15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ποιος τελικά είναι ο εφευρέτης του email;

    Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για τον Shiva Ayyadurai,  κάτοχο 4 πτυχίων από το ΜΙΤ και διδάκτορα εκεί. Η Washington Post πρόσφατα έκανε ένα αφιέρωμα στον Ινδό και τον κατονόμασε ως εφευρέτη του email. Είναι όμως;

    Ο ίδιος ισχυρίζεται πως ναι, καθώς το 1978 (όπως αποδεικνύει με έγγραφα που κατέθεσε στο ίδρυμα Smithsonian) επινόησε το EMAIL, ένα σύστημα ηλεκτρονικών μηνυμάτων που χρησιμοποιήθηκε από το Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Newark, στο New Jersey των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αυτό, το έφτιαξε όταν ήταν μόλις 14ων ετών. Είναι όμως ο «πατέρας» του email;

    Ο συντάκτης της Washington Post που έγραψε το αφιέρωμα στον Shiva Ayyadurai αναθεώρησε το post του γράφοντας «Η προηγούμενη έκδοση αυτού του άρθρου αναφερόταν στον Dr. Ayyadurai λανθασμένα ως τον εφευρέτη των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Αυτή η έκδοση έχει διορθωθεί. Η προηγούμενη εκδοχή του ίδιου post λανθασμένα αναφερόταν σε εφεύρεση του Δρ. Ayyadurai που περιείχε τις πρώτες γραμμές κώδικα που περιείχαν τα πεδία “BCC (κρυφή κοινοποίηση), cc (κοινοποίηση), to (προς) και from (από). Ο αρχικός τίτλος επίσης, άφηνε εσφαλμένα να εννοηθεί ότι ο Ayyadurai είχε τιμηθεί από το Sminthsonian ως εφευρέτης του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο Δρ. Ayyadurai δεν τιμήθηκε για την επινόηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Smithsonian απλά υποδέχτηκε στη συλλογή του τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν την δημιουργία του προγράμματος του Δρ. Ayyadurai….»

    Τι συμβαίνει λοιπόν; Είναι ο Ayyadurai ο εφευρέτης του email ή όχι;


    Μία μικρή αναζήτηση στο Wikipedia θα σας φέρει μπροστά στο όνομα του Ray Tomlinson, του ανθρώπου που έχει βρίσκεται στην λίστα με τους 150 μεγαλύτερους καινοτόμους επιστήμονες του MIT. Ο Ray Tomlinson είναι ο άνθρωπος που το 1971 ενσωμάτωσε ένα σύστημα ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο ARPANET, το δίκτυο που είχε αρχίσει ήδη να δημιουργεί από το 1963 το Υπουργείο Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών. Την ίδια χρονιά έστειλε το πρώτο email.

    Η εταιρεία για την οποία εργαζόταν ο Tomlinson, η BBN Technologies υλοποιούσε το project ARPANET, ένα δίκτυο για την επικοινωνία των εργαστηρίων και πανεπιστημίων στην Αμερική. Μέχρι το 1973 τα emails που ανταλλάσσονταν ανάμεσα στους χρήστες του ARPANET, ήταν υπεύθυνα για το 75% της κυκλοφορίας στο δίκτυο.

    Είναι δυνατόν λοιπόν ο Shiva Ayyadurai να είναι ο εφευρέτης του email; Αν θέλουμε να μιλάμε για την λέξη email, ίσως και να είναι, λέει ο Tomlinson. «Το 1971 τα ονομάζαμε μηνύματα». Ακόμα κι αυτό όμως αμφισβητείται καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένες μελέτες και αναφορές σε «EMMS; Electronic Mail and Message Systems» όπως είναι και ο τίτλος ενός newsletter που ξεκίνησε να κυκλοφορεί 1 χρόνο πριν ο Ayyadurai σταματήσει να γράφει στο ημερολόγιό του και ξεκινήσει να γράφει κώδικα.

    Ναι, είναι εκπληκτικό ένας 14χρονος Ινδός, να καθίσει να υλοποιήσει ένα σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Είναι όμως εντελώς διαφορετικό να θέλει να πείσει τον κόσμο πως είναι ο εφευρέτης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

    Πηγές: Washington Post, Gizmodo, Wikipedia, gigaom κ.α.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles