24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Πανεπιστημίο Frederick και Μετσόβιο Πολυτεχνείο συνεργάζονται για τον σχεδιασμό πάρκων γειτονιάς στην Αγία Νάπα

    frederick 1 agia napa parko

    Διαπανεπιστημιακό εργαστήριο Constructing Public Space – COPUS2017, πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αγία Νάπα. Το εργαστήριο που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Frederick με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αφορούσε τον σχεδιασμό δημόσιου χώρου της γειτονιάς.

    Στο Διαπανεπιστημιακό αυτό εργαστήριο που φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Αγίας Νάπας, συμμετείχαν  συνολικά 31 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, καθώς και επτά καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Frederick και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου αφορούσαν ιδέες και προτάσεις για τον σχεδιασμό δύο πάρκων σε υφιστάμενες ζώνες πρασίνου. Σύμφωνα με το «σενάριο εργασίας» οι χρήστες των πάρκων θα είναι οι ντόπιοι και οι μόνιμοι κάτοικοι των γειτονιών Κόκκινες και Κατάσπηλα που βρίσκονται σε υπό ανάπτυξη  οικιστικές περιοχές. Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Μουσείο Θάλασσα.

    Βασικός στόχος των προτάσεων ήταν η κατασκευή μιας τοπικής ταυτότητας για την κάθε γειτονιά, η οποία να βασίζεται στην τοπογραφία, τη βλάστηση και τα προϋπάρχοντα χαρακτηριστικά του εδάφους. Οι προτάσεις χαρακτηρίζονται από ηπιότητα και σεβασμό στο περιβάλλον. Στο πρώτο πάρκο το βασικό στοιχείο ταυτότητας ήταν το “ορατό” (θέα) και οι υφιστάμενοι θάμνοι του φυτού “αόρατος”, ενώ στο δεύτερο αναδείχθηκε ο υφιστάμενος ανεμόμυλος, οι δεξαμενές και η κίνηση του νερού.

    frederick 2 agia napa parko

    Οι ομάδες από τα δύο Πανεπιστήμια διαχειρίστηκαν πραγματικά προβλήματα σχεδιάζοντας δημόσιους χώρους για τους ντόπιους και τους μόνιμους κατοίκους, σε έναν Δήμο που η κύρια υποδομή του αφορά τον τουρισμό. Το δύσκολο εγχείρημα που αφορούσε τη σύζευξη της δημιουργικότητας με τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, περιορισμούς και προδιαγραφές, αποτέλεσε και την πρόκληση του εργαστηρίου. Μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, με την εμπλοκή του Δημάρχου, του Αντιδημάρχου και του Δημοτικού μηχανικού, οι συμμετέχοντες κωδικοποίησαν και έλαβαν υπόψη τις ρεαλιστικές ανάγκες των χρηστών. Έτσι οι ιδέες που παράχθηκαν είναι ωφέλιμες, χρήσιμες και μπορούν να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.

    Όπως ανέφερε στην τελική παρουσίαση ο Δήμαρχος, Γιάννης Καρούσος πολλές από τις ιδέες ενός παλαιότερου εργαστηρίου που συντόνισε το Πανεπιστήμιο Frederick στην Αγία Νάπα, ωριμάζουν και γίνονται σιγά σιγά πράξη. Η σύνδεση της γνώσης και της δημιουργίας με την πράξη ήταν στην ουσία η βασική φιλοσοφία του COPUS 2017. Οι φοιτητές επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από αυτό το εργαστήριο γιατί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα πραγματικά προβλήματα του σχεδιασμού, αλλά και να εφαρμόσουν στην πράξη τα όσα μαθαίνουν στα μαθήματα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles