20.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Πεθαίνοντας για την Αλήθεια: Δημοσιογραφία μέχρις εσχάτων

    Πολλοί «δημοσιογράφοι» επιδίδονται σ’ ένα σωρό ραδιουργίες και δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να εξυπηρετούν συμφέροντα. Άλλοι πάλι «πέφτουν» μαχόμενοι την ώρα του ρεπορτάζ. Το ντοκιμαντέρ Πεθαίνοντας για την Αλήθεια, του γνωστού δημοσιογράφου Νίκου Μεγγρέλη, ήρθε να προσεγγίσει την σκληρή πραγματικότητα, της απώλειας αλλά και του καθήκοντος.
    Ούτε λίγο, ούτε πολύ περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη. Ο Νίκος Μεγγρέλης στο Πεθαίνοντας για την Αλήθεια που πλέον κυκλοφορεί σε DVD από την Odeon, δεν στέκεται τόσο στους αριθμούς, όσο στις ιστορίες πίσω από τους ανθρώπους, που κάποιοι πόλεμοι (Ιράκ) και κάποιες κυβερνήσεις (Μπους), συνεχίζουν να τους οδηγούν σε συναντήσεις με το μοιραίο.
    Η μητέρα του Ισπανού εικονολήπτη Χοσέ Κόουζο, ο οποίος σκοτώθηκε από αμερικανικό τανκ στο ξενοδοχείο Παλεστάιν στις 8 Απριλίου του 2003, και η Ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα, που ήταν όμηρος ιρακινών και που όταν απελευθερώθηκε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γαζώθηκε από αμερικανική περίπολο, σκοτώνοντας τον Ιταλό μυστικό πράκτορα Νικόλα Καλίπαρι στις 4 Μαρτίου του 2005, ο οποίος θυσιάστηκε για να την σώσει, είναι οι κεντρικοί ήρωες του ντοκιμαντέρ. Που μας θυμίζει πως η μετάδοση του ρεπορτάζ σε μία εμπόλεμη ζώνη, είναι κάτι που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο απαιτητικό και ριψοκίνδυνο είναι. Και που θα συνεχίσει ωστόσο να γίνεται ανεξάρτητα εάν πολλοί εξακολουθούν να στοχεύουν στη χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
    Να σημειώσουμε πως την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία Η Ζωή Είναι Ωραία, Νικόλα Πιοβάνι.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles