23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Panda Security: 8 Πρακτικές συμβουλές για ασφαλείς online αγορές στην Black Friday… και όχι μόνο!

    panda security

    Ενώ το ενδιαφέρον των κυπρίων καταναλωτών κορυφώνεται για τις προσφορές του Black Friday την ερχόμενη εβδομάδα, παράλληλα κλιμακώνονται και οι προσπάθειες των κυβερνοεγκληματιών να παραπλανήσουν τους ανυποψίαστους χρήστες. Για να παραμείνετε ασφαλείς όταν πραγματοποιείτε ηλεκτρονικές αγορές στην Black Friday… και όχι μόνο, η PANDA SECURITY CYPRUS συνιστά τα ακόλουθα:

    HTTPS

    Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ηλεκτρονικοί αγοραστές είναι να πραγματοποιούν συναλλαγές σε ιστότοπους που δεν υποστηρίζουν την ασφαλή έκδοση του HTTP. Αν ο ιστότοπος που εισάγετε δεν διαθέτει ένα μικρό λουκέτο δίπλα στη διεύθυνση URL, ίσως είναι καιρός να προχωρήσετε στον επόμενο ιστότοπο που προσφέρει το ίδιο προϊόν αλλά έχει ασφαλής σύνδεση. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω HTTP μπορούν εύκολα να καταγραφούν. Μερικές φορές ακόμη και οι ιδιοκτήτες ιστότοπων δεν γνωρίζουν ότι τα δεδομένα των πελατών τους κλέβονται από τρίτους. Πάντα βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση URL του καταστήματος που επισκέπτεστε ξεκινά με το HTTPS.

    Λογισμικό προστασίας από ιούς

    Η εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς στις συσκευές που χρησιμοποιείτε για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών είναι τόσο σημαντική, όσο και η ασφάλιση του αυτοκινήτου σας. Ένα ποιοτικό λογισμικό προστασίας από ιούς θα σας αποτρέψει από την είσοδο σε ύποπτες ιστοσελίδες. Θα σας κρατήσει ασφαλισμένους κατά την περιήγησή σας αποτρέποντας τις κακόβουλες διαδικασίες να διαπεράσουν τη συσκευή σας, θα φιλτράρει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα σας ενημερώνει πάντα αν κάτι δεν φαίνεται σωστό. Άλλωστε, οι Antivirus εταιρείες δαπανούν εκατομμύρια δολάρια για έρευνα και ανάπτυξη και έχουν αποκλειστικές ομάδες που βεβαιώνουν ότι δεν είστε εύκολος στόχος.

    Κωδικός πρόσβασης

    Η εγγραφή σε τυχαίες ιστοσελίδες μπορεί κάποιες φορές να είναι δελεαστική…, ωστόσο μερικοί από τους ιστότοπους που επισκέπτεστε μπορεί να μην είναι τόσο ασφαλείς και ενδέχεται να προσπαθήσουν να κλέψουν τα στοιχεία σύνδεσης και να τα χρησιμοποιήσουν αλλού. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μην συμβεί αυτό είναι να μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικούς ιστότοπους. Αντ ‘αυτού, γράψτε τον κωδικό σας σε ένα φυσικό χαρτί και αποθηκεύστε τον με ασφάλεια ή χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης.

    Ενημερώστε το λειτουργικό σύστημα και το λογισμικό σας

    Οι ενημερώσεις λογισμικού, όχι μόνο καθιστούν τα προϊόντα σας καλύτερα, αλλά διορθώνουν και τα τρωτά σημεία. Επομένως, εάν αποφασίσετε να μην ενημερώσετε το λογισμικό ή το λειτουργικό σας σύστημα, το έργο των ΙΤ είναι άχρηστο καθώς οι ευπάθειες τις οποίες κατάφεραν να επισκευάσουν παραμένουν ασταθείς στη συσκευή σας.

    Phishing emails

    Αν λάβετε μια προσφορά για το Black Friday σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας ωθεί να αγοράσετε κάτι με φανταστική τιμή και δεν αναγνωρίζετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τον έμπορο που σας προσεγγίζει, απλά να το αγνοήσετε. Μην κάνετε κλικ σε κανέναν από τους συνδέσμους μέσα στο email και αν είναι δυνατόν, μην ανοίξετε ούτε το email. Απλά μετακινήστε το στο φάκελο ανεπιθύμητων και συνεχίστε τη ζωή σας. Η Black Friday είναι μια από τις καλύτερες στιγμές για τους χάκερ που θέλουν να κλέψουν τα σκληρά κερδισμένα μετρητά σας. Ξέρουν ότι έχετε μια διάθεση για ψώνια.

    Αυτοσυγκράτηση

    Πρέπει να είστε προσεκτικοί και να αποφύγετε προσφορές που είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές. Εάν λάβετε ένα μήνυμα κειμένου που σας δίνει 95% έκπτωση σε γυαλιά ηλίου Ray Ban ή το πιο πρόσφατο iPhone για μερικά… ευρώ, πιθανότατα θα είστε υποψήφια θύματα απάτης. Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι ότι το email ή ο αριθμός τηλεφώνου σας έχει χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες που πιστεύουν ανοιχτά ότι δεν είστε αρκετά αιχμηροί και μπορεί να πέσετε σε μια τέτοια απάτη.

    Δημόσια δίκτυα Wi-Fi

    Όταν ενταχθείτε σε ένα μη ασφαλές δίκτυο Wi-Fi, μην κάνετε online αγορές.  Κάθε άτομο με μέση τεχνογνωσία πληροφορικής είναι σε θέση να δει την ηλεκτρονική σας δραστηριότητα και ενδεχομένως ακόμα και να καταγράφει αυτό που πληκτρολογείτε. Αυτό περιλαμβάνει στοιχεία κάρτας, SSN, κωδικούς πρόσβασης κ.λπ. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε Wi-Fi και έχετε μια ασφαλή σύνδεση, πρέπει να συνδεθείτε σε ένα VPN. Όταν η επισκεψιμότητα σας περνάει από ένα VPN, οι χάκερ ή ο διαχειριστής του δικτύου, δεν θα είναι εύκολο να εντοπίσουν τις δραστηριότητές σας στο διαδίκτυο.

    Πιστωτική Κάρτα

    Είναι πάντα καλύτερο να είστε προσεκτικοί και απλά να αποφεύγετε να γίνετε θύμα. Έτσι, για τις online αγορές χρησιμοποιήστε μια ΜΟΝΟ πιστωτική κάρτα. Αν με κάποιο τρόπο οι χάκερ καταφέρουν να κλέψουν χρήματα από τον λογαριασμό σας, δεν θα είναι εύκολο να τα διεκδικήσουν. Ωστόσο, οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες έρχονται με ασφάλιση, έτσι ώστε ακόμα και αν καταλήξετε να πέσετε θύμα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, η εταιρεία των πιστωτικών καρτών μπορεί να σας επιστρέψει τα χρήματα.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι η εποχή του Black Friday. Το να ψάχνετε για δελεαστικές προσφορές και να αγοράζετε δώρα για τους αγαπημένους σας πρέπει να είναι μια εμπειρία διασκέδασης. Εάν μείνετε σε επαγρύπνηση και προστατεύετε τις συσκευές σας, θα καταλήξετε να απολαμβάνετε τις ηλεκτρονικές αγορές.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles