21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ολυμπιακός εναντίον Παναθηναϊκού στο NBA 2K17, σε ένα… διαφορετικό derby “αιωνίων”!

    To NBA 2K17 ως γνωστόν είναι επικεντρωμένο στο μεγαλύτερο και πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο που παίζεται στα γήπεδα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η 2K Sports σε μία προσπάθεια να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον και των Ευρωπαίων gamers συνηθίζει να προσθέτει στο γνωστό τίτλο της και το πρωτάθλημα της Euroleague, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις ομάδες (21 τον αριθμό) που παίζουν στην μεγαλύτερη διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων στην Ευρώπη.

    osfp-vs-pao-nba-2k17-35

    Φυσικά οι δύο σημαντικότεροι εκπρόσωποι του ελληνικού μπάσκετ, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα ακόμη NBA 2K. Οι δύο αιώνιοι παρατάσσονται και στο NBA 2K17 μαζί με όλες τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague και στο Digitallife.gr αποφασίσαμε να βάλουμε τις δύο ομάδες στο μικροσκόπιο και να κάνουμε μία special παρουσίαση στους δύο αιωνίους, ξεψαχνίζοντας τα roster τους και ανακαλύπτοντας κατά πόσο τα virtual alter ego των καλαθοσφαιριστών (τόσο σε επίπεδο εμφάνισης όσο και σε επίπεδο στατιστικών), ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    osfp-vs-pao-nba-2k17-29

    Τα στατιστικά

    Κοιτάζοντας τα συνολικά in-game χαρακτηριστικά των δύο ομάδων είναι εμφανές ότι ο πρωταθλητής Ολυμπιακός υπερέχει κατά κράτος του Παναθηναϊκού. Με το Overall Rating της ομάδας του Πειραιά να πιάνει ένα 69 (offense στο 70 και defense στο 68)  και του «εξάστερου» να ανέρχεται στο 57 (επίθεση στο 59 και άμυνα στο 55) είναι εμφανές ότι οι Πειραιώτες έχουν τον πάνω χέρι. Η πρώτη ματιά στα rosters των δύο αιωνίων φανερώνει ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται πιο κοντά στην πραγματική ομάδα, ενώ ο ΠΑΟ απέχει πολύ, καθώς εμφανίζεται αρκετά αποδυναμωμένος χωρίς την παρουσία των Μπουρούση, K.C Rivers και Nichols που αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στη φετινή ομάδα. Από την άλλη, η ομάδα του coach Σφαιρόπουλου στερείται των υπηρεσιών του Erik Green (που στη φετινή ομάδα θα είναι το στήριγμα του Σπανούλη στο σκοράρισμα). Παρόλα αυτά, οι Πειραιώτες σε σύγκριση με τους αντιπάλους τους έχουν σχεδόν το ίδιο roster που θα δούμε στη φετινή σεζόν.

    osfp-vs-pao-nba-2k17-30

    Η ομάδα του coach Πεδουλάκη στο NBA 2K17 στηρίζει κυρίως τις προσπάθειες της στον Νικ Καλάθη, καθώς μετά την αποχώρηση του «3D» Δημήτρη Διαμαντίδη είναι ο αρχηγός και ο κινητήριος μοχλός που αναλαμβάνει να κατευθύνει την ομάδα. Ο Νικ (ΟR: 72) είναι καλός στο σκοράρισμα, αλλά και στο passing game (που είναι expert) και στο παιχνίδι έχει τη σημαντική βοήθεια των Gist (ΟR: 67), Φώτση (ΟR: 64) και Singleton (ΟR: 71),  οι οποίοι μπορούν να δώσουν πολλές λύσεις στο… «ζωγραφιστό» και στα rebounds, καθώς αποτελούν μία τριάδα παικτών που γνωρίζουν πολύ καλά το πώς να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη τους. Από εκεί και πέρα, ο Feldeine(ΟR: 68) είναι μία καλή εναλλακτική στη θέση του playmaker, εξαιτίας της ταχύτητας και της καλής αντίληψης που έχει για τον αγωνιστικό χώρο. Οι υπόλοιποι (νεαροί σε ηλικία) παίκτες των πρασίνων (Λούτζης, Μποχωρίδης, Κόνιαρης, Καλαϊτζάκης) δύσκολα καταφέρνουν να διακριθούν, θυμίζοντας και πάλι την απουσία των τριών παραπάνω μεταγραφών, ενώ ίσως θα έπρεπε να είχαμε έναν πιο «αναβαθμισμένο» Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, καθώς θεωρείται δικαιολογημένα ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

    osfp-vs-pao-nba-2k17-34

    osfp-vs-pao-nba-2k17-10

    Οι ερυθρόλευκοι από την άλλη, βασίζονται (όπως και στην πραγματικότητα) στο «πυρηνικό» όπλο που ονομάζεται Βασίλης Σπανούλης (OR: 84). O Kill Bill φέρει τη στόφα του Offensive Star που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικός στα shoot μέσης και μακρινής απόστασης (τρίποντα), ενώ επιπλέον είναι και πολύ ικανός στην οργάνωση του παιχνιδιού. Με Σπανούλη, Hackett (OR: 75), Μάντζαρη (OR: 75)  και τον Αθηναίου (OR: 69) να έρχεται από τον πάγκο, σίγουρα οι ερυθρόλευκοι έχουν μεγάλο πλουραλισμό στις θέσεις των guards. Και τα τριάρια και τεσσάρια τους όμως δεν πάνε πίσω, καθώς ο Παπανικολάου (OR: 73) είναι μία αξιόπιστη λύση, ενώ ο «Άγιος Γεώργιος» Πρίντεζης (OR: 70) είναι και αυτός με τη σειρά του από τα πρώτα βιολιά (με τις εμφανίσεις που έκανε πέρσι βέβαια το in-game overall rating του είναι πολύ χαμηλό και μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα).

    osfp-vs-pao-nba-2k17-33

    osfp-vs-pao-nba-2k17-13

    Παράλληλα, ο Ιωάννης Παπαπέτρου (OR: 72) είναι αρκετά δυναμικός στο παρκέ (αν και κάπως άτσαλος στο control της μπάλας), ενώ το «Βελούδινο Σφυρί» Matt Lojeski (OR: 71) έχει την ευελιξία ενός sharpshooter, αν και θα έπρεπε να είναι λιγάκι πιο «αέρινος». Αχίλλειος πτέρνα των ερυθρόλευκων είναι ενδεχομένως η θέση «5», όπου εκεί το «θηρίο» Young (OR: 68) είναι ναι μεν αρκετά δυνατός κάτω από το καλάθι, αλλά όχι και τόσο γρήγορος, ενώ και ο Milutinov (OR: 64) είναι καλός αμυντικά αλλά… αργοκίνητο καράβι (δεν στρίβει με τίποτα). O Δημήτρης Αγραβάνης (OR:  65) θα πρέπει να θεωρείται ο πιο «αδικημένος», καθώς στην πραγματικότητα σίγουρα μπορεί να κάνει πιο πολλά πράγματα στο παρκέ.

    osfp-vs-pao-nba-2k17-6

    Σε γενικές γραμμές, οι ερυθρόλευκοι εμφανίζονται πανίσχυροι  από τα 6.75 και κυρίως στην περιφέρεια, καθώς διαθέτουν υπεροπλία στις θέσεις των guards, ενώ ο Παναθηναϊκός είναι πιο ιδανικός για παιχνίδι μέσα στη ρακέτα, κυρίως εξαιτίας των δυνατών κορμιών που έχει στη θέση «4».

    Και από… «εμφάνιση»;

    Το NBA 2K17 έχει καταφέρει να αναπαριστά στην εντέλεια και με full δόσεις ρεαλισμού όλα όσα συμβαίνουν σε έναν αγώνα μπάσκετ. Ως γνωστόν, οι developers στο θέμα της εμφάνισης των αθλητών, κάνουν «μικρά θαύματα» απεικονίζοντας στην εντέλεια την μορφή και τα αθλητικά τους προσόντα. Η σωματοδομή, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι εκφράσεις του προσώπου, ακόμη και οι γραμμώσεις των καλαθοσφαιριστών και οι προτιμήσεις που έχουν σε… αθλητικό εξοπλισμό, αποτυπώνονται στην εντέλεια στο virtual avatar τους, με γνώμονα πάντοτε τον απόλυτο ρεαλισμό. Παραδοσιακά βέβαια η έμφαση δίνεται περισσότερο στους αστέρες του NBA, αφήνοντας λιγάκι σε δεύτερη μοίρα τους Ευρωπαίους μπασκετμπολίστες που συμμετέχουν στην Euroleague (κυρίως τους λιγότερο γνωστούς).

    osfp-vs-pao-nba-2k17-1

    Για αυτό και τόσο στον Ολυμπιακό όσο και στον Παναθηναϊκό οι περισσότεροι virtual αθλητές των δύο ομάδων εμφανίζουν συγκλονιστική ομοιότητα με τους  αντίστοιχους αθλητές. Ξεκινώντας από τον πρωταθλητή Ελλάδος, αμέσως θα αναγνωρίσετε την εκπληκτική δουλειά που έχει γίνει στον Kill Bill και στον Air-Print, όπου σίγουρα η ομοιότητα και των δύο είναι συγκλονιστική. Μεγάλη ομοιότητα έχει και ο Παπανικολάου, ο Young(που είναι πραγματικά φτυστός), αλλά και τους Μάντζαρη, Hackett οι developers τους έχουν «πλησιάσει» αρκετά. Από την άλλη υπάρχουν και οι… λιγότερο πετυχημένες απόπειρες, με τον Lojeski να μην θυμίζει σε τίποτα τον Matt που έχουμε συνηθίσει, ενώ και ο Παπαπέτρου μοιάζει περισσότερο με… Αμερικανό πεζοναύτη. Επίσης, και οι MilutinovΑγραβάνης μάλλον θα χρειαζόντουσαν περισσότερη δουλίτσα.

    osfp-vs-pao-nba-2k17-20

    osfp-vs-pao-nba-2k17-19

    Όσον αφορά τον «εξάστερο», o virtual Καλάθης είναι 100% όμοιος με τον «πραγματικό» εαυτό του, ενώ η υπερβολική λεπτομέρεια που χαρακτηρίζει το πρόσωπο και την σωματοδομή του Singleton είναι πραγματικά… «epic». Επιπλέον, Φώτσης και Gist είναι σχεδόν ίδιοι με τον «πραγματικό» τους εαυτό, ενώ και ο Feldeine πλησιάζει αρκετά σε ότι έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Ο Χαραλαμπόπουλος από την άλλη μοιάζει να έχει βάλει… μερικά χρονάκια πάνω του, καθώς μάλλον δεν θυμίζει και πολύ τον νεαρό παίκτη των πρασίνων, ενώ και οι Παππάς και James έχουν το ίδιο «generic» πρόσωπο.

    osfp-vs-pao-nba-2k17-22

    osfp-vs-pao-nba-2k17-8

    Τζάμπολ!

    Αναμφίβολα, ένα μελλοντικό update μπορεί να διορθώσει πολλές από τις ελλείψεις στα rosters των δύο αιωνίων, ωστόσο ακόμη κι έτσι οι αιώνιοι βρίσκονται αρκετά με την πραγματικότητα. Η διαφορά δυναμικότητας είναι αισθητή βέβαια και οι fans του Παναθηναϊκού ενδεχομένως να δυσκολευθούν σε μία κόντρα απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο τους, παρόλα αυτά ένα είναι σίγουρο ότι οι φίλοι των δύο ομάδων αναμένεται να δώσουν επικές μπασκετικές μονομαχίες, γιατί… καλό το NBA, αλλά σαν την κόντρα των δύο «αιωνίων» δεν… έχει!  

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles