21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Οι πολλοί φίλοι στο Facebook φέρνουν και… περισσότερο στρες

    Μία μελέτη πανεπιστημίου στο Montreal βγάζει το συμπέρασμα πως το να έχουν οι έφηβοι πολλούς φίλους στο Facebook τους δημιουργεί επιπρόσθετο… άγχος. Η σχετική έρευνα αποδεικνύει πως η… διαχείριση πολλών Facebook friends αποδεικνύεται δύσκολη, καθώς περισσότεροι από 300 φίλοι ανεβάζουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, σε ολοένα και πιο υψηλά επίπεδα.

    Facebook friends

    Η ομάδα πραγματοποίησε τις μελέτες σε 88 άτομα ηλικίας 12 έως 17 ετών που ανέφεραν πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν το Facebook, αλλά και τον αριθμό των φίλων τους. Οι επιστήμονες μετρούσαν επίσης το επίπεδο της κορτιζόλης σε αυτά, τέσσερις φορές την ημέρα για τρεις ημέρες.

    “Μπορούμε να αποδείξουμε ότι το να έχει κάποιος έφηβος περισσότερους από 300 Facebook friends αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, με αποτέλεσμα μεγαλύτερο στρες” σημειώνουν οι ερευνητές. Η ομάδα των επιστημόνων αναγνώρισε ότι το να παρατηρείται αυξημένο άγχος στους εφήβους, προφανώς δεν οφείλεται εξ ολοκλήρου στο Facebook. Συγκεκριμένα, και λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Facebook συνέβαλε περίπου κατά 8% στο άγχος των συμμετεχόντων στη μελέτη.

    Σταθερά υψηλά επίπεδα κορτιζόλης σε ένα νέο οργανισμό πρέπει να σημειωθεί ότι μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του εγκεφάλου καθώς και σε μείωση του αριθμού των νέων εγκεφαλικών κυττάρων, επηρεάζοντας τη συγκέντρωση, τη λήψη αποφάσεων και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Άλλες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι υψηλά επίπεδα κορτιζόλης σε ηλικία 13 ετών μπορούν να οδηγήσουν κάποιον αργότερα στη ζωή του σε κατάθλιψη.

    Η ομάδα πάντως που πραγματοποίησε την εν λόγω έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι έφηβοι που στήριξαν τους φίλους τους στο Facebook με… like ή σχολιάζοντας θετικά στις φωτογραφίες τους  είχαν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης, και κατ’ επέκταση λιγότερο άγχος.

    Η μελέτη αυτή αποτελεί μέρος ενός νέου κλάδου που μελετά πώς ένα κοινωνικό δίκτυο σαν το Facebook επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και την ευημερία ενός ατόμου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles