12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Πως οι χάκερς κλέβουν τα passwords – Τι μπορείς να κάνεις για να προφυλαχθείς

    Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ταυτόσημος πλέον με τη χρήση πολλών διαφορετικών κωδικών πρόσβασης. Θες να μπεις στο λογαριασμό σου στο Netflix ή τα social media; Θες να πραγματοποιήσεις μια συναλλαγή στην τράπεζα; Παντού χρειάζεσαι password. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δύσκολο για ένα χρήστη να θυμάται όλους αυτούς τους κωδικούς. Παράλληλα, ο κίνδυνος της παραβίασής τους ολοένα και αυξάνεται, αφού οι χάκερς παραμονεύουν. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο όλοι οι χρήστες του διαδικτύου να είναι ενημερωμένοι, προκειμένου να μπορέσουν να προφυλαχτούν από τους κινδύνους που ενέχει ο ψηφιακός κόσμος.

    Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET παρουσίασε τους 5 πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους οι χάκερς κλέβουν κωδικούς πρόσβασης, ενώ παράλληλα συστήνει και τρόπους προφύλαξης.

    Πως κλέβουν τα passwords οι χάκερς

    -Ηλεκτρονικό ψάρεμα

    Σύμφωνα με την ESET, στο phishing οι χάκερς μεταμφιέζονται σε φίλους, συγγενείς, εταιρείες με τις οποίες έχετε συνεργαστεί κλπ. Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή το κείμενο που θα λάβετε, θα φαίνεται αυθεντικό, αλλά θα περιλαμβάνει έναν κακόβουλο σύνδεσμο ή συνημμένο αρχείο, στο οποίο αν κάνετε κλικ, θα “κατεβάσετε” κακόβουλο λογισμικό ή θα σας μεταφέρει σε μια ιστοσελίδα για να συμπληρώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ακόμη και τηλεφωνικές κλήσεις για να αποσπάσουν απευθείας κωδικούς πρόσβασης και άλλες προσωπικές πληροφορίες από τα θύματά τους, προσποιούμενοι συχνά ότι είναι αντιπρόσωποι τεχνικής υποστήριξης. Αυτή η μέθοδος λέγεται “vishing” (φωνητικό phishing).

    -Κακόβουλο λογισμικό

    Τα email ηλεκτρονικού “ψαρέματος” αποτελούν πρωταρχικό φορέα για αυτού του είδους τις επιθέσεις. Μπορεί επίσης να πέσει κανείς θύμα κάνοντας κλικ σε μια κακόβουλη διαφήμιση στο διαδίκτυο (malvertising) ή αν επισκεφτεί μια παραβιασμένη ιστοσελίδα (drive-by-download). Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί ακόμη και να κρυφτεί σε μια εφαρμογή για κινητά που μοιάζει νόμιμη, η οποία συχνά βρίσκεται σε καταστήματα εφαρμογών τρίτων.

    -Επιθέσεις Brute Forcing

    Πολλοί χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης που είναι εύκολο να τους θυμούνται και τους χρησιμοποιούν σε πολλές διαφορετικές ιστοσελίδες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ανοίξει την πόρτα στις λεγόμενες τεχνικές brute-force. Μια από τις πιο συνηθισμένες είναι αυτές του τύπου credential stuffing, στις οποίες οι επιτιθέμενοι τροφοδοτούν σε αυτοματοποιημένο λογισμικό μεγάλους όγκους συνδυασμών ονόματος χρήστη/κωδικού πρόσβασης που έχουν παραβιαστεί στο παρελθόν. Στη συνέχεια, το εργαλείο δοκιμάζει αυτούς τους συνδυασμούς σε μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων, ελπίζοντας να βρει μια αντιστοιχία. Με αυτόν τον τρόπο, οι χάκερς μπορούν να ξεκλειδώσουν πολλούς λογαριασμούς με έναν μόνο κωδικό πρόσβασης. Μια άλλη τεχνική brute-force είναι η επίθεση τύπου password spraying, στην οποία οι χάκερς χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένο λογισμικό για να δοκιμάσουν στον λογαριασμό του χρήστη μια λίστα από συχνά χρησιμοποιούμενους κωδικούς πρόσβασης.

    -Μαντεύοντας

    Ακόμη και η απλή εικασία, μπορεί να κάνει τη δουλειά. Ο πιο συνηθισμένος κωδικός πρόσβασης του 2020 ήταν ο “123456”, ακολουθούμενος από τον “123456789”. Στην τέταρτη θέση ήταν η λέξη “password”. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης ή ένα παράγωγο αυτού σε πολλούς λογαριασμούς, οπότε διευκολύνουν τους απατεώνες.

    -Shoulder surfing

    Ορισμένες δοκιμασμένες από παλιά τεχνικές υποκλοπής συνεχίζουν να αποτελούν κίνδυνο. Αυτές προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία του επιτιθέμενου κοντά στο θύμα-χρήστη, έτσι ώστε ο πρώτος να έχει οπτική επαφή και να μπορεί να δει το πληκτρολόγιο και την οθόνη του δεύτερου. Μια πιο υψηλής τεχνολογίας εκδοχή, γνωστή ως επίθεση “man-in-the-middle” που περιλαμβάνει υποκλοπή ασύρματου σήματος Wi-Fi, μπορεί να επιτρέψει σε χάκερ που είναι συνδεδεμένοι σε δημόσια δίκτυα Wi-Fi, να παρακολουθούν τον κωδικό πρόσβασης, καθώς ο ανύποπτος χρήστης τον εισάγει, ενώ είναι συνδεδεμένος στον ίδιο κόμβο.

    Πως μπορούμε να προστατευτούμε

    -Χρησιμοποιούμε μόνο ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης ή φράσεις πρόσβασης σε όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς.

    -Δε χρησιμοποιούμε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε διαφορετικούς λογαριασμούς.

    -Ενεργοποιούμε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) σε όλους τους λογαριασμούς.

    -Χρησιμοποιούμε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ο οποίος θα αποθηκεύει ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε ιστοσελίδα και κάθε λογαριασμό.

    -Αλλάζουμε αμέσως τον κωδικό πρόσβασης, εάν ένας πάροχος μας ενημερώσει ότι τα δεδομένα ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί.

    -Επισκεπτόμαστε μόνο ιστοσελίδες https://

    -Δεν κάνουμε κλικ σε συνδέσμους και δεν ανοίγουμε συνημμένα αρχεία σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

    -Κατεβάζουμε εφαρμογές μόνο από επίσημα καταστήματα εφαρμογών.

    -Επενδύουμε σε λογισμικό ασφαλείας από έναν αξιόπιστο πάροχο.

    -Βεβαιωνόμαστε  ότι όλα τα λειτουργικά συστήματα και οι εφαρμογές είναι αναβαθμισμένα στην τελευταία έκδοση.

    -Προσοχή στους λαθραναγνώστες σε δημόσιους χώρους.

    -Δε συνδεόμαστε σε έναν λογαριασμό, αν βρίσκεστε σε δημόσιο δίκτυο Wi-Fi. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο δίκτυο, χρησιμοποιήστε ένα VPN.

    Διαβάστε επίσης: Covid Free GR Wallet: Πως να κατεβάσεις στο κινητό πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας εύκολα και απλά! (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles