18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Pheme: Ο social media ανιχνευτής ψεύδους!

    twitter-hoax

    Η ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας εν έτη 2014, όπου τα social media καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας, είναι αστραπιαία. Τόσο αστραπιαία, μάλιστα, όπου δεν προλαβαίνεις να επιβεβαιώσεις το αληθές της είδησης που μόλις διάβασες. Σίγουρα θα σου έχει τύχει να εμφανιστεί στο newsfeed του social media λογαριασμού σου μια είδηση, η οποία αργότερα αποδείχτηκε να είναι αναληθής. Είτε είναι για το δήθεν θάνατο ενός καλλιτέχνη, είτε για “φανταστικά” περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια πολιτικών ή/και κοινωνικών αναταραχών ή ακόμη και κατηγορίες νοθείας στα πλαίσια εκλογών.

    Ερευνητές από  τα πανεπιστήμια Sheffield, Warwick, King’s College του Λονδίνου, του Saarland της Γερμανίας και του MODUL University της Βιέννης – καθώς και μερικές εταιρείες, σχεδίασαν και υλοποίησαν των πρώτη εφαρμογή ανιχνευτή ψεύδους, την Pheme. Η εφαρμογή Pheme, που πήρε την ονομασία από την αντίστοιχη ελληνική μυθική θεότητα, Φήμη, τίθεται ως όπλο στα χέρια των υπηρεσιών αλλά και των κυβερνήσεων στον αγώνα τους να βρουν την αλήθεια ανάμεσα σε εκαντοντάδες χιλιάδες tweets ή posts που αναδύονται στην ιντερνετική σφαίρα.

    Το Pheme, θα εξετάζει την πηγή των posts/tweets και ανάλογα θα την κατατάσσει σεε κατηγορίες όπως εικασία ή παραπληροφόρηση. Εννοείται πως ειδήσεις από ειδησεογραφικά κανάλια/πρακτορεία θεωρούνται πιο έγκυρα ως προς το περιεχόμενο τους, εν αντιθέσει με αυτές των “απλών” χρηστών, οι οποίες θα ερευνούνται προκειμένου να βρεθούν πηγές που θα επιβεβαιώνουν την ορθότητά τους. Ο χρήστης του Pheme, θα μπορεί μέσω του ειδικού dashboard τηε εφαρμογής να δει πληροφορίες για το βαθμό αλήθειας που ενέχει η είδηση.

    Για να δούμε, θα βάλει το Pheme τέλος στις φήμες; Τι πιστεύεις;

     

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles