Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU). Η ημέρα αυτή έχει ως σκοπό να αναδείξει τον ρόλο των τεχνολογιών επικοινωνίας στην πρόοδο της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητας των ανθρώπων παγκοσμίως.
Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι τυχαία. Στις 17 Μαΐου 1865 υπογράφηκε στο Παρίσι η πρώτη Διεθνής Σύμβαση Τηλεγράφου, με την οποία ιδρύθηκε ο πρόδρομος της ITU. Έκτοτε, οι τηλεπικοινωνίες εξελίχθηκαν ραγδαία, από τον τηλέγραφο στο διαδίκτυο και από τις τηλεφωνικές γραμμές στα smartphones και τα δίκτυα 5G.
Η Παγκόσμια Ημέρα δεν είναι απλώς επετειακή – είναι και μια ευκαιρία για προβληματισμό γύρω από κρίσιμα θέματα, όπως η ψηφιακή ανισότητα, η πρόσβαση σε τεχνολογικές υποδομές, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των ψηφιακών εργαλείων.
Σήμερα, οι τηλεπικοινωνίες είναι περισσότερο από ποτέ ο πυλώνας κάθε κοινωνίας: επιτρέπουν την απομακρυσμένη εργασία, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αλλά και την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ωστόσο, παρά την τεχνολογική πρόοδο, δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός ψηφιακού χάρτη. Το ψηφιακό χάσμα είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η φετινή θεματική της ITU επικεντρώνεται στην «Καινοτομία για την ψηφιακή ένταξη», καλώντας κυβερνήσεις και εταιρείες να επενδύσουν σε προσιτές, ασφαλείς και συμπεριληπτικές υποδομές.
1865 – Ίδρυση της ITU στο Παρίσι
Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) δημιουργείται για να ρυθμίζει τις πρώτες διεθνείς τηλεγραφικές επικοινωνίες. Είναι σήμερα ένας από τους σημαντικότερους οργανισμούς για την παγκόσμια ψηφιακή συνεργασία.
1876 – Η πρώτη τηλεφωνική κλήση
Ο Alexander Graham Bell καλεί για πρώτη φορά μέσω τηλεφώνου, ξεκινώντας μια νέα εποχή στην ανθρώπινη επικοινωνία.
1962 – Ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, Telstar
Ο Telstar 1 επιτρέπει για πρώτη φορά τη μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και τηλεφωνικών κλήσεων μεταξύ ηπείρων μέσω δορυφόρου.
1969 – Το πρώτο μήνυμα στο ARPANET
Το ARPANET στέλνει το πρώτο του μήνυμα. Αποτελεί την αρχή του διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα.
1973 – Η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο
Ο Martin Cooper πραγματοποιεί την πρώτη κλήση από κινητή συσκευή, αλλάζοντας την καθημερινότητα και την προσβασιμότητα στην επικοινωνία.
1983 – Το Διαδίκτυο υιοθετεί το πρωτόκολλο TCP/IP
Η εισαγωγή των βασικών πρωτοκόλλων δικτύου σηματοδοτεί την έναρξη της σύγχρονης εποχής του Internet.
1991 – Εμφάνιση του 2G και των SMS
Η δεύτερη γενιά κινητής τηλεφωνίας φέρνει ψηφιακή μετάδοση και επιτρέπει την αποστολή γραπτών μηνυμάτων.
2007 – Κυκλοφορία του πρώτου iPhone
Η Apple παρουσιάζει το iPhone, το οποίο επαναπροσδιορίζει την κινητή επικοινωνία και ενσωματώνει το Internet στην καθημερινότητα.
2019 – Εμπορική ενεργοποίηση των δικτύων 5G
Ξεκινά η υλοποίηση του 5G, προσφέροντας υψηλές ταχύτητες και νέες δυνατότητες όπως αυτόνομα οχήματα και έξυπνες πόλεις.
2023 – Πάνω από 66% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στο Internet
Η πλειοψηφία της ανθρωπότητας είναι πλέον online, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ανισότητες στην πρόσβαση.