20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Οριστικό τέλος στις πλαστικές σακουλές από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022: βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες

    Οριστικό τέλος στις πλαστικές σακουλές που διατίθενται από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου (είτε δωρεάν είτε  με χρέωση), τίθεται από το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2022, καθώς συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης που αναφέρονται στις διατάξεις του Περί Αποβλήτων Νόμου.

    Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίδεται στο Νόμο, «διαθεσιμότητα» είναι η προμήθεια προϊόντος για διανομή, κατανάλωση ή χρήση στην αγορά, στο πλαίσιο εμπορικής δραστηριότητας, είτε έναντι αντιτίμου, είτε δωρεάν.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχετικό Νόμο, ως τελικό χρονικό περιθώριο για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων που διατέθηκαν στην αγορά πριν από τις 3/7/2021, καθορίζεται η 30/9/2022. Πέραν της ημερομηνίας αυτής απαγορεύεται η διαθεσιμότητα και ο εντοπισμός τους στην κυπριακή αγορά.

    Έτσι, από 1η Οκτωβρίου 2022, το Τμήμα Περιβάλλοντος θα διεξάγει συστηματικούς ελέγχους συμμόρφωσης με την εν λόγω νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι θα επιδίδονται εξώδικα για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

    Βάσει του Νόμου, η εξώδικη ρύθμιση στην περίπτωση παραβάσεων δύναται να ανέρχεται μέχρι τις €4.000, ενώ σε περίπτωση σοβαρής παράβασης δύναται να ανέλθει μέχρι τις €20.000. Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης στο επίπεδο του λιανικού εμπορίου, το εξώδικο θα είναι της τάξεως των 250 ευρώ την πρώτη φορά.

    Ως εκ τούτου, καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι, καταστήματα λιανικού εμπορίου, υπεραγορές, χώροι φιλοξενίας και εστίασης, ταχυφαγεία, και όσοι πωλούν ή/και προμηθεύουν τα είδη αυτά, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες , ώστε να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα αυτά δεν διατίθενται προς πώληση και κατανάλωση από την 1η Οκτωβρίου 2022 και έπειτα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles