22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Πέτρινο δείγμα από τον Άρη στην “κοιλιά” του ρόβερ Perseverance

    Οι φίλοι του διαστήματος με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν πάντα τις εξελίξεις και τις απόπειρες που λαμβάνουν χώρα για την εξερεύνηση του Άρη. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το ρομποτικό ρόβερ Perseverance της NASA κατάφερε να συλλέξει δείγμα από τα πετρώματα του Άρη κατά τη δεύτερη προσπάθεια του. Από τότε που έφθασε στον γειτονικό πλανήτη, το εξάτροχο ρόβερ, που διαθέτει ένα ρομποτικό βραχίονα μήκους 2,1 μέτρων με τρυπάνι στην άκρη, έχει διανύσει περισσότερα από δύο χιλιόμετρα.

    Αισιοδοξία για τη δεύτερη προσπάθεια

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, κατάφερε να βρει ένα βράχο με την ονομασία “Ροσέτ”, από όπου απέσπασε ένα κομμάτι μήκους όσο ένα δάχτυλο. Μετά το τοποθέτησε σε ένα σωλήνα από τιτάνιο. Προτού σφραγιστεί ο κύλινδρος, το ρόβερ θα φωτογραφίσει ξανά το περιεχόμενο του και θα το στείλει για να το δουν στη Γη οι επιστήμονες. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο αισιόδοξα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Αυγούστου, το Perseverance είχε προβεί σε παρόμοια ενέργεια. Όμως, το δείγμα μέσα στο σωλήνα είχε γίνει σκόνη που έπεσε ξανά στο αρειανό έδαφος.

    Tο ρόβερ, αφού ασφαλίσει το πολύτιμο δείγμα στην “κοιλιά” του, θα συνεχίσει την πορεία του. Το δρόμο μπροστά του ανιχνεύει το βάρους μόλις 1,8 κιλών ρομποτικό μίνι-ελικόπτερο “Ingenuity” της NASA. Πρόκειται για το πρώτο που έχει πετάξει σε άλλο κόσμο. Έχει ήδη κάνει 12 πτήσεις, η κάθε μία διάρκειας περίπου 20 λεπτών.

    Το Perseverance διαθέτει συνολικά 43 κυλίνδρους αποθήκευσης δειγμάτων. Η NASA ευελπιστεί ότι θα γεμίσουν τουλάχιστον οι 20 από αυτούς. Κάποια στιγμή, το ρόβερ θα εναποθέσει όλα αυτά τα δείγματα των αρειανών πετρωμάτων σε ένα συγκεκριμένο σημείο του ‘Αρη. Στη συνέχεια, ένα άλλο ρόβερ, που ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί, θα έλθει στον πλανήτη για να τα περισυλλέξει και να τα μεταφέρει σε ένα μικρό πύραυλο, ώστε να ταξιδέψουν ως τη Γη. Η δύσκολη αυτή αποστολή αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη δεκαετία μέσω διαστημικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ευρώπης.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles