21.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Πώς δουλεύει ο αισθητήρας αναγνώρισης ίριδας στο Samsung Galaxy Note 7;

    Αισθητήρας αναγνώρισης ίριδας. Μπορεί το μυαλό σας με αυτή τη φράση να πηγαίνει σε παλιές κατασκοπευτικές ταινίες και το… “κλισέ” που θέλει έναν πράκτορα να ανοίγει μία κλειδωμένη πόρτα μόνο με τα μάτια του, εδώ όμως αναφερόμαστε σε κάτι διαφορετικό.

    galaxy-note-7-header

    Το νέο Samsung Galaxy Note 7, η κορυφαία πρόταση που παρουσίασαν πριν λίγες ημέρες οι Κορεάτες, διαθέτει iris scanner, μία δυνατότητα που βλέπουμε για πρώτη φορά σε mainstream συσκευή κινητής κορυφαίου κατασκευαστή.

    Εδώ φυσικά δεν έχουμε ένα smartphone που απευθύνεται σε κάποιον… κατάσκοπο, αλλά σε όλους μας, μία πρόταση με τσιμπημένη μεν τιμή, αλλά κορυφαία χαρακτηριστικά που κάνουν τη διαφορά.

    Πώς δουλεύουν όμως οι αισθητήρες αναγνώρισης ίριδας;

    Η ίριδα είναι το όμορφο αυτό κομμάτι του ματιού μας, από το οποίο καθορίζεται το χρώμα τοy. Αν δείτε ένα κοντινό πλάνο από το μάτι σας, θα αντιληφθείτε τις περίτεχνες κυματιστές γραμμές στην επιφάνειά του οι οποίες σχηματίζουν ένα μοτίβο – κι αυτό είναι που αναγνωρίζουν οι σαρωτές ίριδος. Τα μάτια του καθενός μας είναι μοναδικά και παρέχουν ένα ξεχωριστό μοτίβο, διαφορετικό μάλιστα στο αριστερό απ’ ό,τι στο δεξί μάτι.

    Ένα iris scanner μάλιστα δε λαμβάνει απλά μία φωτό από τα μάτια σας, αλλά συγκρίνει ό,τι συλλαμβάνει με ό,τι έχει καταγεγραμμένο, ενώ με τη βοήθεια υπέρυθρου φωτισμού μπορεί και αποκαλύπτει την ίριδα ακόμη και στο σκοτάδι. Ακόμη κι αν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής, δεν επηρεάζεται η καταγραφή που για τον καθένα μας είναι μοναδική.

    Με τη βοήθεια software το μοτίβο της ίριδας μετατρέπεται σε ειδικό κώδικα που στη συνέχεια συγκρίνεται με τον υπάρχοντα, ώστε αν υπάρχει “match” να ξεκλειδώσει η συσκευή.

    GalaxyNote7_Feature_Iris_Main_Final_1

    Ο αισθητήρας αναγνώρισης ίριδας του Samsung Galaxy Note 7

    Στην περίπτωση του Samsung Galaxy Note 7, το smartphone έχει μία δεύτερη κάμερα στο εμπρόσθιο μέρος της συσκευής με αποκλειστικό της αντικείμενο την εκτέλεση των μετρήσεων και της σύλληψης της εικόνας της ίριδας. Το “παρών” δίνει και ένα LED που ρίχνει υπέρυθρο φως στο πρόσωπο του χρήστη, ώστε όπως σημειώσαμε, να λειτουργεί απροβλημάτιστα το χαρακτηριστικό ακόμη και στο σκοτάδι.

    Είναι ασφαλές αυτό το χαρακτηριστικό;

    Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει δοκιμαστεί ευρέως στα smartphone και είναι λογικό να προκαλεί ανησυχία, ωστόσο μία σωστή χρήση του δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στο χρήστη. Η Samsung πάντως προειδοποιεί να μην κρατάτε το Galaxy Note 7 πάρα πολύ κοντά κατά τη σάρωση της ίριδας σας.

    Δείτε ένα video από τη δοκιμή του iris scanner του Note 7 στο Phone Arena

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles