20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    #ParisAttacks. Μία δύσκολη νύχτα για την Ευρώπη

    Ήταν μία δύσκολη νύχτα για το Παρίσι, για την Ευρώπη και για όλο το δημοκρατικό κόσμο. Ήταν η νύχτα της 13ης Νοεμβρίου, κατά κάποιους “η 11η Σεπτεμβρίου της Ευρώπης”, στην αναλογία βέβαια που μπορεί να γίνει μία τέτοιου είδους σύγκριση.

    1447497718

    Η νύχτα που η “πόλη του φωτός”, η “πρωτεύουσα του Διαφωτισμού”, έσβησε τα φώτα του εμβληματικού της συμβόλου, του Πύργου του Άιφελ, μπροστά σε μία ασύλληπτη τραγωδία που σκορπά πένθος σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη.

    Τουλάχιστον 127 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες, οι 99 από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση, είναι ο έως τώρα απολογισμός από μία νύχτα τρόμου στη γαλλική πρωτεύουσα, μετά από σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

    Paris2

    Επιθέσεις σημειώθηκαν έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Γαλλίας-Γερμανίας παρουσία μάλιστα του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Francois Holland, καθώς και σε άλλα πολυσύχναστα σημεία, εστιατόρια και μπαρ. Επίκεντρό τους υπήρξε, ωστόσο, η ομηρία περίπου 100 πολιτών στον πολυχώρο Bataclan η οποία δυστυχώς έληξε με λουτρό αίματος.

    Το digitallife.gr δεν είναι το site εκείνο από το οποίο περιμένετε να σας μεταφέρει περισσότερα από την επικαιρότητα σε αυτό το επίπεδο. Δεν μπορεί όμως και να την αγνοήσει (όπως άλλωστε είχε κάνει και στην περίπτωση του μακελειού στα γραφεία του Charlie Hebdo) όπως δεν μπορούν να την αγνοήσουν η τηλεόραση, το Διαδίκτυο, αλλά και τα social media, ένα κομβικό πλέον μέσο για να ενημερωθεί κάποιος με όπλο την κριτική του σκέψη, να εκφράσει την αλληλεγγύη του, αλλά να αναζητήσει τους τρόπους να προστατεύσει τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό.

    Paris1

    Από την πρώτη στιγμή, η ενημέρωση στα μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα ήταν άμεση, hashtags στο twitter όπως το #ParisAttacks και πολλά ακόμη (#PrayforParis, #JeSuisParis, #FranceUnderAttack κ.ά.) προσέφεραν πολύτιμη ενημέρωση και σχόλια, με έμφαση φυσικά στους πολίτες της γαλλικής πρωτεύουσας για τους οποίους η νύχτα ήταν ίσως από τις πιο δύσκολες της ζωής τους.

    Η αλληλεγγύη κυριάρχησε στο Παρίσι, με ανθρώπους να ανοίγουν τα σπίτια τους (#PorteOuverte) για να υποδεχθούν όσους δεν μπορούσαν να φτάσουν στα δικά τους, οδηγούς ταξί να μεταφέρουν άτομα δωρεάν και τα κοινωνικά δίκτυα να βοηθούν ανθρώπους να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, αλλά και να αναζητήσουν αγνοούμενους (αναζητήστε πληροφορίες και στο hashtag #rechercheparis).

     Screen Shot 2015-11-14 at 14.36.45

    Το Facebook ενεργοποίησε και πάλι ένα feature που είχαμε δει στο σεισμό του Νεπάλ, ένα safety check tool, με τη βοήθεια του οποίου μπορεί κάποιος να δει αν έχει φίλους στην περιοχή που έχει πληγεί και αν αυτοί είναι ασφαλείς. Φυσικά, πρόκειται για ένα “σοβαρό” εργαλείο, που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μόνο όσοι βρίσκονται κοντά στη Γαλλική πρωτεύουσα και δεν αποτελεί αφορμή για να βρει κάποιος την ευκαιρία να δηλώσει ότι είναι “ασφαλής στο Παγκράτι”. Λέμε τα αυτονόητα, αλλά δυστυχώς πολλές φορές είναι απαραίτητο…

    1447497705

    Πριν ακόμη ξημερώσει, σε ολόκληρο τον πλανήτη και κυρίως στην Ευρώπη, ο κόσμος δε σταμάτησε να εκφράζει την αλληλεγγύη του στο γαλλικό λαό. Κι αν τα φώτα του Πύργου του Άιφελ ήταν σβηστά, πολλά εμβληματικά κτίρια σε ολόκληρο τον κόσμο φωτίστηκαν στα χρώματα της σημαίας της Γαλλίας.

    Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει όλους προφανέστατα σοκαρισμένους, δεν πρέπει όμως να μας βρει φοβισμένους. Η Ευρώπη που γέννησε το Διαφωτισμό -ακόμη κι αν, δυστυχώς, στις μέρες μας είναι πολλά τα παραδείγματα στα οποία δεν τον υπηρετεί- έστω κι αν βγαίνει “βαριά τραυματισμένη” από τη χθεσινή βραδιά, οφείλει να αναζητήσει τους τρόπους να προστατεύσει τις ιδέες και της αξίες της, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά τη Δημοκρατία. Κι αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορεί να συμβάλλει ο καθένας μας, όσο κι αν κάποιοι έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες και ευθύνες.

    Να μην αφήσει το τέρας να δυναμώσει κι άλλο, να περιορίσει τα γεωπολιτικά λάθη, να αναζητήσει τους τρόπους για την ασφάλεια χωρίς να χάσει τον “ανοικτό” της χαρακτήρα. Να κάνει ένα reboot και να αναλάβει συντονισμένη δράση, ακολουθώντας τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

    FB_IMG_1447495614822

    Υ.Γ.: Αργότερα σήμερα στην Αθήνα διοργανώνονται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο γαλλικό λαό, όπως π.χ. στις 18:00 έξω από τη Γαλλική πρεσβεία ή μία ώρα νωρίτερα στις 17:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

    ** Για πληροφορίες σχετικά με γνωστούς ή συγγενείς σας στη γαλλική πρωτεύουσα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι στο τηλέφωνο 0033 1 4723 7228.

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles