24.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Ποικιλία επιλογών στους προμηθευτές εξοπλισμού 5G ζητά η ΕΕ

    Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν επειγόντως για να επιτύχουν ποικιλομορφία όσον αφορά στους προμηθευτές εξοπλισμού 5G που χρησιμοποιούν, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Κομισιόν, σε μια κίνηση με σκοπό τη μείωση του «αποτυπώματος» της κινεζικής Huawei στην Ευρώπη, εν μέσω πιέσεων από τις ΗΠΑ για «εξοστρακισμό» της εταιρείας από τα δίκτυα 5G.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2019 η ΕΕ είχε συμφωνήσει να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή όσον αφορά στους προμηθευτές 5G για τη μείωση των κινδύνων κυβερνοασφαλείας στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς. Η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει τη μείωση της εξάρτησης από έναν προμηθευτή. Σημειώνεται πως τη Huawei ανταγωνίζονται η φινλανδική Nokia και η σουηδική Ericsson.

    «Απαιτείται επειγόντως πρόοδος για τον μετριασμό του κινδύνου της εξάρτησης από προμηθευτές υψηλού κινδύνου, και επίσης με σκοπό τη μείωση της εξάρτησης σε επίπεδο ΕΕ» σημειώνεται σχετικά όσον αφορά στην πρόοδο των 27 χωρών. «Έχουν διαπιστωθεί προκλήσεις ως προς τον σχεδιασμό και την επιβολή κατάλληλων στρατηγικών πολλαπλών προμηθευτών για μεμονωμένους ΜΝΟ (mobile network operator) ή σε εθνικό επίπεδο, εξαιτίας τεχνικών ή επιχειρησιακών δυσκολιών» συμπληρώνεται, ενώ τονίζονται η έλλειψη διαλειτουργικότητας ή το μέγεθος μιας χώρας ως προβλήματα.

    Στο μεταξύ, έκτος από τη Βρετανία, που έχει προβεί ήδη σε αντίστοιχη κίνηση, η Γάλλια φαίνεται να υιοθετεί και αυτή μια de facto απαγόρευση της Huawei, ανέφεραν στο Reuters πηγές την προηγούμενη εβδομάδα.

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως ο εξοπλισμός της κινεζικής εταιρείας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση της χώρας για κατασκοπεία, μια κατηγορία την οποία η ίδια η Huawei απορρίπτει.

    Αξιωματούχοι της ΕΕ λένε πως η απομάκρυνση θεωρούμενων ως επικίνδυνων προμηθευτών και τα επιπλέον κόστη δεν θα εκτροχιάσουν την πορεία του 5G στην ΕΕ, και ότι οι Ericsson και Nokia θα είναι σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση.

    Η Κομισιόν επίσης προέτρεψε 13 χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν ταχέως τον μηχανισμό ελέγχου απευθείας ξένων επενδύσεων- ένα εργαλείο που επιτρέπει στις κυβερνήσεις της ΕΕ να παρεμβαίνουν σε περιπτώσεις απευθείας ξένων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς, ειδικά εάν εμπλέκονται εταιρείες που χρηματοδοτούνται ή ελέγχονται από κράτη.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles