18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Πόσο ασφαλές είναι να φας χιόνι;

    Αυτές τις μέρες και ποιος δε θα ήθελε να βρίσκεται στις ΗΠΑ. Να κάνει βόλτες στη χιονισμένη Νέα Υόρκη ή την Ουάσιγκτον και να βουτάει στο χιόνι σαν το πάντα του ζωολογικού κήπου του Smithsoniac (ή στο περίπου τέλος πάντων, μην πάθουμε και κρυοπαγήματα). Ακόμη και πιο κοντά μας πάντως, πολλές περιοχές της Ελλάδας είναι χιονισμένες. Μπορεί να μην έχουμε δει ακόμη άσπρο το… Σύνταγμα, αλλά αν θέλουμε να δούμε χιόνι, μπορούμε εύκολα να το βρούμε με ένα μικρό ταξιδάκι ή απλά μία βόλτα με το αυτοκίνητο. Ωραία μέχρι εδώ. Και τώρα το ερώτημα του τίτλου; Πόσο ασφαλές είναι να φάει κάποιος  χιόνι; Η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν είναι και πολύ.

    snow

    Καταρχήν, σίγουρα αποφύγετε να φάτε  χιόνι που έχει ακουμπήσει το έδαφος. Φαντάζομαι καταλαβαίνετε τους λόγους. Ακόμη κι αν αυτό δεν έχει συμβεί ωστόσο, μην νομίζετε ότι είναι καλό να γευτείτε τις νιφάδες του ή να τις κάνετε ένα πρώτης τάξεως επιδόρπιο (με λίγο μέλι για να το γλυκάνετε). Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στα τέλη του 2015 στο Environmental Science από ερευνητές του McGill University βρήκε ότι οι νιφάδες του χιονιού που πέφτουν δεν περιέχουν μόνο νερό αλλά και μεγάλες δόσεις από καυσαέρια από τα αυτοκίνητα. Αλλά και δύο προηγούμενες μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Geophysical Letters από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Washington εξέτασαν χιόνι στις ΗΠΑ και τον Καναδά και βρήκαν ότι περιείχε διάφορα επίπεδα αιθάλης ακόμη και σε δείγματα που ελήφθησαν αρκετά μακριά από τις πόλεις.

    Τι γίνεται τώρα στην περίπτωση που κάποιος θέλει να καταναλώσει χιόνι για λόγους επιβίωσης, καθώς δεν υπάρχει νερό. Ακόμη και τότε δεν είναι μία καλή ιδέα, καθώς θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνο μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματός σας, αφυδατώνοντάς σας ή δημιουργώντας ακόμη και κρυοπαγήματα στα χείλη σας. Οι οδηγίες επιβίωσης του στρατού των ΗΠΑ σημειώνουν ότι αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να το κάνετε, πρέπει να το λιώσετε πριν το πιείτε ή ιδανικά να βρείτε τρόπο να το βράσετε.

    Επιστρέφοντας τώρα στην καθημερινότητά μας και σε περίπτωση που κάποιος  θέλει απλά να γευτεί μερικές νιφάδες όπως το κοριτσάκι της φωτό, εντάξει δε θα πάθει και τίποτα, αρκεί φυσικά να μην το παρακάνει…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles