Τα τελευταία χρόνια, κινέζικα ηλεκτρονικά καταστήματα, όπως το Shein ή το Temu, έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή, αφού προσφέρουν αναρίθμητους κωδικούς σε πολύ χαμηλές τιμές. Ωστόσο, το μέλλον προβλέπεται διαφορετικό, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς στα φθηνά προϊόντα που αγοράζονται από Κινέζους διαδικτυακούς λιανοπωλητές, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την αύξηση των υποδεέστερων ειδών που εισάγονται από την Κίνα.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα, τα προϊόντα που κόστιζαν κάτω από 150 ευρώ μπορούσαν να αγοραστούν χωρίς δασμούς. Όμως οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την κατάργηση του εν λόγω ορίου, προκειμένου να βάλουν «φρένο» κυρίως στις πλατφόρμες Temu, AliExpress και Shein.
Σημειώνεται ότι πέρσι 2,3 δισ. αντικείμενα κάτω από το αδασμολόγητο όριο των 150 ευρώ εισήχθησαν στην Ε.Ε., σύμφωνα με την Επιτροπή. Οι εισαγωγές ηλεκτρονικού εμπορίου υπερδιπλασιάζονται από χρόνο σε χρόνο, ξεπερνώντας τα 350.000 αντικείμενα τον Απρίλιο -δηλαδή σχεδόν δύο παραδόσεις ανά νοικοκυριό-, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.
Η Κίνα επωφελείται από τα επιδοτούμενα ταχυδρομικά κόστη, γεγονός που καθιστά οικονομικά αποδοτική την αποστολή φθηνών προϊόντων αεροπορικώς. Οι διατάξεις θα ισχύουν για κάθε διαδικτυακό λιανοπωλητή που αποστέλλει προϊόντα σε πελάτες του στην Ευρώπη απευθείας έξω από την Ένωση. Η Amazon, για παράδειγμα, με έδρα τις ΗΠΑ συνήθως χρησιμοποιεί πωλητές που εδρεύουν στην Ευρώπη.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Επιτροπή είχε ήδη προτείνει την κατάργηση του αδασμολόγητου ορίου από τον περασμένο χρόνο. Τώρα όμως σκοπεύει να επιδιώξει την επιτάχυνση της υιοθέτησής του, για να αντιμετωπίσει την αύξηση των φθηνών εισαγωγών.
Η δυναμική των κινέζικων καταστημάτων είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα η Amazon να ετοιμάζει ειδικό site με μεγάλες εκπτώσεις σε εμπορικές κατηγορίες όπως τα ρούχα, τα είδη σπιτιού και αντικείμενα καθημερινής χρήσης, προκειμένου να ανταγωνιστεί το Temu και το Shein.