21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Ξέχνα το Wikileaks. Τα “Panama Papers” είναι η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας

    Μία μεγάλη “βόμβα” έσκασε στο Διαδίκτυο χθες βράδυ. Τα “Panama Papers”, η μεγαλύτερη διαρροή πληροφοριών στην ιστορία της δημοσιογραφίας, ρίχνει φως στον κόσμο των παράκτιων (offshore) οικονομικών δραστηριοτήτων και των φορολογικών παραδείσων του πλανήτη.

    Panama Papers

    Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε συνεργασία με το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) και σημαντικά μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και το ελληνικό Protagon.gr), είχαν πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων προερχόμενων από διαρροή, τα οποία προέρχονται από φακέλους της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca με έδρα τον Παναμά, η οποία ειδικεύεται στις υπηρεσίες offshore. Αφορούν μία τεράστια χρονική περίοδο (από το 1977 έως και σήμερα) και διέρρευσαν πριν από περίπου έναν χρόνο από ανώνυμη πηγή η οποία δεν ζήτησε κάποιο αντάλλαγμα. Τα στοιχεία εκθέτουν τις υπεράκτιες δραστηριότητες μεταξύ άλλων κορυφαίων πολιτικών (καθώς στη λίστα συμπεριλαμβάνονται 140 πολιτικοί από 50 και πλέον χώρες, αρχηγοί κρατών έως και πρωθυπουργοί) αλλά και κάποιων εκ των πλουσιότερων και διασημότερων προσωπικοτήτων του πλανήτη, από αξιωματούχους της FIFA, μέχρι celebrities και επαγγελματίες αθλητές, αλλά και γνωστούς απατεώνες και λαθρεμπόρους ναρκωτικών, αποκαλύπτοντας με ποιον τρόπο διακινήθηκαν κρυφά μεγάλα ποσά μέσω τραπεζών και offshore εταιρειών.

    Screen Shot 2016-04-04 at 09.07.00

    Ανάμεσα στα ονόματα που είναι εκτεθειμένα βρίσκονται στενοί συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Davíð Gunnlaugsson, ο εκλιπών πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, μέλη της οικογενείας του Κινέζου προέδρου Xi Jinping, αλλά και άλλοι όπως ο Michel Platini, ο Lionel Messi ακόμη και ο ηθοποιός Jackie Chan. Από ελληνικής πλευράς, στα Panama Papers εμφανίζεται το όνομα του Σταύρου Παπασταύρου, πρώην συνεργάτη του πρώην Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

    Screen Shot 2016-04-04 at 09.06.45

    O Edward Snowden αντέδρασε άμεσα μέσω twitter στην αποκάλυψη των “Panama Papers” χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία σχετικά με την παγκόσμια διαφθορά, ενώ έχει στείλει αρκετά tweets τις τελευταίες ώρες παρακολουθώντας από κοντά την υπόθεση.

    Πώς φτάσαμε στα “Panama Papers”

    Screen Shot 2016-04-04 at 09.08.10

    Όλα ξεκίνησαν πριν από έναν περίπου χρόνο, όταν μία ανώνυμη πηγή ήρθε σε επαφή με τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αποκαλύπτοντας πως είχε στην κατοχή της κρυπτογραφημένα εσωτερικά έγγραφα από την Mossack Fonseca. Στους μήνες που ακολούθησαν ο αριθμός των εγγράφων αυξήθηκε τόσο πολύ ώστε η SZ απέκτησε τελικά 2.6 terrabytes δεδομένων καθιστώντας τη διαρροή στη μεγαλύτερη που οι δημοσιογράφοι είχαν εργαστεί ποτέ. 11,5 εκατομμύρια έγγραφα περιλαμβάνονται στις διαρροές, περισσότερα απ’ ό,τι αν συνδυάσει κανείς τα Wikileaks/Cablegate, Offshore Leaks, Lux Leaks και Swiss Leaks.

    Screen Shot 2016-04-04 at 08.58.27
    Ο όγκος των δεδομένων που περιλαμβάνουν τα Panama Papers σε σύγκριση με προηγούμενες διαρροές

    Τα δεδομένα παρέχουν σπάνια γνώση “σε έναν κόσμο που μπορεί να υπάρξει μόνο στις σκιές”, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, αποδεικνύοντας πώς μια παγκόσμια βιομηχανία που αποτελείται από τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων διαχειρίζεται κρυφά την περιουσία πλούσιων και διάσημων προσωπικοτήτων, σαν αυτούς που προαναφέραμε.

    Η Süddeutsche Zeitung αποφάσισε να αναλύσει τα δεδομένα σε συνεργασία με το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) που είχε εμπειρία στο συντονισμό προηγούμενων διαρροών όπως τα Offshore Leaks, Lux Leaks και Swiss Leaks, ενώ στη μεγαλύτερη συνεργασία του είδους συμμετείχαν 400 δημοσιογράφο από συνολικά 107 μέσα ενημέρωσης και δημοσιογραφικούς οργανισμούς σε 76 χώρες (ανάμεσά τους και το δικό μας Protagon.gr)

    Οι διαρροές περιλαμβάνουν κυρίως e-mails, αρχεία PDF, photo files και αποσπάσματα από εσωτερική βάση δεδομένων της Mossack Fonseca, ενώ, επιπλέον, οι δημοσιογράφοι διασταύρωσαν ένα μεγάλο αριθμό εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων αντιγράφων διαβατηρίου, αποκαλύπτοντας μυστικούς ιδιοκτήτες εταιρειών και κατόχους τραπεζικών λογαριαασμών σε 21 υπεράκτια κέντρα, από τη Nevada έως την Σιγκαπούρη και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ακόμη και στην Κύπρο.

    Οι αποκαλύψεις γίνοντας με τη σημείωση ότι οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που προσφέρει η υπεράκτια βιομηχανία είναι νόμιμες εφόσον τηρείται η σχετική νομοθεσία που τη διέπει. Ομως, όπως διευκρινίζεται, κάποια από τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και άλλοι παράγοντες του offshore στερεώματος συχνά αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν νομικές διαδικασίες οι οποίες να βεβαιώνουν ότι οι πελάτες τους δεν εμπλέκονται σε εγκληματικές οργανώσεις, φοροδιαφυγή ή πολιτική διαφθορά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα στοιχεία δείχνουν ότι μεσάζοντες των offshore έχουν προστατέψει τους εαυτούς τους και τους πελάτες τους αποκρύπτοντας ύποπτες συναλλαγές ή αλλοιώνοντας επίσημα αρχεία.

    Οι αποκαλύψεις είναι απίστευτες και χρειάζεται χρόνος για να διαβάσει κανείς λεπτομέρειες από πολλές πτυχές της διαρροής που είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Είναι μία υπόθεση που έχει προκαλέσει ήδη σεισμό και σίγουρα θα φέρει ντόμινο αντιδράσεων το οποίο θα παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα.

    Μπορείτε να διαβάσετε αρχικά εδώ τη σελίδα του International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) σχετικά με τα Panama Papers και να δείτε εδώ την πλήρη λίστα με τους Power PlayersΔείτε ακόμη εδώ τη σελίδα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung αλλά και το αρχικό δημοσίευμα του δικού μας protagon.gr εδώ.

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles