21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Ώθηση στη μεταφορά γνώσης μεταξύ ακαδημαϊκού χώρου και επιχειρήσεων

    Ο καταλυτικός ρόλος που διαδραματίζει η μεταφορά γνώσης στη μετατροπή των επιτευγμάτων της ερευνητικής δραστηριότητας σε καινοτόμες λύσεις και εφαρμογές, ήταν στο επίκεντρο εκδήλωσης  που διοργάνωσαν ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

    Στην εκδήλωση, που μεταδιδόταν ζωντανά και μέσω διαδικτύου, με θέμα “University – Industry Relations: A walk through the knowledge transfer process” συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επιχειρηματικό χώρο.

    Κεντρικός ομιλητής ήταν ο εγνωσμένου κύρους Εμπειρογνώμονας Μεταφοράς Γνώσης και σύμβουλος του ΙδΕΚ, Tom Hockaday. Ο κ. Hockaday εξήγησε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της ενίσχυσης της μεταφοράς γνώσης, αναδεικνύοντας τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι συνέργειες στη μετατροπή των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας. «Η σοβαρή επένδυση της Κύπρου στην έρευνα, αντικατοπτρίζεται σε ερευνητικά αποτελέσματα αιχμής, που η μεταφορά τους στην πραγματική οικονομία είναι μεν δύσκολη όμως απαραίτητη για να ωφεληθεί η ευρύτερη κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στην δίκη του παρέμβαση ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην δημιουργία Γραφείου Μεταφοράς Γνώσης στην Κύπρο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει την άνοιξη του 2022, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είπε «Η Έρευνα και Καινοτομία στην Κύπρο εξελίσσεται και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έχουμε καλύψει αρκετό δρόμο. Ωστόσο, πρέπει ακόμη, να ενστερνιστούμε πλήρως τη δημιουργικότητα που βασίζεται στον αντίκτυπο, να τροφοδοτούμε καινοτομίες αιχμής σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, κοινωνίας και βιομηχανίας, να διαφοροποιήσουμε την οικονομία, να εμφυσήσουμε μια επιχειρηματική νοοτροπία και να αναπτύξουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές, ώστε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις σε υλοποιήσιμες, επεκτάσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles