18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Παγκόσμια πρωτοτυπία με «άρωμα» Ελλάδας: 3D εκτυπωμένα αντιβακτηριδιακά χειρουργικά εργαλεία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

    3d_xeirourgika_ baggeas aristotelio thesalloniki

    Παγκόσμια πρωτοτυπία με «άρωμα» Ελλάδας αποτελούν τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα χειρουργικά εργαλεία με αντιμικροβιακές και αντιπροσκολητικές ιδιότητες που αναπτύχθηκαν στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής του ειδικευόμενου στη γενική χειρουργική ιατρού, Πέτρου Μπαγγέα, με θέμα τις εφαρμογές της τρισδιάστατης εκτύπωσης στη χειρουργική. Συγκεκριμένα, ένα λεπτό υμένιο νανοσωματιδίων αργύρου που ενσωματώθηκε  στα τρισδιάστατα αυτά εκτυπωμένα χειρουργικά εργαλεία, εμποδίζει την προσκόλληση βακτηρίων, επιτρέποντας τους συνάμα να μην χρειάζονται αποστείρωση όπως συμβαίνει με τα ατσάλινα χειρουργικά εργαλεία.

    Τα εκτυπωμένα αυτά χειρουργικά εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση φοιτητών ιατρικής στη συρραφή τραύματος στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, με τίτλο “ABCS3-Applied Basic Clinical Seminar with Scenarios for Students”.

    “Τα εργαλεία αυτά είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα που τα θέλουμε. Tρισδιάστατα εκτυπωμένα χειρουργικά εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί από Αμερικανούς κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν. Η πρωτοτυπία στα δικά μας εργαλεία είναι ότι δεν χρειάζονται αποστείρωση γιατί είναι επικαλυμμένα με νανοσωματίδια αργύρου που έχουν αντιμικροβιακές και αντιπροσκολητικές ιδιότητες. Τα εργαλεία αυτά μπορεί να είναι μιας χρήσεως αλλά μπορούν να αποστειρωθούν μέχρι και 10 φορές και να επαναχρησιμοποιηθούν. Το κόστος τους είναι ελάχιστο. Για παράδειγμα, η εκτύπωση ενός χειρουργικού αγκίστρου κοστίζει το 1/14 της τιμής του κλασικού ατσάλινου” εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μπαγγέας.

    Προς το παρόν, όπως ανέφερε ο κ. Μπαγγέας, τα όργανα αυτά δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά αλλά χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ενός αυτοχρηματοδοτούμενου πειράματος. Ο σκοπός της χρήσης τρισδιάστατα εκτυπωμένων εργαλείων είναι να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις αναγκών που προκύπτουν από μαζικές καταστροφές ή πολέμους, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα αποστείρωσης.

    Διαβάστε επίσης: Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα στέγασης των αστέγων

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles