A98 5G κυκλοφορεί σε δύο χρωματικές επιλογές (Dreamy Blue και Cool Black) και σίγουρα η σχεδιαστική γλώσσα του τραβάει τα βλέμματα. Αυτό που μας άφησε πολύ καλή εντύπωση είχε να κάνει με την ειδική επιφάνεια, η οποία εμφανίζει εξαιρετικά αποτελέσματα απέναντι στις δαχτυλιές και σε οποιαδήποτε φθορά. Σε ότι έχει να κάνει βέβαια με τα διαθέσιμα buttons, εδώ η κινεζική εταιρεία έχει μοιράσει ομοιόμορφα τα διάφορα πλήκτρα στις πλευρές της συσκευής, επενδύοντας περισσότερο στην λειτουργικότητα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Oppo υπέβαλλε το A98 σε μια σειρά από εξονυχιστικά stress tests αντοχής, δοκιμάζοντας το σε πτώσεις, αλλά και σε συμπίεση δυνάμενων που έφταναν τα 25 κιλά! Ενδεικτικό είναι ότι οι δοκιμές προστασίας 48 μηνών που διεξήχθησαν στο εργαστήριο της OPPO, καταγράφοντας ένα μέσο ποσοστό γήρανσης μικρότερο του 10%, μετά από τέσσερα χρόνια καθημερινής χρήσης.

    Για αυτό στην δεξιά πλευρά θα συναντήσετε το Power ON/Off button που λειτουργεί παράλληλα κι ως αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ τα volume rockers (για την αυξομείωση της έντασης του ήχου) μαζί με το tray για την εισαγωγή της κάρτας SIM (είναι dual-SIM και δέχεται Nano SIM, ενώ μπορεί να δεχθεί και microSD card) βρίσκονται στην αριστερή πλευρά. Μια ευχάριστη νότα έχει να κάνει με την επιλογή ενός audio input jack των 3.5mm για τους πιο… «παραδοσιακούς», ενώ ακριβώς δίπλα θα συναντήσετε το ηχείο και την type-C port 2.0 (υποστηρίζει OTG).

    Αν μη τι άλλο, το Oppo A98 5G συνδυάζει με άψογο τρόπο την κομψότητα με την στιβαρή κατασκευή και η Oppo σίγουρα έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο να σχεδιάσει ένα smartphone που είναι και ανθεκτικό, αλλά παράλληλα και όμορφο στο μάτι!

    AAA… performance!

    Ενεργοποιώντας το Oppo A98 5G, το βλέμμα μας δεν γίνεται να μην πέσει πάνω στο εντυπωσιακό IPS display των 6.72 ιντσών. Η μεγάλη οθόνη (καταλαμβάνει ένα screen-to-body ratio στα 86.5%) με FHD+ ανάλυση στα 2400 x 1080 pixels με aspect ratio 20:9, πράγμα που σημαίνει εξαιρετικές επιδόσεις τόσο στο mobile gaming, όσο και στις αγαπημένες σειρές/ταινίες που μπορείτε να προβάλλετε μέσω της αγαπημένης σας streaming πλατφόρμας. Εξαιρετικά είναι και τα επίπεδα φωτεινότητας (αγγίζει τα 550 nits), ενώ δεν γίνεται να μην σταθούμε στο refresh rate του Oppo A98 5G, το οποίο ανέρχεται στα 120Hz. Εντυπωσιακά επίπεδα κύλισης, ιδανική φωτεινότητα και φυσικά ομαλό animation αποτελούν τα μεγαλύτερα ατού του display του Oppo A98.

    Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η κινεζική εταιρεία δεν έκανε κανέναν απολύτως συμβιβασμό σε ότι είχε να κάνει με την ποιότητα της οθόνης του εν λόγω smartphone. Το ευχάριστο είναι ότι η ίδια φιλοσοφία αποτυπώνεται και στις επιδόσεις της συσκευής. To Snapdragon 650 5G της Qualcomm πρόκειται μια ιδανική επιλογή, η οποία δύναται να διαχειριστεί με άψογο τρόπο τόσο το κομμάτι του performance, όσο και της ενεργειακής διαχείρισης. Το οκταπύρηνο chipset που βρίσκεται στην καρδιά του διαθέτει fabrication process στα 6nm, συνδυάζοντας 2 x Kryo 660 Gold με ταχύτητα ρολογιού στα 2.2GHz και 6 x Kryo Silver που είναι χρονισμένοι με ταχύτητες που φτάνουν μέχρι τα 1.7GHz. Το δε βάρος της διαχείρισης των visuals έχει πέσει πάνω στην Adreno 619 GPU, η οποία εγγυάται ομαλότητα και σταθερότητα ακόμη και στα πιο απαιτητικά και eye-candy mobile games. Σε περίπτωση που το multitasking… δυσκολεύει τα πράγματα, το Oppo A98 5G έχει δημιουργηθεί για να… τραβάει εύκολα στην ανηφόρα.

    Με την ταχύτατη μνήμη των 8GB (τύπου LPDDR 4x) να συμπληρώνει το SoC, το μόνο σίγουρο είναι ότι A98 5G της Oppo μπορεί να σας βγάλει ασπροπρόσωπους στο πλαίσιο μιας εξαιρετικά απαιτητικής mobile καθημερινότητάς. Ενώ εάν πιστεύετε ότι τα 8GB RAM δεν σας φτάνουν μπορείτε να ενεργοποιήσετε το memory extension για να φτάσετε στα 16GB. Ο δε αποθηκευτικός χώρος σίγουρα θα ικανοποιήσει τους περισσότερους users, καθώς διαθέτει UFS 2.2 με δυνατότητα για turbo write. Σε περίπτωση βέβαια που δεν τον κρίνετε ως αρκετό υπάρχει πάντοτε και η δυνατότητα επέκτασης μέσω microSD. Σε ότι έχει να κάνει με την συνδεσιμότητα του Oppo A98 5G, εδώ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απογοητευθείτε, καθώς το νέο smartphone της Oppo υποστηρίζει: Wi-Fi 802.11 a/b/g/m/ac, dual-band, Bluetooth 5.1 A2DP, LE, aptXHD και 5 διαφορετικά GPS positioning platforms. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι διαθέτει NFC για να πραγματοποιείτε ανέπαφα τις συναλλαγές σας και ένα χρήσιμο infrared port.

    Πέραν του hardware βέβαια και ρίχνοντας μια ματιά στο software, η Oppo έχει «εξοπλίσει» το A98 5G με το αξιόπιστο Android 13, καθώς επίσης και το ColorOS 13.1 που βρίσκεται On-top στο λειτουργικό της Google. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι το clean UI και το πλήθος των εύχρηστων λειτουργιών φανερώνουν ότι η κινεζική εταιρεία έχει κάνει πραγματικά άλματα στο κομμάτι του software.

    Μικρόκοσμος!

    Η Oppo γνωρίζει ότι για να μπορέσει να «ξεχωρίσει» και να ανεβάσει τις μετοχές της στους users χρειάζεται και ένα ισχυρό camera setup. Γυρίζοντας το A98 5G στην πίσω πλευρά και κάνοντας “focus” στο camera setup του, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τον μεγάλο sensor των 64MP (f/.7, 26mm wide, PDAF), o οποίος συνοδεύεται από δύο μικρότερους αισθητήρες που βρίσκονται ακριβώς δίπλα του. Ειδικότερα, ο ένας camera sensor διαθέτει ανάλυση στα 2MP (με f.2.4) και εστιάζει στο βάθος του θέματος (προσθέτοντας ουσιαστικά πόντους στο bokeh effect), ενώ παράλληλα ο άλλος αισθητήρας είναι ένας microscope camera sensor (f/3.3), ο οποίος αναλαμβάνει να εστιάσει ακόμη και σε 40 φορές περισσότερο σε ένα αντικείμενο, εστιάζοντας στην ουσία σε έναν αθέατο κόσμο που δεν τον μπορεί να τον συλλάβει το ανθρώπινο μάτι! Αγγίζοντας το κλείστρο ο χρήστης βυθίζεται σε ένα νέο ανεπανάληπτο επίπεδο λεπτομέρειας, με το Telephoto Super Macro, για να ανακαλύψετε εκπληκτική ομορφιά που κρύβεται σε κοινή θέα, ακόμα και στο αμυδρό φως.

    H Oppo έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην λεπτομέρεια σε ότι έχει να κάνει με τις φωτογραφικές δυνατότητες του mid-ranger της, εισάγοντας μάλιστα εξελιγμένους αλγόριθμους A.I. που είναι σε θέση να βελτιώσουν και να boostάρουν ακόμη περισσότερο το φωτογραφικό αποτέλεσμα. Τα χρώματα είναι εκπληκτικά ζωντανά, φλερτάροντας με τον ρεαλισμό, ενώ ένας ειδικός software-based αλγόριθμους μπορεί να «ανεβάσει» την ποιότητα των φωτογραφιών σας ακόμη και στα 108MP! Από το Oppo A98 5G δεν θα μπορούσε να λείπει και μια selfie cam, η οποία προσφέρει ανώτερη ανάλυση στα 32MP (f/2.4, 22mm – wide), αλλά και ένα πλήθος από βελτιώσεις που κάνουν τα πορτραίτα σας κυριολεκτικά να… λάμπουν (Λειτουργία πορτρέτου, το AI Portrait Retouching, Selfie HDR, AI Color Portrait κ.ά.)!

     

    Ολοκληρώνοντας την εμπειρία μας με το Oppo A98 5G, δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε και στην εξαιρετική αυτονομία που προσφέρει η συσκευή, καθώς η πρόταση της Oppo διαθέτει μια μπαταρία με χωρητικότητα στα 5.000mAh. Ακόμη και σε status βαριάς χρήσης, η συγκεκριμένη μπαταρία μπορεί να αντέξει για πάρα πολλές ώρες χωρίς να απαιτείται η φόρτιση του smartphone σας. Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που δείτε τη στάθμη της μπαταρίας σας να έχει μειωθεί επικίνδυνα, αναλαμβάνει δράση ο SUPERVOOC φορτιστής των 67W, ο οποίος κυριολεκτικά δίνει… «πόνο», επιτρέποντας το A98 5G να γεμίζει από το 0 στο 50% μέσα σε μόλις 18 λεπτά!

    Flow with the… glow!

    Αναμφίβολα, το Oppo A98 5G (με τιμή στα 379.90 ευρώ) παίρνει δέκα με τόνο, καθώς φέρει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν μια ξεχωριστή και unique εμπειρία χρήσης στα χέρια κάθε απαιτητικού user, ο οποίος επιθυμεί ένα smartphone αξιώσεων, χωρίς να χρειάζεται να βγάλει «εκτός δρόμου» τον προϋπολογισμό του. Με συσκευές όπως το A98 5G, δεν σας κρύβουμε ότι η Oppo ανεβάζει όλο και περισσότερο τις μετοχές της στο χρηματιστήριο αξιών της mobile τεχνολογίας! 

    ** Με κάθε αγορά θα δίνονται δώρο τα ακουστικά OPPO Enco Buds 2 και 3 χρόνια εγγύηση από την αντιπροσωπεία. 

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles