13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Ένα Nexus S από το διάστημα καλεί τη γη

    Τι κάνει ένα Nexus S στο διάστημα; Έναν πρώτης τάξεως οικονομικό δορυφόρο, τον οποίο χρησιμοποιεί η NASA και μόλις πραγματοποίησε μία επιτυχημένη επικοινωνία με τη γη.

    Οι μηχανικοί στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τους δορυφόρους “PhoneSat” και, πριν λίγες εβδομάδες, έστειλαν στο διάστημα τη νέα version τους, η οποία μόλις κατάφερε να επικοινωνήσει με τη γη.

    Το PhoneSat 2.4 είναι ένα κουτί -στο μέγεθος 20 περίπου CDs που σχηματίζουν ένα κύβο- και χρησιμοποιεί τις S-band ραδιοσυχνότητες για να επικοινωνήσει με το σταθμό της NASA στην Santa Clara της Καλιφόρνια. “Καρδιά” του συστήματος είναι, ωστόσο, ένα ειδικά προσαρμοσμένο Nexus S, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία που δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία ενός δορυφόρου (όπως π.χ. η οθόνη και το περίβλημά του). Επιπλέον, η μπαταρία του έχει αντικατασταθεί με μία πιο ισχυρή ιόντων λιθίου, η οποία φορτίζεται μέσω ηλιακής ενέργειας.

    Το πρόγραμμα της NASA θέλει να εξετάσει αν μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τόσο οικονομικές λύσεις δορυφόρων που βασίζονται σε smartphones, τα οποία, συν όλα τα άλλα, είναι πολύ πιο γρήγορα ως υπολογιστικά συστήματα αλλά και διαθέτουν περισσότερη μνήμη. Κάθε PhoneSat, αυτή τη στιγμή, κοστίζει στην υπηρεσία περί τα 7.500 δολάρια.

    PhoneSat

    Η επόμενη γενιά των PhoneSat 2.5 είναι προγραμματισμένη να σταλεί στο διάστημα το Φεβρουάριο, σε έναν εμπορικό πύραυλο SpaceX, ενώ αναμένονται και άλλες σχετικές “εκτοξεύσεις”, μέσα στο 2014, “έξυπνων” δορυφόρων που θα βασίζονται σε “έξυπνα” τηλέφωνα.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles