12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Παρουσιάστηκε το νέο iOS 15!

    Η Apple ανακοίνωσε στο WWDC τις νέες εκδόσεις για τις διάφορες πλατφόρμες λογισμικού και ξεκίνησε με το iOS 15.

    Με την συνεχώς αυξανόμενη χρήση των βιντεοκλήσεων, η Apple ασχολήθηκε αρκετά με το FaceTime, με το να βελτιώσει την εμπειρία και να προσθέσει χαρακτηριστικά.

    Spatial Audio είναι το νέο χαρακτηριστικό που έρχεται στο FaceTime, και θα μπορούμε να ακούμε τους συνομιλητές από την κατεύθυνση της συσκευής που μιλάμε, όταν χρησιμοποιούμε συμβατά AirPods. Η ποιότητα του ήχου θα βελτιωθεί, θα υπάρχει καλύτερη μείωση θορύβου περιβάλλοντος και θα μπορούμε να εστιάσουμε περισσότερο στον συνομιλητή μας.

    Η επίδειξη έγινε με ένα γκρουπ ατόμων που μιλούσαν στο FaceTime και ο κάθε συνομιλητής ακουγόταν σαν να ήταν από διαφορετική κατεύθυνση, ώστε να γίνει η εμπειρία πιο ρεαλιστική. Υπάρχει και ένα νέο Grid View, ώστε να μπορούμε να δούμε όλους τους συμμετέχοντες στην συνομιλία.

    Το Portrait Mode είναι ακόμα ένα χαρακτηριστικό το οποίο θολώνει το φόντο του συνομιλητή μας.

    Όπως στο Google Meet και το Zoom, τώρα μπορούμε να δημιουργήσουμε FaceTime Links και να τα μοιραστούμε με χρήστες iOS, αλλά και Android. Οπότε, αυτό σημαίνει ότι κλήσεις FaceTime μπορούν επιτέλους να γίνουν και στο Android.

    Έπειτα υπάρχει και το SharePlay. Αυτό επιτρέπει να ακούμε ή να παρακολουθούμε περιεχόμενο με άλλους χρήστες FaceTime. Μπορούμε να μοιραστούμε περιεχόμενο Apple TV+ ή Apple Music, μέσα στην κλήση.

    Η Apple επίσης ανακοίνωσε ένα API το οποίο επιτρέπει στους developers να προσθέσουν υποστήριξη των δικών τους εφαρμογών μέσω του FaceTime.

    Αρκετές εταιρείες ήδη το υποστηρίζουν, όπως HuluHBO MaxTikTokParamount+, Pluto TVESPN+, NBAMaster ClassDisney+.

    Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε πολλές συσκευές, ώστε να μεταφέρεται η κλήση FaceTime από το τηλέφωνο και να δούμε κάτι στο Apple TV.

    Ακόμα, μπορούμε πλέον να μοιραστούμε την οθόνη μας μέσω FaceTime.

    To iMessage είχε και αυτό κάποιες μικρές αλλαγές. Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται εικόνες που έχουν διαμοιραστεί έχει αλλάξει και  είναι πλέον μια στοίβα. Μπορεί κάποιος να τις δει κάνοντας swipe μέσα από τον διάλογο, χωρίς να χρειάζεται να καταλαμβάνει όλη την οθόνη. Αν τις ανοίξουμε σε grid view, μπορούμε εύκολα να αφήσουμε «αντίδραση» σε μεμονωμένες φωτογραφίες.

    Links που έχουν μοιραστεί μέσα σε group chats, πλέον θα έχουν το δικό τους tab μέσα στο News App. Με αυτόν τον τρόπο, κάτι το οποίο ήθελε να μας δείξει ένας φίλος, δεν θα χαθεί μέσα στον διάλογο και η εφαρμογή θα μας το υπενθυμίζει.

    Όπως ακριβώς και στο Telegram, μπορούμε τώρα να κάνουμε pin ένα μήνυμα από έναν διάλογο.

    Οι ειδοποιήσεις επίσης αλλάζουν. Η εμφάνιση αλλάζει, ώστε να μας παρέχει καλύτερη ορατότητα, ειδικά στο ποιος μας την έστειλε. Μπορούν επίσης να μπουν φίλτρα, ώστε να ρυθμίζουμε την προτεραιότητα των μηνυμάτων, ενώ δουλεύουμε για παράδειγμα.

    Επίσης υπάρχει το νέο Notification Summary, το οποίο δείχνει μια ειδοποίηση αντί για πολλές.

    Επίσης, θα παίρνουμε ειδοποίηση στο iMessage αν ένας φίλος μας είναι σε κατάσταση DND. Θα μπορούμε να προωθούμε μια ειδοποίηση αν είναι επείγον, αν και αθόρυβη.

    Το Live Text είναι η απάντηση της Apple στο Google Lens. Επιτρέπει να επιλέγουμε και να αντιγράφουμε κείμενο μέσα από φωτογραφίες που έχουμε βγάλει ή εικόνες που έχουμε κατεβάσει. Μπορεί να εξάγει διευθύνσεις και τηλέφωνα και δουλεύει σε επτά γλώσσες. Το Live Text θα υπάρχει και στο iPadOS και το macOS επίσης.

    Η Siri Knowledge θα μπορεί να αναγνωρίζει αντικείμενα και τοποθεσίες από τις φωτογραφίες που έχουμε αποθηκευμένες.

    Ένα άλλο κομμάτι του iOS το οποίο θα αλλάξει αρκετά, είναι το Apple Maps. Στην έκδοση 15, θα έχουμε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες στο χάρτη σε συγκεκριμένες πόλεις, όπως επίσης και AR οδηγίες για κάποιον που περπατάει.

    Διάφορες πόλεις σε 8 χώρες θα έχουν πληροφορίες σε 3d, σχετικά με το υψόμετρο, κτήρια, νέους δρόμους, νέο night mode και άλλα. Κατά τη διάρκεια της πλοήγησης, το Apple Maps θα δείχνει διαβάσεις, λωρίδες και διασταυρώσεις. Επίσης, η πλοήγηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα δουλεύει και με το Apple Watch, ώστε να μπορεί κάποιος να δει που βρίσκεται και να προετοιμαστεί να κατέβει στην επόμενη στάση.

    Το Apple Wallet θα υποστηρίζει όλους τους νέους τύπους κλειδιών, όπως σπιτιού και ξενοδοχείου. Η Apple συνεργάζεται με την Hyatt Hotels, ώστε κάποιος να χρησιμοποιεί το κινητό του για να μπει στο δωμάτιό του. Επίσης, το Apple Wallet θα ενσωματώσει UWB τεχνολογία για να λειτουργεί με smart car keys, ώστε αυτόματα να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο και να γίνεται εκκίνηση, χωρίς να χρειαστεί να βγάζουμε το κινητό μας.

    Τέλος, οι χρήστες στις πολιτείες των ΗΠΑ που υποστηρίζονται, θα μπορούν να προσθέτουν την ταυτότητά τους στο Wallet, και να μπορούν να περνούν έτσι σημεία ελέγχου, όπως για παράδειγμα αεροδρόμια.

    Το iOS 15 θα είναι διαθέσιμο στους developers από σήμερα, η public beta τον επόμενο μήνα και η τελική έκδοση του λογισμικού θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles